staatsangehörigkeitsausweis uzyskanie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku dawio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ty chyba sobie jaja robisz: jak mieszkasz i masz zameldowanie w Niemczech, to skladasz wniosek o paszport i odbierasz go w niemieckim urzedzie miasta, gdzie jestes zameldowany. Jak mieszkasz w Polsce, skladasz wniosek i odbierasz paszport w najblizszym konsulacie niemieckim.

Na tym koncze dyskuje, bo na ten temat juz wszystko jest powiedzianie

o mieszkanie w Niemczech mówiłem teoretycznie bo mieszkam zarazie w Polsce
ok. dzięki dużo mi to rozjaśniło i pomogło

Witam być może się powtórzę. Mam podobny problem co dawio. Mój dziadek jest Niemcem z dziada pradziada. Posiadam po nim Ausweis, który straciło ważność 7 lat temu. Przez cały okres ważności owego Ausweisu nie były wyrabiane żadne dokumenty z przyczyn niezależnych ode mnie. Chciałbym się dowiedzieć czy w takiej sytuacji mogę iść do konsulatu i wyrobić paszport, czy muszę wystąpić o nadanie nowego Ausweis'u?

Moze troche jasniej: kto mial ten "Staatsangehörigkeitsausweis" - ty czy dziadek?

Jesli miales ty (na swoje imie i nazwisko), on utracil waznosc i teraz chcesz wyrobic paszport w konsulacie, to na dwoje babka wrozyla, bo moga, ale nie musza ci wyrobic ten paszport. Jak sie w okienku upra, to bedziesz musial wyrabiac nowy Staatsangehörigkeitsausweis

To dosyć pokręcone jakiś czas temu mój dziadek załatwiał Staatsangehörigkeitsausweis dla mojej matki, dla mnie i mojego rodzeństwa. Jestem dopisany do Ausweisu matki.
Dzięki za informacje.
Jeśli w konsulacie nie będą chcieli wyrobić paszportu to co muszę zrobić?
Dzwoniąc do konsulatu we Wrocławiu dowiedziałem się, że muszę napisać podanie z prośbą o wydanie nowego Staatsangehörigkeitsausweis'u. Tylko nie za bardzo wiem jakie informacje mam w nim zawrzeć.

To wyrób sobie dowód w konsulacie albo w Niemczech ,polecam tez przeczytać na forum wątek na temat odmowy przedłużenia obywatelstwa , chyba taki był tytuł.

Jesli w konsulacie nie chca mu wydac paszportu bez aktualnego Staatsangehörigkeitsausweisu, to nie wydadza mu rowniez dowodu bez tego.

Jak chcesz miec StA-Ausweis na swoje nazwisko, musisz zlozyc wniosek powolujac sie na wydany StA-Ausweis dziadka, ale teoretycznie istnieje niebezpieczenstwo, ze teraz dokladniej sie przyjrza papierom i dostaniesz odmowe, Jal Belunia napisala, jest tu nawet watek o takiej sytuacji

Powrót