Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agata2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: status rezydenta w UK

p60 z 5 lat nie 6 jak napisalam powyzej

jestem w uk od lipca 2009 i cały czas pracuje. Prosze o informacje czy mam status rezydenta??? Bo chce kupic ubezpieczenie podróżne i oni wymagaja full time resident. Pomocy!!!

mix informacji i rozne nazwy...mam niebieska ksiazeczke=registration certificate,po ktora mozna ubiegac sie po 12mc i z dokumentami z HO=WSR card i certificate(2 strony)dobrze jest tez miec list od pracodawcy,ja zachowalam kiedy wysylalam moje podanie o WSR.Bylam w HO osobiscie na Croydon,umowilam sie online-telefoniicznie zapomnij(czas oczekiwania na spotkanie ok 6tyg,nie ma innej drogi:(),wczesniej wydrukowalam forme EEA1 wypelnilam 2x zdj,paszport,list od pracodawcy(HO zabiera ale mozna poprosic o kopie z ich pieczatka,nigdy nie wiadomo kiedy bedzie potrzebny)wzielam wszystkie payslipy-wybrali sobie,dokumenty WRS.I faktycznie zgodze sie z wczesniejszym wpisem,ze czekalam kilka godzin na odp.to dotyczy EEA1!!!

Witam
@beemaya
pytanko do Ciebie, czy możesz napisać jeszcze raz krok po kroku co trzeba mieć, jakie papiery, aby dostać ten status rezydenta, bo czytając Twoją ostatnią odpowiedź nie mogę się rozeznać co i jak,
dzięki

Do uk przyjechalam w 2006 roku od tego czasu pracowalam wliczajac maternity do 26lutego2010 roku.. po tej dacie zrezygnowalam z pracy by podjac pelna opieke nad synem..poniewaz moj ex podjol w pelnym wymiarze lepiej platna prace... Czy moge ubiegac sie o rezydent permint wraz z synem??
i czy bede potrzebowac paszport dziecka przy skladaniu dokumetow poniewaz skonczyla mu sie waznosc a nie moge wyrobic nowego bo moj ex zostal deportowany do polski i przebywa w wiezieniu.. Czy moge zastapic paszport angielskim aktem urodzenia ? czy wogle jest taka mozliwosc? dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:

mam pytanie..
moja rodzina otrzymała status rezydenta tymczasowego w UK ale w nazwisku córki zrobili błąd (2 litery napisali odwrotnej kolejności).
czy mam im odesłać tą niebieską książeczkę z błędem? czy coś innego??

witajcie mam pytanie czy moge sie starac o status rezydenta w sytaucii gdzie jestem zarejestrowany w job center po 2 latach nieprzerwanej pracy a w UK jestem 6 lat i jakie dokumenty beda wymagac z job center dziekuje

barometr napisał:
witajcie mam pytanie czy moge sie starac o status rezydenta w sytaucii gdzie jestem zarejestrowany w job center po 2 latach nieprzerwanej pracy a w UK jestem 6 lat i jakie dokumenty beda wymagac z job center dziekuje
Co robiłeś przez 5 lat, pracowales? Musisz zachować ciągłość w tych 5 latach.

w 206 roku przyjechalem i przez 2 lata pracowalem potem mialem rok przerwy zarejestrowany w job center potem 2 lata pracy i job center do nadal i chcialem sie starac o rezydenta w tej sytuacii moge a jakie dokumenty z job center??

barometr napisał:
w 206 roku przyjechalem i przez 2 lata pracowalem potem mialem rok przerwy zarejestrowany w job center potem 2 lata pracy i job center do nadal i chcialem sie starac o rezydenta w tej sytuacii moge a jakie dokumenty z job center??
Potrafisz udowodnić ze aktywnie poszukiwales pracy przez ten czas kiedy nie pracowales?

tak teraz chodze szukam pracy mam ksiazeczke i melduje sie co 2 tygodnie w job center tak jest od sierpnia 2011

barometr napisał:
tak teraz chodze szukam pracy mam ksiazeczke i melduje sie co 2 tygodnie w job center tak jest od sierpnia 2011
Co z poprzednia przerwa kiedy nie miałeś pracy? Potrzebne jest 5 lat ciągłości, jeśli w 2008-2009 pracy nie szukales lub nie mozesz tego wykazać to zegar ci sie zresetowal i nalicza od nowa w momencie podjęcia pracy, miałeś wrsa?

