Staż z urzędu pracy a ciąża

• Autor wątku Autor wątku kocurek859
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kocurek859

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam Czy jeśli pójdę na staż z urzędu pracy i zajdę w ciąże to będzie należało mi się macieżyńskie i urlop wychowawczy czy nie? Jak to wygląda?czy to zwolnienie będzie normalnie płatne?

kocurek859 napisał:
jeśli pójdę na staż z urzędu pracy i zajdę w ciąże to będzie należało mi się macieżyńskie i urlop wychowawczy
Płatne?
kocurek859 napisał:
czy to zwolnienie będzie normalnie płatne?
Zwolnienie lekarskie? A skąd przekonanie, że takowe będzie Pani potrzebne i zostanie wydane? Już teraz wie Pani, że ciąża będzie zagrożona?

Staż oczywiście płatny pytam teoretycznie bo nigdy nic nie wiadomo

Płatny może być tylko okres odbywania stażu... i to podejrzewam nie cały w tej sytuacji. Za odbywanie stażu należy uznać faktyczne świadczenie pracy podczas stażu... oczywiście każdemu może zdarzyć się nieprzewidziana choroba, ale w przypadku chorób długotrwałych stażysta może zostać pozbawiony stażu i stypendium jeśli jego nieobecność uniemożliwi zrealizowanie programu stażu.
Więc załatwienie zwolnienia lekarskiego nie jest gwarancją wypłaty świadczeń. Zdrowej ciężarnej bardziej opłaca się stawiać na staż, bo w przypadku dłuższej niezdolności do pracy staż zostanie przerwany, a stażystka utraci prawo do stypendium.

witam
jestem obecnie na stażu z urzedu pracy, który mam przyznany na pół roku. Okazało się jednak że jestem w ciąży i nie wiem co teraz robić?? mam poinformować o tym fakcie moją szefową czy urzad pracy?? jakie dokumenty mam im dostarczyc? czu staż zostanie przerwany ? moja lekarka nalega żebym poszła na zwolnienie bo pracuje w żłobku i jest za duże ryzyko żebym tam pracowała ze względu na możliwość zarażenia się różyczka:( nie wiem czy urząd pracy zakończy staż czy bedzie on nadal trwac gdy pójde na zwolnienie?? i co w takiej sytuacji z pracodawcą który zobowiązał sie do zatrudnienia mnie po zakończeniu stażu na czas nieokreślony? czy musi to zrobić? czy bedzie miał jakies nieprzyjemności jeśli tego nie zrobi?? czy ja bede miała jakies prawo do zasiłku jako bezrobotna??bo przed rozpoczeciem stazu miałam zasiłek ale nie zdazyłam skorzystac bo od razu poszłam na staż. no i jak urodze do macierzyńskiego??? tak wiem dużo pytań.... prosze o odpowiedz
pozdrawiam

Powrót