starostwo nie wyda pozwolenia na budowę bo sąsiedzi nie odebrali zawiadomień nie żyją

• Autor wątku Autor wątku oem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Mam problem z uzyskaniem pozwolenia na wykonanie robót budowlanych tj. wykonanie instalacji gazowej w mieszkaniu w kamienicy. Mieszkanie jest własnościowe, uzyskałem zgody wszystkich obecnych sąsiadów poza jednym, który od 28 lat przebywa w USA. Poprzedni właściciel mieszkania uzyskał prawomocne postanowienie sądu, które mówi o rozstrzygnięciu w przedmiocie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu rzeczy wspólnej:
1. zezwolić wnioskodawcom Panu Y i Pani X na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu nieruchomością położoną w XXXXXXXX, a polegającej na budowie centralnego ogrzewania gazowego dla lokalu ....

To jednak nie wystarcza starostwu, chcą ode mnie jeszcze czegos, ponieważ w postanowieniu sądu nie napisano nazwiska jako strony, pana nieobecnego w Polsce od 28 lat. Może macie jakieś dobre rady. Pozdrawiam

Witam
Mam podobny problem-Staroswo nie chce wydac pozwolenia na budowe,poniewaz na zwrotce widnieje informacja, ze sasiadka nie zyje. Przed smiercia sasiadka notarialnie spisala testament z osoba spoza rodziny. Starostwo twierdzi, ze nie wyda pozwolenia bez skierowania sprawy do sadu, ktory ma potwierdzic wiarygodnosc testamentu. Obawiam się, że tego typu sprawy sadowe moga potrwac nawet kilka lat. Bardzo proszę o podpowiedź co można w tej kwestii zrobić, moze istnieje jeszcze inne rozwiazanie?

Powrót