Staż a I stopień pokrewieństwa

• Autor wątku Autor wątku Polsped
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polsped

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem wspólnikiem w sp. cywilnej, chciałem przyjąć syna na staż do spółki w ramach projektu dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego pn."Aktywizacja osób młodych pozostających bez pracy. Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.
Syn jest zarejestrowany w PUP od października 2016
Złożyłem wniosek do PUP o przyjęcie bezrobotnego na staż ze wskazaniem bezrobotnego, i otrzymałem odpowiedź;
W wyniku weryfikacji wniosku stwierdzono, iż wskazana we wniosku osoba nie może zostać skierowana na wnioskowane stanowisko stażu z uwagi na I stopień pokrewieństwa /osoba organizatora to syn organizatora/. Ponadto informujemy, że wskazana do odbywania stażu osoba nie spełnia warunków do uczestnictwa w w/w programie (zarejestrowana jest dłużej niż 4 msc.)
Proszę o pomoc, czy faktycznie PUP mógł odmówić stażu synowi.
Pozdrawiam.

Staż z PUP to nie jest skarbonka do oplacania stażu. Tym bardziej w tej sytuacji. Staż ma na celu aktywizację osoby bezrobotnej a nie darmowe pieniądze. Dlaczego nie przyjmiesz go normalnie, na umowę na czas próbny?

Ocena zasadności skierowania na staż bezrobotnego należy do starosty (w praktyce do PUP). Z uwagi na częste nadużycia (płacenie stypendium ze środków publicznych w sytuacji gdzie często stażysta-dziecko wcale stażu nie odbywa... bo przecież, który rodzić zgłosi, że syn/córka tak naprawdę siedzi w domu) PUP-y niechętnie kierują na staż bezrobotne dzieci do firmy rodzica i na odwrót. Tobol
Mezczyzna.gif
w powyższym poście zobrazował dlaczego.
Polsped napisał:
czy faktycznie PUP mógł odmówić stażu synowi.
Odmówił nie synowi, tylko Panu... zorganizowania stażu dla syna, bo mógł. Syn jeśli będą inne fundusze będzie prawdopodobnie mógł iść na staż gdzie indziej. Poza faktem pokrewieństwa był bowiem jeszcze inny powód tj. syn nie spełnia warunków formalnych do wzięcia udziału w projekcie, bowiem osoby bezrobotne do 25 r.ż. mogą zostać skierowane na staż w ramach PO WER tylko jeśli w dniu rozpoczęcia w nim udziału okres rejestracji w PUP nie przekroczył 4 miesięcy.

Ostatnia edycja:
Powrót