Barometr,
Raczej mozesz pomazyc o uzyskanie statusu. Utrzymujesz sie z zasilkow, a jesli sie aplikuje trzeba im udowodnic ze utrzymujesz sie w UK ze swoich dochodow. Moga Ci zaliczyc okres w ktorym pozostales bez pracy ale nie tak dlugi. Idea rezydentury jest taka ze sie pomaga ludziom, ktorzy radza sobie w tym kraju a nie utrzymuja sie z zasilkow. Powinienes szukac pracy jako wolnotariusz wtedy to inaczej wyglada.

boz1 napisał:
Barometr,
Raczej mozesz pomazyc o uzyskanie statusu. Utrzymujesz sie z zasilkow, a jesli sie aplikuje trzeba im udowodnic ze utrzymujesz sie w UK ze swoich dochodow. Moga Ci zaliczyc okres w ktorym pozostales bez pracy ale nie tak dlugi. Idea rezydentury jest taka ze sie pomaga ludziom, ktorzy radza sobie w tym kraju a nie utrzymuja sie z zasilkow. Powinienes szukac pracy jako wolnotariusz wtedy to inaczej wyglada.
Boz jeśli szukał pracy przez rok i ma stertę papierów żeby to udowodnić i skutkiem poszukiwania było znalezienie zatrudnienia to ma duża szanse na pozytywne rozpatrzenie, poza tym zakładam ze przez pierwsze pól roku pobierał składkowe bezrobocie co nie jest wypłacane z funduszy publicznych i nawet ci z poza unii mogą je pobierać którzy maja w paszporcie pieczątkę 'brak dostępu do środków publicznych'. Jeśli Home office odmówi zawsze mozna sie odwOlac do trybunału.

Bonley, pracowal mial przerwe, znowu pracowal mial przerwe i powiedz mi ze utrzymal sie za pare funtow nie korzystajac z innej pomocy finansowej. No chyba ze mial sponsora lub oszczednosci i potrafi udowodnic ze nie korzystal z pomocy socjalnej. Niech probuje mnie to nie przeszkadza. Jestem na 99% pewna ze odrzuca aplikacje.

boz1 napisał:
Bonley, pracowal mial przerwe, znowu pracowal mial przerwe i powiedz mi ze utrzymal sie za pare funtow nie korzystajac z innej pomocy finansowej. No chyba ze mial sponsora lub oszczednosci i potrafi udowodnic ze nie korzystal z pomocy socjalnej. Niech probuje mnie to nie przeszkadza. Jestem na 99% pewna ze odrzuca aplikacje.
Ale nikt nie zabrania korzystania z benefitow.
Pytanie jest czy poszukiwał aktywnie zatrudnienia, jeśli dodaj nie wysyłał cv, odpowiadał na ogłoszenia, dostawał odpowiedzi odmowne, chodził na przesłuchania, itp to ma szanse, jeśli brał zasiłek i czekał na zbawienie i tylko chodził do job centre żeby sie podpisać to jego szanse są marne.
Poza tym aplikacja nie kosztuje nic poza znaczkiem, wiec wyslac zawsze mozna.
Wszystko zależy od szczegółów których nie znamy wiec trudno ocenić.

Oczywiscie ze mu nikt nie zabroni, korzystac z benefitow problem jest taki ze to jest negatywnie odbierane przy podejmowaniu decyzji o przyznanie statusu. Oni potrzbuja tutaj osoby, ktore pracuja i cos dla tego kraju wnosza. Swoich beneficiarzy maja wystarczajaco duzo, w dobie recesji obcinania finansow praktycznie na kazdej plaszczyznie nagradzanie ludzi, do ktorych panstwo musi dokladac mija sie z logika. Bo przyznanie statusu w pozniejszym czasie otwiera drzwi do paszportu brytyjskiego. To sie wiaze z pewnym uznanym statusem w tym kraju. Z mojej strony tyle na ten temat.
Pozdrowienia

