C
coollezanka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Jestem osobą bezrobotną od 1 października. W dniu 26 października został złożony wniosek z firmy X o skierowanie na staż. Wniosek został prawidłowo wypełniony - wszystkie dokumenty były złożone już wcześniej w UP, ponieważ firma korzystała już wcześniej z pomocy stażystów. 30-tego dnia od daty złożenia wniosku UP stwierdził, że wniosek jest niekompletny ponieważ brakuje NIPu firmy X. Okazało się, że UP ma bałagan w papierach i poprostu zgubił NIP. Firma X, jako że potrzebuje stażysty ponownie dołączyła NIP. UP stwierdził, że po uzupełnieniu wniosku nadal obowiązuje 30 dni na rozpatrzenie. Te kolejne 30 dni mija 6 stycznia. Pomimo zapewnień urzędniczek, które miały wniosek w początkowej fazie, że zostanie on rozpatrzony jeszcze w starym roku, do dzisiaj nie ma żadnej odpowiedzi. Dodam, że wszelkie informacje dotyczące wniosku otrzymałam z firmy X.
1. Czy UP może sobie tak poprostu zgubić dokument, którym jest NIP?
2. Dlaczego ja jako osoba, która ma podjąć staż nie jest w stanie niczego dowiedzieć się z UP? Czy to są zasady panujące tylko w danym UP czy odgórnie tak jest, że osobę bezrobotną traktuje się jak...?
3. Czy faktycznie UP po uzupełnieniu wniosku (oczywiście uzupełnienie wynikło z winy UP) ma kolejne 30 dni na rozpatrzenie?
4. Czy pomimo tego, że po pierwszym rozpatrzeniu bez NIPu, urzędniczki zapewniały, że po uzupełnieniu wniosek zostanie zatwierdzony, może dojść do sytuacji, że odpowiedź będzie negatywna?
5. Co zrobić jeśli urzędnicy stwierdzą, że znów coś zgubili i że znów mają 30 dni na rozpatrzenie?
1. Czy UP może sobie tak poprostu zgubić dokument, którym jest NIP?
2. Dlaczego ja jako osoba, która ma podjąć staż nie jest w stanie niczego dowiedzieć się z UP? Czy to są zasady panujące tylko w danym UP czy odgórnie tak jest, że osobę bezrobotną traktuje się jak...?
3. Czy faktycznie UP po uzupełnieniu wniosku (oczywiście uzupełnienie wynikło z winy UP) ma kolejne 30 dni na rozpatrzenie?
4. Czy pomimo tego, że po pierwszym rozpatrzeniu bez NIPu, urzędniczki zapewniały, że po uzupełnieniu wniosek zostanie zatwierdzony, może dojść do sytuacji, że odpowiedź będzie negatywna?
5. Co zrobić jeśli urzędnicy stwierdzą, że znów coś zgubili i że znów mają 30 dni na rozpatrzenie?