Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
re: Środki na koncie skazanego-"żelazna kasa"

Dziś odpisałam nr. konta na które można wpłacać pieniądze dla skazanego. Napisali by podać jeszcze imię ,nazwisko dla kogo i imię ojca. I tylko tyle?.... A jaki adres podać?

adres podajesz tylko zk
Bynajmniej ja tak robilam

Tylko pamiętaj, że imię i nazwisko skazanego wpisujesz jako tytuł przelewu. Odbiorcą jest ZK.

Jaka jest obecnie średnia krajowa? Czy nadal te 2700?

irenapol napisał:
Jaka jest obecnie średnia krajowa? Czy nadal te 2700?

Na Służewcu jest tak, że 100% skazany dostaje gdy na żelaznej jest już 3000 zł.

A jak jest we Wrocławiu, na Świebodzkiej?

Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi jak wygląda sprawa zajęcia komorniczego z funduszu alimentacyjnego z wypiski? jak to wygląda procentowo? np. jeśli wpłaca się na wypiskę 200 zł ile idzie na żelazną kasę, ile zabiera komornik ile zostaje na wypiskę?

Pieniadz wysylane do wiezienia

Witam chce wyslac pieniazki do wiezienia i teraz moje pytanie.
Slyszalem ze wysylac np. 50zł osoba dostaje 25 i 25 idzie jak bedzie wychodzil.
Czy jest jakas kwota przy ktorej osadzony dostanie 100% wyslanych pieniedzy ?
Ps.Jest to areszt sledzczy.

RE: Pieniadz wysylane do wiezienia

Ze środków finansowych otrzymywanych przez osadzonego gromadzi się środki pieniężne, przekazywane osadzonemu w chwili zwolnienia, przeznaczone na przejazd do miejsca zamieszkania i na utrzymanie tzw. "żelazna kasa" (dla skazanych do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników, dla tymczasowo aresztowanych do wysokości połowy przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników). 50% każdego z wpływów pieniężnych, jednak nie więcej niż kwota 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników, jest przekazywana do tzw. "żelaznej kasy".
W przypadku zgromadzenia przez osadzonego na tzw. "żelaznej kasie" wymaganej kwoty, nie dokonuje się dalszych odliczeń.

Dla przykładu:

- Dokonując wpłaty w wys. 200,-zł na "żelazną kasę" jest przeznaczana kwota 90,80 (4% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników) a 109,20 jest do dyspozycji osadzonego.

- Dokonując wpłaty w wys. 100,-zł na "żelazną kasę" jest przeznaczana kwota 50,- zł (50 % ) a 50 -,- zł jest do dyspozycji osadzonego.
Na dzień 15 marca 2005 roku przeciętne wynagrodzenie pracowników wynosi 2 269.93 zł , a 4% tej kwoty to 90,80 zł.

Więcej na ten temat: Art. 126. § 1 KKW.

RE: Pieniadz wysylane do wiezienia

nosferatu napisał:
Na dzień 15 marca 2005 roku przeciętne wynagrodzenie pracowników wynosi 2 269.93 zł , a 4% tej kwoty to 90,80 zł.

Na dzień dzisiejszy te 4% to około 120zł, a więc jeśli przelew będzie do 240zł, to połowę zabiorą na "żelazną kasę".
A dopiero z przelewów większych odciągają zawsze około 120zł a resztę trafia na konto wypiskowe skazanego, z którego może robić zakupy.
Dlatego lepiej jest zrobić przelew raz, a większy, niż kilka mniejszych.

100% przelewu skazany dostanie dopiero wtedy, gdy na "żelaznej kasie" uzbiera mu się odpowiednia już kwota (około 2800zł)

Oczywiście na odsetki od tej kwoty liczyć nie może. A właśnie, czy ktoś wie coś na ten temat? Przecież najprawdopodobniej te środki ZK przechowuje na rachunku bankowym, więc co z odstetkami od tych kwot?

Cześć. Szukałam na forum ale nie znalazłam czy ktoś wie ile można wpłacić miesięcznie na wypiskę żeby mu komornik nie zabrał? Nie chodzi mi o żelazną kasę tylko wysokość mojej wpłaty.

Z żelaznej kasy nie może, ponieważ
Art. 126. kodeksu karnego wykonawczego mówi:
par.1. Ze środków finansowych otrzymywanych przez skazanego, z wyjątkiem zapomóg, o których mowa w art. 113 par. 6 pkt 1, gromadzi się środki pieniężne, przekazywane skazanemu w chwili zwolnienia z zakładu karnego, przeznaczone na przejazd do miejsca zamieszkania i na utrzymanie, do wysokości jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników; ze środków tych nie prowadzi się egzekucji i na wniosek skazanego można je przekazać na książeczkę oszczędnościową.

O tym już było, polecam na przyszłość prześledzić wątek przed zadaniem pytania;)

malutka26 napisał:
a powiedzcie mi jak to się odbywa...ja wpalacam kase a kto informuje mojego m który jest w aś że dostał kase?

no wlasnie ja ponawiam pytanie,kto informuje osadzonego w zk ze ma jakies pieniadze na koncie jezeli on sam nie wie to nie moze zpytac wychowawcy? Nie mam z nim kontaktu,podejrzewam ,ze nie ma pieniedzy i chcialabym mu wyslac ale zastanawiam sie czy napewno je dostanie?

Witaj ginger1. Wychowawca powinien poinformowac skazanego o wplywie pieniedzy i o jej kwocie. Moj lobuz dostaje kazdego 20 dnia miesiaca rozliczenie o kwocie na koncie. Z ktorej puzniej korzysta;)

nie wychowawca tylko pracownik działu finansowego co miesiąc informuje osadzonego o stanie konta, co osadzony potwierdza podpisem. Ponadto, 3 razy w miesiącu osadzonych informuje oddziałowy o możliwości skorzystania przez osadzonego zrobienia zakupów w kantynie.

Ostatnia edycja:

Pracownik dzialu finansowego moze powiadamia wychowawce? Z mojego doswiadczenia wiem ze o stanie konta powiadamia mojego lobuza wychowawca i oczywiscie masz racje zatwierdza podpisem. Moze zalezy od zk?

zuza4 napisał:
Moze zalezy od zk?

Oczywiście, że organizacja "powiadamiania" zależy od jednostki.
Powinno to być tak zorganizowane, by osadzony przed terminem "wypiski" wiedział, że może ją zrealizować. I za ile ją może zrealizować.

witajcie
czy ja mogłabym zadzwonic do aresztu i zapytac czywpłyneły pieniadze na konto? jezeli moge to gdzie mam zadzwonic?

Powrót