Staz pomoc

• Autor wątku Autor wątku kolofortuny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolofortuny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Jeżeli przerwałem staż ale pracowałem jeszcze 16 dni w miesiącu czy dostane jeszcze pieniądze za te dni ?

1. Staż opłacany był przez PUP?
2. Poinformowałeś płatnika stypendium o przerwaniu stażu? Jeśli tak, to kiedy? Z jaką datą przerwałeś staż, a do kiedy go fizycznie odbywałeś... i na jakiej podstawie?

tak staz byl oplacany przez PUP. Tak jest zlozone pismo dotyczace przerwania stazu. Staz przerwalem tydzien temu w piatek. No pracowalem 3 tyg w miesiacu i zakonczylem.

Stypendium będzie przysługiwać Ci za dni odbywania stażu, do dnia jego przerwania.
Wybacz, ale nie mogę się w tym połapać:
kolofortuny napisał:
Jeżeli przerwałem staż ale pracowałem jeszcze 16 dni w miesiącu czy dostane jeszcze pieniądze za te dni ?
kolofortuny napisał:
Staz przerwalem tydzien temu w piatek. No pracowalem 3 tyg w miesiacu i zakonczylem
To pracowałeś 16 dni czy 3 tygodnie? Wskaż proszę posługując się datami w jakim okresie staż odbywałeś i kiedy złożyłeś podanie o przerwanie stażu.
Czy sprawa jest już rozpatrzona i załatwiona, tzn. czy dostałeś już pisemną zgodę z PUP dot. przerwania stażu?

No przepracowalem od 1 grudnia do 22 grudnia czyli 16 dni. podanie zostalo zlozone zaraz po nowym roku. Nie jeszcze nic nie dostalem. Ale moj pracodawca byl w PUP i powiedziano mu ze jak przerywam staz no to trudno. Wiec jaka niby zgode ? Poprostu przerwalem. A staz zalatwilem sobie sam , tylko PUP wyslal mnie na badania.

kolofortuny napisał:
No przepracowalem od 1 grudnia do 22 grudnia czyli 16 dni.
I dlatego zawsze lepiej posługiwać się konkretami :) czyli datami od... do..., ponieważ stypendium przysługuje nie tylko za dni robocze, ale też soboty i niedziele. Pisząc 16 dni zrozumiałam, że staż zakończyłeś odbywać 16 grudnia.
kolofortuny napisał:
Ale moj pracodawca byl w PUP i powiedziano mu ze jak przerywam staz no to trudno. Wiec jaka niby zgode ? Poprostu przerwalem.
Chodzi mi o to, że dopóki PUP nie zawiadomi Cię oficjalne o zakończeniu postępowania w związku z przerwaniem stażu z Twojej inicjatywy i nie wskaże ewentualnych konsekwencji jego przerwania (np. zwrot kosztów badań lekarskich), sprawa jest w toku. I nie ma w tym przypadku znaczenia, że staż znalazłeś sam... PUP opłacał Twoje stypendium i badania lekarskie, a w związku z przerwaniem stażu musi sprawę zbadać, chociażby zweryfikować z pracodawcą czy staż faktycznie odbywałeś do tego 22 grudnia. Choć myślę, że tutaj sprawa będzie dosyć prosta skoro go po prostu przerwałeś.
Stypendium za okres 1-22.12.2014r. Ci przysługuje i je otrzymasz... choć nie wiem czy przed zakończeniem postępowania.

Listę obecności podpisywałeś na bieżąco? Czy zatwierdzona przez pracodawcę grudniowa lista obecności została złożona do PUP do 5.01.2015r.?

Ostatnia edycja:
Tak liste obecnosci jest podpisana do ostatniego dnia w ktorym bylem. Tak moj pracodawca zlozyl liste razem z ta aplikacja o przerwanie stazu.

Wtrącę się, u nas w UP kazali by zwrócić koszty badań lekarskich i refundacje kosztów dojazdu (jeśli takie pobierałeś) w przypadku przerwania stażu z innych powodów niż podjęcie pracy zarobkowej na umowę o pracę.

seba1631 napisał:
u nas w UP kazali by zwrócić koszty badań lekarskich i refundacje kosztów dojazdu (jeśli takie pobierałeś) w przypadku przerwania stażu z innych powodów niż podjęcie pracy zarobkowej na umowę o pracę.
I tak też zapewne się stanie w tym przypadku.

Powrót