Boloney, jakby chlopak nie poszukiwal pracy, to nie mialby, nie otrzymywalby zasilku.Sam podpis to niestety zamalo.Trzeba miec dowody, ze sie tej pracy szuka.Kazda aplikacja pobrana z JC, i jej wyslanie do pracodawcy, do JC jest odnotowywane.Kazde interview, ktore zorganizowalo JC rowniez.Kazdy telefon, ktory wykonuje na infolinie poszukujacy pracy jest odnotowywany-nalezy podac swoj NIN, imie, nazwisko.Pracodawca, do ktorego sie zglaszasz, ktory oferuje zatrudnienie przy pomocy JC ma obowiazek informowac urzad o tym, kto i kiedy aplikowal o prace.Taki pracodawca dostaje za to pieniadze, za zatrudnianie osob ktore korzystaja z pomocy JC.Co 13 tygodni organizowane jest spotkanie w ktorym uczestniczy poszukujacy pracy.Na takim spotkaniu podsumowuje sie dotychczasowe starania bezrobotnego.Jesli system nie odnotuje przynajmniej dwukrotnego kontaktu z JC, pracodawca w sprawie pracy w ciagu tygodnia, to zasilek zostaje odebrany, wstrzymany.

boz1 napisał:
Oczywiscie ze mu nikt nie zabroni, korzystac z benefitow problem jest taki ze to jest negatywnie odbierane przy podejmowaniu decyzji o przyznanie statusu. Oni potrzbuja tutaj osoby, ktore pracuja i cos dla tego kraju wnosza. Swoich beneficiarzy maja wystarczajaco duzo, w dobie recesji obcinania finansow praktycznie na kazdej plaszczyznie nagradzanie ludzi, do ktorych panstwo musi dokladac mija sie z logika. Bo przyznanie statusu w pozniejszym czasie otwiera drzwi do paszportu brytyjskiego. To sie wiaze z pewnym uznanym statusem w tym kraju. Z mojej strony tyle na ten temat.
Pozdrowienia
Zapominasz o tym ze przyznawania tego satusu regulują przepisy unii europejskiej, nie przepisy kraju w którym aplikujemy.
A przepisy unijne mówią o tym ze jeśli ktoś nie jest 'burden' to sie kwalifikuje.
Ktoś kto korzysta z contribution based job seeker allowance nie jest w żadnym wypadku 'burden' inaczej sprawa wyglada w przypadku income based.
Tak na marginesie stała rezydentura otwiera nam tez m.in. Nielimitowany dostęp do funduszy publicznych, wiec nie tylko paszport brytyjski.
Zreszta ja sam zastanawiam sie czy warto sie naturalizowac mając status stałego rezydenta, jedyna różnica to prawo głosu w wyborach do parlamentu.

elwira konin napisał:
Boloney, jakby chlopak nie poszukiwal pracy, to nie mialby, nie otrzymywalby zasilku.Sam podpis to niestety zamalo.Trzeba miec dowody, ze sie tej pracy szuka.Kazda aplikacja pobrana z JC, i jej wyslanie do pracodawcy, do JC jest odnotowywane.Kazde interview, ktore zorganizowalo JC rowniez.Kazdy telefon, ktory wykonuje na infolinie poszukujacy pracy jest odnotowywany-nalezy podac swoj NIN, imie, nazwisko.Pracodawca, do ktorego sie zglaszasz, ktory oferuje zatrudnienie przy pomocy JC ma obowiazek informowac urzad o tym, kto i kiedy aplikowal o prace.Taki pracodawca dostaje za to pieniadze, za zatrudnianie osob ktore korzystaja z pomocy JC.Co 13 tygodni organizowane jest spotkanie w ktorym uczestniczy poszukujacy pracy.Na takim spotkaniu podsumowuje sie dotychczasowe starania bezrobotnego.Jesli system nie odnotuje przynajmniej dwukrotnego kontaktu z JC, pracodawca w sprawie pracy w ciagu tygodnia, to zasilek zostaje odebrany, wstrzymany.
Elwira ja nie mówię o poszukiwaniu pracy żeby utrzymać zasiłek, dla ho to raczej nie wystarczy, oni maja tysiące powodów do odmowy.
Potrzebne są listy które wysyłał, listy które otrzymywał w zwiazku z poszukiwaniem zatrudnienia.

Powrót