Staż rozwiązanie umowy

• Autor wątku Autor wątku Matioso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matioso

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam
Jestem obecnie na stażu ponad 3 miesiąc i chce przerwać ten staż problemy z pracodawcą . Jaka forma umowy i pracę wchodzi w grę aby nie ponosić żadnej odpowiedzialności za zrezygnowanie ze stażu . Mam możliwość podjęcia innej pracy. Na dodatek pracodawca mnie straszył jeśli zrezygnuje ,ze stażu to wystawi mi negatywną opinie w urzędzie pracy ,że nie stawiałem się do pracy itd co mogę z taką sytuacją zrobić. Dodam iż w obowiązkach jakie miałem wykonywać wykonywałem zupełnie inne niż miałem zlecone w umowie . Proszę o pomoc

Jaka forma umowy i pracę wchodzi w grę aby nie ponosić żadnej odpowiedzialności za zrezygnowanie ze stażu .
Każda potwierdzająca zatrudnienie lub pracę zarobkową.
pracodawca mnie straszył jeśli zrezygnuje ,ze stażu to wystawi mi negatywną opinie w urzędzie pracy ,że nie stawiałem się do pracy itd co mogę z taką sytuacją zrobić.
Straszyć zawsze może, wystawić negatywną opinię też.... chce się zemścić i tyle.Zupełnie inną kwestią jest to czy PUP w to uwierzy...po 3 miesiącach stażu pracodawca nagle ma zastrzeżenia? Mało wiarygodne.
w obowiązkach jakie miałem wykonywać wykonywałem zupełnie inne niż miałem zlecone w umowie .
Dawno powinieneś był to zgłosić do PUP, ale w sytuacji kiedy i tak żegnasz się z pracodawcą nie będzie to miało wielkiego znaczenia na sposób przerwania stażu.

Zrezygnowałem ,że stażu z tego powodu iż pracodawca wykorzystywał mnie na każdym kroku i nie ma co ukrywać. Jak poinformowałem go iż rezygnuje zagroził mi ,że wystawi mi negatywną opinie w urzędzie pracy i będę musiał oddać wszystkie pieniądze ,które otrzymałem przez 3 miesiące od urzędu pracy.

Mój pracodawca prowadzi szkółkę piłkarską i podejmując u niego staż byłem dogadany tak iż będę u niego prowadził trening piłkarskie on się na to zgodził bo jeśli miałbym stawiać się u niego po 8 godzin dziennie to bym nawet nie podejmował stażu zresztą sam mi mówił ,że nie muszę się stawiać u niego. Byłem zatrudniony na stanowisku organizator imprez sportowych i miałem dokładny plan co mam robić. Pracodawca kazał mi pracować przy koszeniu boiska czy też pracę przy budowie boiska sportowego na dodatek ,na dodatek prowadziłem za niego trening w jego pracy bo on nie dał rady , dodatkowo musiałem nie raz pracować w soboty czy niedziele .
Otrzymując wynagrodzenie za staż podpisuje się taką listę ,że pracował się w dany dzień przez cały miesiąc i zawsze tak pracodawca robił iż pod koniec miesiac mi ja dawał a ja podpisywałem się za cały miesiąc a teraz nie wiem czy otrzymam za to pieniądze , bo zrezygnowałem w piątek 26 lipca. .Co mogę w tej sytuacji zrobić .Pracodawca zgłosił coś do urzędu pracy . Ja dziś tam dzwoniłem i pani kazała mi przynieść pisemną rezygnację ze stażu i kopię umowy o pracę . Czy mogę mieć jakieś teraz problemy ?

