K
kolofortuny
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Jeżeli przerwałem staż ale pracowałem jeszcze 16 dni w miesiącu czy dostane jeszcze pieniądze za te dni ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kolofortuny napisał:Jeżeli przerwałem staż ale pracowałem jeszcze 16 dni w miesiącu czy dostane jeszcze pieniądze za te dni ?
To pracowałeś 16 dni czy 3 tygodnie? Wskaż proszę posługując się datami w jakim okresie staż odbywałeś i kiedy złożyłeś podanie o przerwanie stażu.kolofortuny napisał:Staz przerwalem tydzien temu w piatek. No pracowalem 3 tyg w miesiacu i zakonczylem
I dlatego zawsze lepiej posługiwać się konkretamikolofortuny napisał:No przepracowalem od 1 grudnia do 22 grudnia czyli 16 dni.
Chodzi mi o to, że dopóki PUP nie zawiadomi Cię oficjalne o zakończeniu postępowania w związku z przerwaniem stażu z Twojej inicjatywy i nie wskaże ewentualnych konsekwencji jego przerwania (np. zwrot kosztów badań lekarskich), sprawa jest w toku. I nie ma w tym przypadku znaczenia, że staż znalazłeś sam... PUP opłacał Twoje stypendium i badania lekarskie, a w związku z przerwaniem stażu musi sprawę zbadać, chociażby zweryfikować z pracodawcą czy staż faktycznie odbywałeś do tego 22 grudnia. Choć myślę, że tutaj sprawa będzie dosyć prosta skoro go po prostu przerwałeś.kolofortuny napisał:Ale moj pracodawca byl w PUP i powiedziano mu ze jak przerywam staz no to trudno. Wiec jaka niby zgode ? Poprostu przerwalem.
I tak też zapewne się stanie w tym przypadku.seba1631 napisał:u nas w UP kazali by zwrócić koszty badań lekarskich i refundacje kosztów dojazdu (jeśli takie pobierałeś) w przypadku przerwania stażu z innych powodów niż podjęcie pracy zarobkowej na umowę o pracę.