Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
re: Środki na koncie skazanego-"żelazna kasa"

martika76 napisał:
le wtedy zabieraja na zelazna a ile dostaje rodzina?

Tyle ile jest określone w kodeksie karnym wykonawczym.
Tam jest "dział" zatrudnienie - i można sobie wszystko przeczytać.

jasne bo nikt mi tu nie moze odpowiedzi udzielic:(najlepiej odylac do czytania kkw zamiat odpowiedziec na pytanie jednym zdaniem...

powiem ci szczeze ze nie pamietam dokladnie ale chyba cos tam odciagaja, dopytam i odpowiem jutro dokladnie
jeden z moich "podopiecznych" zanim dostal przedterminowe zwolnienie pracowal w zk i zonie przesylali jakies 200-300zl gdzie on zarabial jakies 400

martika76 napisał:
jasne bo nikt mi tu nie moze odpowiedzi udzielic:(najlepiej odylac do czytania kkw zamiat odpowiedziec na pytanie jednym zdaniem...

50% każdego z wpływów pieniężnych, jednak nie więcej niż kwota 4% jednego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia pracowników.

przeciętne wynagrodzenie pracowników wynosi 2 269.93 zł , a 4% tej kwoty to 90,80 zł.

Art. 126. § 2 KKW.

martika76 napisał:
(najlepiej odylac do czytania kkw zamiat odpowiedziec na pytanie jednym zdaniem...

A to jest jakiś problem? To wykracza poza umiejętności użytkownika forum prawnego? Masz w stosownym temacie podane linki do najpotrzebniejszych przepisów. Przepisy te są w pdf'ie. Wystarczy użyć "szukaj" i wpisać "zatrudnienie".

Mnie nauczono, że to co sam znajdziesz na dłużej zapamiętasz.

malutka26dzieki bede wdzieczna jak cos sie dowiesz
,communicationdziekuje za pomoc:)
jeszcze raz mowie ze nie wyssalam tematu z palca tylko MOj mi powiedzial ze tak mu doradzil wychowawca jak rozmawilai o pracy

a Pan Forg znowu sie zlosliwy robi...po co odpowiedziec jednym zdaniem jak sie wie o co chodzi, lepiej pokazac swoja wyzszosc na malutkich ludzikach i odeslac do czytania KKW:mad:

martika76 napisał:
odeslac do czytania KKW:mad:

Znajomość przepisów nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Ostatnia edycja:

martika76 napisał:
moj Misiek po rozmowie z wychowawca zadzwonil do mnie i stwierdzil ze jak od poniedzialku idzie do pracy to chce zeby jego wyplata byla przekazywana na moje konto.mozna tak???czy i tak zabiora mu czesc kasy na zelazna??:help:

a ja nie znalazłam odpowiedzi na pytanie Martiki w kkw

ale przeciez JASNIE PAN FORG jest genialny, sam na pytanie nie odpowie, wysyła do czytania kkw.a ze tam nie ma zdania na ten temat to juz inna bajka....:mad:

Paula_2017 napisał:
a ja nie znalazłam odpowiedzi na pytanie Martiki w kkw

warunkuje to

Art. 123 kkw
Art. 126 kkw

oraz

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 9 lutego 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad zatrudniania skazanych(Dz. U. z dnia 25 lutego 2004 r.)
w zwiazku z Art. 129 kkw

communication chodzi mi dokładnie o pierwsze pytanie Martiki. Czytałem te art. i odp. nie znalazłam. Ja wiem, że może skazany przekazywać pieniądze, ale ciekawi mnie jak to wygląda.

Paula_2017 napisał:
ale ciekawi mnie jak to wygląda.

Pisze prośbę o przekazanie zarobionych przez siebie pieniędzy na wskazane konto. I już.

forg napisał:
Pisze prośbę o przekazanie zarobionych przez siebie pieniędzy na wskazane konto. I już.

no i wlasnie tak uczynil..tylko ze jak chcialam sie do wiedziec jak to wyglada z drugiej strony..skoro PAN MODERATOR orientuje sie w tym temacie to moglby udzielic odpowiedzi a nie odsylac do czytania kkw

martika76 napisał:
no i wlasnie tak uczynil..tylko ze jak chcialam sie do wiedziec jak to wyglada z drugiej strony..skoro PAN MODERATOR orientuje sie w tym temacie to moglby udzielic odpowiedzi a nie odsylac do czytania kkw

w kkw nie ma takiego przepisu

ALE:

Przepis prawny:
Art. 121. § 8 kkw - W stosunku do skazanych pracujących, w zakresie nieuregulowanym w niniejszym kodeksie, stosuje się przepisy prawa pracy

a prawo pracy (Art 86 § 3 kp) mówi:

Przepis prawny:
Art. 86. (2)§ 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.

§ 2. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej; częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy.

§ 3. (3)Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.

communication dziekuje:)

martika76 napisał:
Akte Ty jestes genialna wiec ratuj:help:przeczytalam caly temat ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlam...
Dopiero wróciłam i to przeczytałam - miłe to zdanie:)
No ale coś się spóźniłam z tą pomocą, bo raczej wszystko zostało już powiedziane, ale chyba został przeoczony jeszcze ten artykuł:
Art. 43 KKW:
§ 1. Tworzy się Fundusz Pomocy Postpenitencjarnej, zwany dalej "Funduszem", którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości.
§ 3. Przychodami Funduszu są środki pieniężne pochodzące z:
1) potrąceń w wysokości 20 % wynagrodzenia przysługującego za pracę skazanych zatrudnionych w formach określonych w art. 121 § 2
(art. 121 § 2 KKW: Skazanego zatrudnia się na podstawie skierowania do pracy albo umożliwia się skazanemu wykonywanie pracy zarobkowej w ramach umowy o pracę, umowy zlecenia, umowy o dzieło, umowy o pracę nakładczą lub na innej podstawie prawnej)

Ostatnia edycja:

dziekuje Akte:serce:

Witam wszystkich:)
Chciałem sie dowiedzieć jak można zdobyć nr.konta skazanego zatrzymanego w areszcie śledczym ? Jesli jest ktoś mi wstanie pomóc z góry dziekuję i przepraszam jeśli w jakiś sposób złamałem regulamin. pozdrawiam

szlony11 napisał:
Witam wszystkich:)
Chciałem sie dowiedzieć jak można zdobyć nr.konta skazanego zatrzymanego w areszcie śledczym ? Jesli jest ktoś mi wstanie pomóc z góry dziekuję i przepraszam jeśli w jakiś sposób złamałem regulamin. pozdrawiam

http://www.sw.gov.pl/index.php/jednostki/

do każdego ZK masz podany nr konta oraz jest tam zamieszczona informacja, jak wpłacić pieniądze na konto depozytowe skazanego.

żelazna kasa

Mojej koleżanki syn odsiaduje karę wiezienia - wyrok 15 lat.Obecnie przebywa w Strzelcach Opolskich.Twierdzi, że jego żelazna kasa to 3 tyś.zł.Przecież to mnóstwo pieniędzy.Wytłumaczcie mi jak to jest właściwie z tą kasą.Osoba, która wychodzi na wolność po odsiedzeniu kary z taką kasą może znowu trafić za kratki- koledzy,wódka ...

Ostatnia edycja:
Powrót