STAŻ a STUDIA DZIENNE !

• Autor wątku Autor wątku Mieszkoooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mieszkoooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam ! ;)

Jeżeli odbędę staż tak jak mogę, czyli do końca września ewentualnie 4 października a od początku października zacznę studia dzienne, to czy będę jakieś problemy?
Można skrócić staż nawet o te parę dni albo miesiąc np z tego powodu ?

Pozdrawiam!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy ten staż odbywasz za pośrednictwem Urzędu Pracy ?

Tak z Urzędu Pracy przedłużany co trzy miesiące mam i to już będzie rok jak mi przedłuża w czerwcu do 3-4 października jakoś. Obecnie nie jestem studentem.

Jeżeli tak to w takim przypadku możesz ewentualnie porozmawiać z pracodawcą.

W jakim sensie? Takim żeby pracodawca zerwał wcześniej i nie przyjął np? Bo to państwowy staż i nie zaznaczyli obowiązku przyjęcia po odbyciu stażu. Ewentualny zwrot za staż tyczy się ostatniego miesiąca w którym wystąpił jakiś problem?

Nie podstawowo masz 3 m-ce. Wytłumacz dla pracodawcy swoją sytuację/problem i myślę, że zgodzi się na to, albo załatw sobie L4, i będziesz mogła bez problemu do końca stażu przez ten okres trzech dni robić co chcesz.

A ok super to zwolnienie lekarskie rozwiąże ten problem? Z pracodawcą dogaduję się dobrze. I od razy wyrejestruje się z Urzędu Jako bezrobotny. Dzięki za pomoc ! :)

Nie podstawowo masz 3 m-ce. Wytłumacz dla pracodawcy swoją sytuację/problem i myślę, że zgodzi się na to, albo załatw sobie L4, i będziesz mogła bez problemu do końca stażu przez ten okres trzech dni robić co chcesz.
misiek1993 po raz kolejny proszę, żebyś nie wprowadzał ludzi w błąd i nie namawiał do kombinowania! Zwłaszcza, że twoje rady są bzdurne.

Mieszkoooo, od kiedy do kiedy konkretnie trwa twój staż? Czy te przedłużenia stażu są również na twój wniosek? Tzn. czy piszesz do UP jakieś podanie, prośbę itp.?

Ostatnia edycja:
wogóle jak osoba na dziennych studiach została zarejestrowana w PUP i wysłana na staż??
z tego co mi wiadomo to student dzienny nie może mieć statusu osoby bezrobotnej a tylko takie osoby mogą odbywać staż z PUP

ja
jak osoba na dziennych studiach została zarejestrowana w PUP i wysłana na staż??z tego co mi wiadomo to student dzienny nie może mieć statusu osoby bezrobotnej(...)
Ale przecież Mieszkoooo teraz nie studiuje dziennie i bez problemu mógł zostać zostać skierowany na staż. Te uprawnienie się skończy dopiero z chwilą podjęcia studiów stacjonarnych.

No normalne do 3 października dokładnie będę miał staż a planuję iść na studia dzienne albo zacząć pracę sam jeszcze nie wiem dlatego pytam. Co zrobić z tymi ostatnimi dniami, żeby nie było problemów bo studentem formalnie staję się od października chyba czy z chwilą złożenia ślubowania i dostana legitymacji?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Córka po liceum dostała się na staż. W pażdzierniku poszła na studia dzienne i nie poinformowała o tym pup. Po zakończeniu stażu 12.12 odmówiła podjęcia pracy z powodu podjęcia nauki( dostarczyła zaswiadczenie z uczelni bez daty rozpoczecia nauki, gdyż tylko takie uczenia wystawia ). Pup domaga się daty i straszy skierowaniem do prokuratury za wyłudzenie. Jak to ugryźć? Do pracy na stażu chodziła sumiennie i teraz nadrabia zaległości w nauce.

Stażu nie można odbywać będąc jednocześnie studentem studiów stacjonarnych. Córka była o tym na pewno informowania i zapewne podpisała dokument mówiący o tym. Stąd też domniemanie o celowym działaniu córki.

Stypendium od tego października (pytanie od którego dnia października... i po to PUP ta data rozpoczęcia nauki) prawdopodnie do oddania, czyli za październik, listopad i 12 dni grudnia. Z tym od razu proszę się liczyć.

Zaświadczenie na potrzeby postępowania prowadzonego przez urząd pracy MUSI zawierać datę rozpoczęcia studiów stacjonarnych. Nie ma innej opcji.
Ok, uczelnia wystawia standardowe zaświadczenie, ale w tym przypadku jest ono po prostu niewystarczające. Czy podjęte zostały jakiekolwiek próby, żeby uczelnia wystawiła zaświadczenie z danymi, które są niezbędne dla ustalenia uprawnień (prawa do stypendium stażowego) w trakcie kiedy córka odbywała staż? Należy napisać do uczelni podanie o wystawienie zaświadczenia zawierającego wszystkie potrzebne dane. Może nie będzie ono standardowe, ale w sytuacji w jakiej znalazła się córka, to żadne tłumaczenie, że uczelnia "tylko takie wystawia"... Nie sądzę, żeby uczelnia odmówiła wskazania danych potrzebnych do postępowania administracyjnego przed innym organem. Ale trzeba o to wystąpić, bo to jest w interesie córki.
jacek1296 napisał:
Do pracy na stażu chodziła sumiennie i teraz nadrabia zaległości w nauce.
Niestety, ale nijak się to ma do obowiązującego prawa. Osoba bezrobotna (ta w trakcie stażu też) ma obowiązek zgłosić do PUP podjęcie nauki dziennej w terminie 7 dni. Córka tego nie zrobiła i na, skutek braku zgłoszenia wypłacone zostało bezpodstawnie stypendium....

Ostatnia edycja:
Czy córka została poinformowana o konieczności zgłoszenia rozpoczęcia nauki nie wiem, bo nie byłem przy jej wizytach w pup. Podpisywała umowę na staż, ale jej nie otrzymała. W regulaminie stażu tez nie ma o tym wzmianki. O zaświadczenie wystąpiła do uczelni po skończeniu stażu ( ma taką decyzję ), gdy odmówiła podjęcia pracy, wcześniej nie. Ze zwrotem pieniędzy od października nie ma problemu. Chodzi tylko o jak najszybsze rozwiązanie problemu.

Zgłoszenie podjęcia nauki w systemie dziennym wynika z obowiązków bezrobotnego (niezależnie czy jest na stażu czy nie), dlatego dokumenty stażowe nie będą o tym mówiły.
Proszę postąpić tak jak doradziłam wyżej tzn napisać wniosek o wystawienie przez uczelnię zaświadczenia, w którym będzie wskazana data podjęcia studiów. To ważne, ponieważ nie na każdej uczelni jest to 1 października... czasami studentem staje się nawet już 28, 29, 30 września.

Powrót