N
ndorka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
RE: status rezydenta w UK
p60 z 5 lat nie 6 jak napisalam powyzej
p60 z 5 lat nie 6 jak napisalam powyzej
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Co robiłeś przez 5 lat, pracowales? Musisz zachować ciągłość w tych 5 latach.barometr napisał:witajcie mam pytanie czy moge sie starac o status rezydenta w sytaucii gdzie jestem zarejestrowany w job center po 2 latach nieprzerwanej pracy a w UK jestem 6 lat i jakie dokumenty beda wymagac z job center dziekuje
Potrafisz udowodnić ze aktywnie poszukiwales pracy przez ten czas kiedy nie pracowales?barometr napisał:w 206 roku przyjechalem i przez 2 lata pracowalem potem mialem rok przerwy zarejestrowany w job center potem 2 lata pracy i job center do nadal i chcialem sie starac o rezydenta w tej sytuacii moge a jakie dokumenty z job center??
Co z poprzednia przerwa kiedy nie miałeś pracy? Potrzebne jest 5 lat ciągłości, jeśli w 2008-2009 pracy nie szukales lub nie mozesz tego wykazać to zegar ci sie zresetowal i nalicza od nowa w momencie podjęcia pracy, miałeś wrsa?barometr napisał:tak teraz chodze szukam pracy mam ksiazeczke i melduje sie co 2 tygodnie w job center tak jest od sierpnia 2011
Boz jeśli szukał pracy przez rok i ma stertę papierów żeby to udowodnić i skutkiem poszukiwania było znalezienie zatrudnienia to ma duża szanse na pozytywne rozpatrzenie, poza tym zakładam ze przez pierwsze pól roku pobierał składkowe bezrobocie co nie jest wypłacane z funduszy publicznych i nawet ci z poza unii mogą je pobierać którzy maja w paszporcie pieczątkę 'brak dostępu do środków publicznych'. Jeśli Home office odmówi zawsze mozna sie odwOlac do trybunału.boz1 napisał:Barometr,
Raczej mozesz pomazyc o uzyskanie statusu. Utrzymujesz sie z zasilkow, a jesli sie aplikuje trzeba im udowodnic ze utrzymujesz sie w UK ze swoich dochodow. Moga Ci zaliczyc okres w ktorym pozostales bez pracy ale nie tak dlugi. Idea rezydentury jest taka ze sie pomaga ludziom, ktorzy radza sobie w tym kraju a nie utrzymuja sie z zasilkow. Powinienes szukac pracy jako wolnotariusz wtedy to inaczej wyglada.
Ale nikt nie zabrania korzystania z benefitow.boz1 napisał:Bonley, pracowal mial przerwe, znowu pracowal mial przerwe i powiedz mi ze utrzymal sie za pare funtow nie korzystajac z innej pomocy finansowej. No chyba ze mial sponsora lub oszczednosci i potrafi udowodnic ze nie korzystal z pomocy socjalnej. Niech probuje mnie to nie przeszkadza. Jestem na 99% pewna ze odrzuca aplikacje.
Zapominasz o tym ze przyznawania tego satusu regulują przepisy unii europejskiej, nie przepisy kraju w którym aplikujemy.boz1 napisał:Oczywiscie ze mu nikt nie zabroni, korzystac z benefitow problem jest taki ze to jest negatywnie odbierane przy podejmowaniu decyzji o przyznanie statusu. Oni potrzbuja tutaj osoby, ktore pracuja i cos dla tego kraju wnosza. Swoich beneficiarzy maja wystarczajaco duzo, w dobie recesji obcinania finansow praktycznie na kazdej plaszczyznie nagradzanie ludzi, do ktorych panstwo musi dokladac mija sie z logika. Bo przyznanie statusu w pozniejszym czasie otwiera drzwi do paszportu brytyjskiego. To sie wiaze z pewnym uznanym statusem w tym kraju. Z mojej strony tyle na ten temat.
Pozdrowienia
Elwira ja nie mówię o poszukiwaniu pracy żeby utrzymać zasiłek, dla ho to raczej nie wystarczy, oni maja tysiące powodów do odmowy.elwira konin napisał:Boloney, jakby chlopak nie poszukiwal pracy, to nie mialby, nie otrzymywalby zasilku.Sam podpis to niestety zamalo.Trzeba miec dowody, ze sie tej pracy szuka.Kazda aplikacja pobrana z JC, i jej wyslanie do pracodawcy, do JC jest odnotowywane.Kazde interview, ktore zorganizowalo JC rowniez.Kazdy telefon, ktory wykonuje na infolinie poszukujacy pracy jest odnotowywany-nalezy podac swoj NIN, imie, nazwisko.Pracodawca, do ktorego sie zglaszasz, ktory oferuje zatrudnienie przy pomocy JC ma obowiazek informowac urzad o tym, kto i kiedy aplikowal o prace.Taki pracodawca dostaje za to pieniadze, za zatrudnianie osob ktore korzystaja z pomocy JC.Co 13 tygodni organizowane jest spotkanie w ktorym uczestniczy poszukujacy pracy.Na takim spotkaniu podsumowuje sie dotychczasowe starania bezrobotnego.Jesli system nie odnotuje przynajmniej dwukrotnego kontaktu z JC, pracodawca w sprawie pracy w ciagu tygodnia, to zasilek zostaje odebrany, wstrzymany.