Staż dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Alicjuszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicjuszek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, proszę o informację w jakiej wysokości powinno być wypłacane stypendium stażowe (na rękę)? 980 zł czy 850 zł? czy UP odprowadza jakieś składki do zus od stażysty, jeśli tak to jakie? Interesuje mnie czy 980zł to jest kwota netto czy brutto...
I jeszcze jedno pytanie, czy w przypadku choroby, stażysta musi zanieść L4 do zakładu pracy w którym odbywa staż czy do Urzędu Pracy, ile wówczas ma potrącane ze stypendium, za każdy dzień nieobecności czy wypłacają wówczas ogólnie przyjęte 80%

997,40 jest to kwota brutto. W przypadku stażu współfinansowanego przez Unię Europejską nie pobierany jest podatek i kwota netto równa jest kwocie brutto.

Podczas przebywania na zwolnieniu lekarskim stażyście przysługuje pełna kwota 100% za czas niezdolności do pracy. Oryginał zwolnienia należy dostarczyć do UP (na zwolnieniu należy podać NIP UP!) w ciągu 7 dni jednak w ciągu 2 dni należy powiadomić UP o takim zwolnieniu. Przepisy nie regulują kwestii informowania organizatora stażu, jednak uważam że powinno się powiadomić go o zwolnieniu chociaż telefonicznie.

Polecam przeczytać pouczenie wydane przed stażem. Znajduje się tam sporo odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

edit:
warto też przeczytać przyklejony wątek
https://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Ostatnia edycja:
staż dla bezrobotnych

Dziękuję za szybką odpowiedź, nie rozumiem zatem dlaczego po przepracowanym pełnym miesiącu w systemie 8 godzinnym otrzymałam jedynie 850 zł.

Od kiedy do kiedy odbywałaś staż konkretne daty

Czy twój staż jest współfinansowany z Unii Europejskiej?

Pełny miesiąc czyli od 3-kwietnia (ponieważ 1 i 2 wypadł w weekend) do 28 kwietnia (29 i 30 wypadł w weekend)...

Jaki był pierwszy dzień odbywania stażu wpisany w skierowaniu?

hak89 napisał:
Jaki był pierwszy dzień odbywania stażu wpisany w skierowaniu?

27- marzec.
Nie brałam dni wolnych, chciałam w przyszłym miesiącu z tego prawa skorzystać i wziąć wówczas 4 dni (2 dni normalnie mi przysługujące w danym miesiącu i 2 dni zaległe)

hak89 napisał:
Czy twój staż jest współfinansowany z Unii Europejskiej?

Nie orientuję się, w jaki sposób mogę się tego dowiedzieć? Myślałam że jest jeden rodzaj stażu na który kieruje UP

w piśmie jakie otrzymałam z UP o przyznanym stażu widnieje kwota wypłacana co miesiąc z tyt. stypendium stażowego w wysokości nieco ponad 980 zł. niestety na konto otrzymałam mniej.

Najlepiej zadzwoń bezpośrednio do Urzędu w swojej sprawie.

Dostajesz 851 zł, dlatego,że twój staż NIE JEST finansowany z UE.
Dostajesz stażowe z UP, po odliczeniu podatków z 997 zł zostaje właśnie 851.
Dobrze dostałaś, nie ma sensu się wykłócać z UP.

Pytałaś się jakie składki odprowadza UP od tego 997 zł -
zaliczka na podatek dochodowy, składka zdrowotna, - dlatego zostaje 851zł.

Ostatnia edycja:
Powrót