stanowisko SKO ws. termin decyzji

• Autor wątku Autor wątku sionka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sionka

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam,

Bardzo proszę o poradę prawną. Sprawa dotyczy zasiłku z OPS.
Zwróciłam się pierwszy raz do danego OPS o pomoc na początku stycznia br., wywiad srodowiskowy i postępowanie dowodowe zakończono 21. stycznia. Decyzję o przyznaniu pomocy wydano 3. lutego na okres od 3-28 lutego b.r.

od decyzji odwolalam sie terminowo do SKO, argumentujac,ze jest to niezgodne z KPA : data zlozenia wniosku to data wszczecia postepowania; postepowanie dowodowe zakonczono w styczniu; pomoc przyznaje sie na miesiac kalendarzowy poczawszy od miesiaca zlozenia wniosku (procedury OPS);a takze dodatkowo- zablokowanie przez OPS potencjalnej mozliwosci ubiegania sie o pomoc w kolejnym miesiacu kalendarzowym pomimo zaistnienia waznej sytuacji losowej, w obliczu ktorej potrzebuje ponownie zglosic sie o pomoc w kolejnym miesiacu kalendarzowym. wnosilam o uchylenie decyzji w czesci dotyczacej okresu przyznania swiadczenia i zmiane tego okresu na styczen (w nawiazaniu do KPA i procedur OPS ws. przyznawania zasilkow)

w lutym zlozylam do OPS nowy wniosek o pomoc, jednak OPS telefonicznie poinformowal mnie,ze na luty dostalam juz pomoc (do wniosku zlozonego w styczniu),wiec moge wnioskowac jedynie na marzec. wywiad odbyl sie i decyzja wydana zostala na okres: marzec. od tego rowniez odwolalam sie, nawiazujac do pierwszej skargi.

dzis przyszla odpowiedz z SKO w sprawie tych dwoch odwolan, podtrzymujaca obie decyzje OPS. w uzasadnieniu napisano,iz OPS przyznal mi zasilek specjalny celowy (przekraczalam kryterium dochodowe), a ten (tu cytat z komentarza do ustawy autorstwa kogos tam) wyplacany jest jedynie w wyjatkowych, nadzwyczaj drastycznych, niecodziennych wypadkach po przekroczeniu kryterium dochodowego, natomiast przyznanie pomocy "z opoznieniem" nie stanowi w ocenie Kolegium podstawy do uchylenia lub zmiany decyzji. napisano tez, ze specjalny zasilek celowy nie stanowi "podreperowania budzetu",a wyjatkową pomoc, i nie ma charakteru pomocy stalej.

zaznaczam, iz wniosek o pomoc byl pierwszym zlozonym w danym OPS, natomiast fakt, iz w pierwszym odwolaniu napisalam o "zablokowaniu mozliwosci ubiegania sie o pomoc w kolejnym miesiacu" wynikal z faktu, iz drastycznie ulegla zmianie moja syt dochodowa i osobista od poczatku br. , wiec bylam swiadoma,iz bede zmuszona ubiegac sie o pomoc w kolejnym miesiacu, co jednak SKO uznalo za moj plan "podreperowania budzetu"

chce odwolac sie od tej decyzji do WSA, jednak prosze o komentarz do tej sprawy, zasadnosc decyzji SKO, czy tez fakt iz SKO nie ustosunkowalo sie do konkretnego zarzutu (terminy wynikajace z KPA),zas odparlo innym (art. 41 ustawy o pomocy spolecznej).

Dziękuję

oczywiscie, pójdę tą drogą. dziękuję

proszę dodatkowo o odpowiedz, czy:
mozna skladac skarge (zazalenie) na sam organ bezposrednio do wojewody (ew. prosba o kontrole), czy trzeba najpierw wykorzystac droge "skarga do dyrektora --> skarga do wojta/burmistrza/prezydenta", czy ew. mozna zawiadomic/wezwac do zaprzestania uporczywego naruszania przepisow KPA dot. decyzji administracyjnych ?

zaznaczam, ze w podjetej przeze mnie walce chodzi o dochodzenie za naruszenia prawa przez organ w zakresie wydawanych przezen decyzji (przykladowo:
zakonczenie postepowania: 25. marca do wniosku z 13. marca.
data wydania decyzji: 8. kwietnia, przyznanie swiadczenia na okres 8. - 30. kwietnia i to jeszcze przeslanie jej stronie 15. kwietnia listem zwyklym ekonomicznym :o)

nie chodzi mi o rozstrzygniecie co do istoty, jak to ma miejsce w instancjach odwolawczych.

na moje oko wyglada to tak, ze OPS specjalnie wydaje decyzje pozytywne,przyznaja malutkie swiadczenia na okres inny niz we wniosku, chyba wlasnie po to,by utrudnic droge odwolawcza, bo w drodze instancyjnej stwierdza sie, ze przeciez decyzja jest pozytywna co do meritum, a pomoc jest uznaniowa w mysl ustawy (wiec niech sie pani cieszy,bo mogla pani nic nie dostac)

Ostatnia edycja:
sionka napisał:
mozna skladac skarge (zazalenie)

nie może pani łączyć dwóch innych pojęć

skarga, to zupełnie co innego niż zażalenie

tu mamy opisany tryb, gdy organ nie wydał aktu adminsitracyjnego
http://forumprawne.org/prawo-admini...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

tu mamy tryb, gdy organ wydał akt administracyjny
http://forumprawne.org/postepowanie...sie-od-decyzji-administracyjnej-poradnik.html

jeśli organ wydał decyzję, to nie można go ponaglać do jej wydania

Powrót