Czy mogę mieć jakieś teraz problemy ?
Możesz.
Przerwałeś staż bez zgody PUP, nie dając PUP szansy na zbadanie i rostrzygnięcie sprawy. Jeśli PUP nie uwzględni twojego tłumaczenia, grożą ci konsekwencje określone tutaj http://forumprawne.org/prawo-pracy/441937-staz-z-urzedu-pracy.html
zawsze tak pracodawca robił iż pod koniec miesiac mi ja dawał a ja podpisywałem się za cały miesiąc a teraz nie wiem czy otrzymam za to pieniądze , bo zrezygnowałem w piątek 26 lipca.
To znaczy, że w porozumieniu z pracodawcą składaliście do PUP sfałszowane dokumenty, na podstawie których wypłacano ci stypendium. Nie ma znaczenia czyja to była inicjatywa... to ty otrzymywałeś pieniądze.
Sprawa kwalifikuje się do zgloszenia do prokuratury, aby wszczęła postępowanie związane z wyłudzaniem świadczenia ze środków publicznych na podstawie spreparowanych dokumentów.
Pracodawca zgłosił coś do urzędu pracy.
Ale co zgłosił?
Ja dziś tam dzwoniłem i pani kazała mi przynieść pisemną rezygnację ze stażu i kopię umowy o pracę.
A podjąłeś pracę?

Ostatnia edycja:
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kosssz napisał:
To znaczy, że w porozumieniu z pracodawcą składaliście do PUP sfałszowane dokumenty, na podstawie których wypłacano ci stypendium. Nie ma znaczenia czyja to była inicjatywa... to ty otrzymywałeś pieniądze.
Sprawa kwalifikuje się do zgloszenia do prokuratury, aby wszczęła postępowanie związane z wyłudzaniem świadczenia ze środków publicznych na podstawie spreparowanych dokumentów.

czyli w takim wypadku jeśli to wyjdzie to tylko mi grożą konsekwencje ?

Tobie przede wszystkim, bo to ty otrzymywałeś pieniądze. Pracodawca może jedynie odpowiadać za udział w fałszowaniu dokumentów, ale on z tego tytułu nic nie uzyskał... żadnego świadczenia pieniężnego. Natomiast tobie PUP wypłacał pieniądze, za dni kiedy stażu faktycznie nie odbywałeś, także spreparowane dokumenty tylko tobie przyniosły korzyść materialną.
Pracodawca może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za składanie fałszywych oświadczeń, ale hierarchicznie grozi za to mniejsza kara niż za wyłudzenie środków publicznych.

a jak powinno wyglądać pismo o rezygnacji ze stażu ?

W prawym górnym rogu - twoje dane osobowe,
w lewym górnym rogu - miejscowość i data
w nagłówku - do kogo skierowane jest pismo (w tym przypadku Powiatowy/Miejski Urząd Pracy w ....)
Treść: Uprzejmie informuję, że od dnia .... rezygnuję z odbywania stażu w firmie ... z powodu.......... (i tutaj masz pełne pole do popisu - opisz szczegółowo powód związany z twoją decyzją).
Na końcu - zwrot grzecznościowy np. z poważaniem, twój podpis i tyle.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze pytanie nie byłem dziś w urzędzie pracy jutro idę jestem umówiony i dziś rozmawiałem z pracodawcą powiedział ,że zgłosił w urzędzie tylko iż nie stawiłem się do pracy i zrezygnowałem . Jutro idę dostarczyć pisemną rezygnację ze stażu i kopię umowy i tutaj moje pytanie ponieważ z jaką datą ma mi pracodawca wystawić umowę o pracę , ja mu przedstawiłem cała sytuację w której się znajduję i on chcę mi pomóc ?

Napisał/a Kosssz
A podjąłeś pracę?

tak podjąłem i jutro odbiorę na to umowę(...) z jaką datą ma mi pracodawca wystawić umowę o pracę
Jak to z jaką? Skoro pracę podjąłeś, to chyba i ty i pracodawca wiecie od kiedy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Jak to z jaką? Skoro pracę podjąłeś, to chyba i ty i pracodawca wiecie od kiedy.

