W
wzdryngiwacz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 24
Uzyskałem potwierdzenie, że jestem obywatelem niemieckim. Przez konsulat w Opolu wyrobiłem już Personalausweis. Za kilka dni będę już zameldowany w Niemczech. Chciałbym tu znaleźć pracę. Pewnie szybko to nie nastąpi ponieważ, muszę jeszce język podszlifować. Pewnie będę musiał po 3 miesiącach skorzystać ze socjalu z JobCenter. Nie wiem co z tym ubezpieczeniem zdrowotnym, które powinienem płacić od dnia meldunku? Czytałem tu na forum, ze konto ubezpieczenia zeruje sie kiedy dostaniesz pracę lub przyznają ci zasiłek.
Dobrze zrozumiałem?
Najchętniej zaraz po zameldowaniu, chciałbym tez zarejestrować się w JC i być do ich dyspozycji. Tylko problemem jest mieszkanie. Tam gdzie będę zameldowany jestem raczej grzecznościowo i mogę przebywać kilka dni co jakiś czas... żeby jakoś zacząć ale na pewno nie wchodzi grę pobyt na 3 miesiące.
Czy ktoś poradzi jak lepiej zacząć życie w DE?
Będę wdzięczny za każde wszystkie rady.
Dobrze zrozumiałem?
Najchętniej zaraz po zameldowaniu, chciałbym tez zarejestrować się w JC i być do ich dyspozycji. Tylko problemem jest mieszkanie. Tam gdzie będę zameldowany jestem raczej grzecznościowo i mogę przebywać kilka dni co jakiś czas... żeby jakoś zacząć ale na pewno nie wchodzi grę pobyt na 3 miesiące.
Czy ktoś poradzi jak lepiej zacząć życie w DE?
Będę wdzięczny za każde wszystkie rady.