Staż ,a podjęcie po nim pracy.

• Autor wątku Autor wątku prowokacja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prowokacja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam problem, otrzymałem propozycję stażu na 8 miesięcy - cały staż odbyłem zgodnie z umową , ale po odbytym stażu pracodawca miał obowiązek zatrudnienia mnie na 3 miesiące. Odmówiłem dalszej współpracy z tą Panią, ponieważ po zakończeniu stażu od razu miałem wyjechać za granicę , ale problemy rodzinne na to nie pozwoliły.
UP po 3 miesiącach wydał mi decyzję , że wykreśla mnie z bazy osób bezrobotnych na 120 dni .
Czy po UP może wydać taką decyzję biorąc pod uwagę 3 miesiące wstecz?
Czy w ogóle może mnie ukarać za to , że miałem inne plany , ale życie nie jest takie łatwe, że zawsze udaje nam sie to co zaplanujemy?
Przecież ja naprawdę chciałem podjąć prace za granicą ,ale sprawy rodzinne bardzo mi sie skomplikowały.
Poza skreślić z rejestru można osoby,które przerwały staż , a ja ten staż odrobiłem do końca.
Proszę o szybką odpowiedź , ponieważ wiem , iż mam 14 dni na odwołanie się od tej decyzji.

Urząd pozbawił nie za przerwanie stażu - tylko za odmowę podjęcia pracy po nim. To co Pan podał jako uzasadnienie tej odmowy - urząd ocenił jako niewystarczające.

Ale 120 dni wykreślenia z rejestru grozi po przerwaniu stażu, a nie podjęcie pracy , to 90 dni kary.
Tak wyczytałem...
To prawda ?

Odmowa podjęcia zatrudnienia - 120 dni (przy pierwszej odmowie).

art. 33
4. Starosta, z zastrzeżeniem art. 75 ust. 3, pozbawia statusu bezrobotnego bezrobotnego, który:
1)....
2)....
3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu, przygotowaniu zawodowym w miejscu pracy; pozbawienie statusu bezrobotnego następuje na okres 90 dni;

To warto zwrócić uwagę na tą informację:
"Uwaga: Uprzejmie informujemy , że dostępny w tym miejscu tekst aktu prawnego jest nieaktualny.
Od czasu jego opublikowania pojawił się już inny akt prawny (lub kilka aktów), zmieniający w jakimś zakresie widoczny tu tekst lub wręcz uchylający ten właśnie akt.
Nasz serwis internetowy nie zawiera tekstów ujednoliconych wszystkich obowiązujących aktów prawnych."

no tak .... przykro mi , że zawracałem głowę.

Witam, odbyłam staz z Urzedu Pracy,ktory łacznie trwał 12 m-cy.
Pracodawca, u ktorego odbywałam staz chce zatrudnic mnie na umowe o prace.
Nieoficjalnie dowiedzialam sie, ze jesli dostalabym umowe na 2lata przez pierwszy rok ZUS placilby mi Urzad Pracy, czy to prawda?

Tego to my nie wiemy - w końcu to nieoficjalnie. Natomiast możliwość refundacji składek wynika z art. 47 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, więc jeżeli spełnione zostaną tam określone warunki to tego typu refundacja jest możliwa.

Dziekuje za informacje, poczytam ustawe moze uda mi sie czegos dowiedzieć.
Pozdrawiam

Powrót