staż pracy zmiana

• Autor wątku Autor wątku asia11223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia11223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Zostałam przyjęta na staż którego jeszcze nie zaczelam z urzędu pracy. Czy mogę jeszcze zmienić miejsce odbywania stazu?

Raczej nie.
Ale nie zaszkodzi dopytać w swoim UP. Jeśli masz dobre argumenty, może przychylą się do Twojej prośby.

ale ja jeszcze nie podpisałam umowy ani nie mam ustalonych godzin, wypłaty itd. W miejsce do którego chce sie przenieść dlatego ze bo jest bliżej miejsca zamieszkania i bd mi latwiej

jestem w trakcie wyrabiania książeczki sanepid

Ale Pani żadnej umowy podpisywać nie będzie. Jest Pani osobą bezrobotną, która już wyraziła chęć na podjęcie aktywizacji zawodowej w danej firmie.

Tak jak doradziła pytajnik0514
Kobieta.gif
, proszę dopytać o możliwość rezygnacji z rozpoczęcia stażu w swoim PUP. Proszę mieć tylko świadomość, że nieuzasadniona odmowa podjęcia stażu skutkuje utratą statusu.

ale ja nie chce rezygnować ze stażu tylko rozpocząć go w innym mejscu. W firmie do której po namysle nie chce iść bo mam za daleko i mi sie zwyczajnie nie opłaca jeździć byłam już na rozmowie i mnie przyjęli.

My rozumiemy jaka jest sytuacja. Ale Ty chyba nie do końca rozumiesz jak to wygląda z perspektywy obowiązujących procedur.

Obecny staż, mimo, że go nie rozpoczęłaś, jest już 'zaklepany'. Skoro w firmie cię przyjeli i wyrabiasz ksiażeczkę to już przyjęłaś ofertę stażu. Żeby go anulować musiałabyś odmówić/zrezygnować, a to wiąże się z utratą statusu osoby bezrobotnej. Staż, bez konsekwencji dla ciebie, przerywa jedynie podjęcie pracy (umowa o dzieło/zlecenie/pracę).

Nie ma czegoś takiego jak zmiana stażu w trakcie. Dlatego to zależy od konkretnego UP i twojej argumentacji. Można o to wnioskować, jak o wszystko można wnioskować. Ale jak urząd rozpatrzy wniosek, nie wiadomo.

W twoim przypadku, napisałaś, że przyczyną jest odległość - jak daleko od twojego miejsca zamieszkania (w km) jest miejsce przyjętego już przez ciebie stażu, a jak daleko miejsce gdzie oferują ten drugi staż?

Czy coś jeszcze skłania cię do chęci podjęcia tego drugiego stażu czy tylko odległość?

do stażu już przyjętego jest 20km a tam gdzie chce iść jakieś 9-10km. Do zmiany sklania mnie tez to ze na 6 rano bd mi ciężko dojechac ponieważ mój byś jest przed 6 na dworcu a moje mijsce stażu jest na drugim koncu miasta wiec nie ma szansy żebym sie nie spoznila

I dlatego proszę rozmawiać ze swoim PUP! Nie na forum....

Powrót