Tak wiem kiedy podjąłem pracę tylko czekałem i nie podpisywałem umowy o pracę bo nie miałem wyjaśnionej sprawy z tym stażem. I teraz chodzi o to z jakim dniem ma być wystawiona ta umową o pracę ,żeby nie było jakiś większych problemów , w piątek przerwałem staż czyli 26 lipca

Powtarzam, umowa ma zawierać PRAWDZIWE daty: zawarcia umowy i podjęcia pracy.
Twoje pytanie wskazuje jednoznacznie na próbę "dopasowania" daty podjęcia pracy, aby uniknąć konsekwencji przerwania stażu. Na tym forum w kombinowaniu nie pomagamy.

Kosssz napisał:
Powtarzam, umowa ma zawierać PRAWDZIWE daty: zawarcia umowy i podjęcia pracy.
Twoje pytanie wskazuje jednoznacznie na próbę "dopasowania" daty podjęcia pracy, aby uniknąć konsekwencji przerwania stażu. Na tym forum w kombinowaniu nie pomagamy.

ok rozumiem dziękuje za wszelką pomoc można zamknąć temat.

Pozwolę wznowić temat ponieważ mam pewne pytanie.

Moja sprawą potoczyła się następująco , pracodawca zgłosił 31 lipca ,że nie stawiłem się do pracy itd ja natomiast dwa dni później zgłosiłem się do urzędu pracy z pismem iż rezygnuje ze stażu i z kopią umowy o pracę . Następnie za kilka dni przyszedł do mnie list z urzędu pracy że pracodawca zgłosił iż od 3 lipca nie zgłosiłem się do pracy a ja u niego pracowałem do 26 lipca. Zadzwoniłem więc do urzędu pracy przedstawiłem cała sytuację a pani mi powiedziała ,że mam to wyjaśnić pisemnie i z pracodawcą bo oni nie są w stanie kontrolować stanowisk pracy. Pracowałem do 26 lipca u pracodawcy a on widocznie chciał mi zrobić na złość i zgłosił ,że nie stawiłem się u niego od 3 lipca co mogę z tym zrobić .

Witam :) Do końca stażu zostały mi 2 miesiące. Później mam dostać umowę o pracę na pół roku, jednak chce z niej zrezygnować z powodu okropnego traktowania pracowników, poniżania ich, nie wspominając o pracy praktycznie w każdy weekend po 10-12 godz. Chciałabym się dowiedzieć czy za zrezygnowanie z przyjęcia do pracy ponoszę jakąś karę ? I czy mogę zrezygnować tylko wtedy, gdy podejmę naukę lub inną pracę czy to nie ma znaczenia ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Ale tu nie ma co czekać do końca stażu. Natychmiast zgłoś nieprawidłowości do PUP. Jeśli tego nie zrobisz, to PUP po zakończeniu stażu po prostu nie uwierzy twoim słowom i pozbawi Cię statusu bezrobotnego.

Jeśli zgłoszę to staż zostanie przerwany ?

Mam problem ze stażem. A mianowicie bylam na stazu UE przez 3 miesiace. Po tych 3 miesiacach pracodawca ze mnie zrezygnowal podajac powod 'nie spelnia oczekiwan pracodawcy'. I teraz jest taki problem, ze urzad ciagle zawraca mi gitare i zmusza mnie do podjecia pracy. Mimo iz nie chcialam rezygnowac ze stazu i chcialam go dokonczyc. Dowiadywalam sie u ksiegowej z innej firmy jak to jest ze stazami, odpowiedziala ze nie raz rezygnowali ze stazysty (bo sie nie nadawal) i nigdy nie bylo tak ze stazysta ponosil konekwencje tylko pracodawca i nie ma znaczenia czy jest to staz zwykly czy unijny. Z tego co wiem moj byly pracodawca uregulowal jakies pieniadze z urzedem. A ja mam pytanie o co tak naprawde chodzi urzedowi? Jesli staz nie zostal przerwany z mojej winy to dlaczego ciagle kaza mi podjac prace? Bede miala jakies konekwencje z tego tytulu? Czy chodzi raczej o to zeby urzad i nie dostał po tylku?

Powrót