Start w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku wzdryngiwacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wzdryngiwacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Uzyskałem potwierdzenie, że jestem obywatelem niemieckim. Przez konsulat w Opolu wyrobiłem już Personalausweis. Za kilka dni będę już zameldowany w Niemczech. Chciałbym tu znaleźć pracę. Pewnie szybko to nie nastąpi ponieważ, muszę jeszce język podszlifować. Pewnie będę musiał po 3 miesiącach skorzystać ze socjalu z JobCenter. Nie wiem co z tym ubezpieczeniem zdrowotnym, które powinienem płacić od dnia meldunku? Czytałem tu na forum, ze konto ubezpieczenia zeruje sie kiedy dostaniesz pracę lub przyznają ci zasiłek.
Dobrze zrozumiałem?

Najchętniej zaraz po zameldowaniu, chciałbym tez zarejestrować się w JC i być do ich dyspozycji. Tylko problemem jest mieszkanie. Tam gdzie będę zameldowany jestem raczej grzecznościowo i mogę przebywać kilka dni co jakiś czas... żeby jakoś zacząć ale na pewno nie wchodzi grę pobyt na 3 miesiące.

Czy ktoś poradzi jak lepiej zacząć życie w DE?

Będę wdzięczny za każde wszystkie rady.

Mieszkanie musisz znaleźć Sobie sam, na miejscu dostaniesz wytyczne do jakiej kwoty.

No tak ale to chyba dopiero po 3 miesiącach... czy się mylę?

@marian1... dzięki za zainteresowanie. Szkoda tylko że nie rozwinąłeś swojej wypowiedzi.
Może mógłbyś to zrobić na forum lub na PW.

wzdryngiwacz
Jeżeli posiadasz paszport Niemiecki masz prawo do pełnej pomocy państwa czyli (socjal ) po zameldowaniu się itd :

Hmmmm... dziwię się, bo osoba która grzecnościoo mnie melduje, pytała się w urzędzie niemieckim (teraz nie wiem w jakim), jak wygląda sytuacja takiej osoby jak ja. I właśnie tam jej powiedziano, że na ewentualną pomoc mogę liczyć po 3 miesiącach.
Teraz nie wiem, czy może to polityka landu (Munchen) albo coś ktoś po drodze nie zrozumiał, tudzież źle naświetlił sprawę.
Pewnie dopiero na miejscu okaże się co i jak.

Powrót