Staż z Urzędu Pracy, a rezygnacja (nowa praca)

• Autor wątku Autor wątku Windel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Windel

Mam pytanie odnośnie szczegółów związanych z rezygnacją ze stażu w przypadku gdy znajdziemy inną pracę.

Czy zrezygnować ze stażu można z dnia na dzień? Czy jest jakiś okres wypowiedzenia?
Przykładowo podpiszę umowę jutro i mogę zacząć od poniedziałku. Jak wtedy wygląda kwestia obecności w pracy stażowej? Bierzemy dzień urlopu i idziemy do Urzędu Pracy poinformować ich, informujemy też pracodawcę i tyle? Czy trzeba jeszcze przez jakiś czas do pracy chodzić? Czas trwania to trochę ponad 4 miesiące, a kończy się koniec stycznia.

Reasumując - jak wygląda kwestia biurokracji w przypadku rezygnacji?

Musisz złożyć podanie do Urzędu Pracy o rezygnacji ze stażu z powodu znalezienia pracy. Nie ma żadnego okresu wypowiedzenia, ponieważ będąc na stażu nie nawiązujesz stosunku pracy. Lepiej poinformować osobę, u której odbywa się staż o rezygnacji z niego jeszcze przed złożeniem podania do Urzędu. Zawsze lepiej rozstać się w miłej atmosferze:)

Oczywiście nie mam na myśli, że nie informować itp. Chodzi tylko o to, że i tak muszę wziąć wolne w poniedziałek na pozałatwianie tych wszystkich spraw włącznie z poinformowaniem i miejsca pracy, w którym odbywam staż i udania się do urzędu pracy.
Ale moje pytanie brzmi. Czy jeśli w poniedziałek to wszystko pozałatwiam i te wszystkie formalności zostaną załatwione w ten dzień i będzie już zatrudnienie w nowej firmie to czy mam obowiązek jeszcze stawić się w pracy na stażu, czy to raczej będzie mój ostatni dzień gdy tam będę musiała być?

Bezrobotny na stażu ma prawo bez żadnych konsekwencji go przerwać jeśli znajduje zatrudnienie. Twoje podanie o przerwanie stażu będzie miało raczej formę poinformowania PUP, że w związku z podjęciem pracy nie jesteś już bezrobotny/a i tym samym nie możesz odbywać stażu.
Przykładowo podpiszę umowę jutro i mogę zacząć od poniedziałku.
A wiesz już na 100%, że podpiszesz umowę jutro i zaczynasz od poniedziałku? Bo jest to istotne, aby odpowiedzieć rzetelnie na twoje ostatnie pytanie. Tak czy inaczej od dnia wskazanego w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy przestajesz być osobą bezrobotną i nie możesz w ten dzień odbywać już stażu.
Moim zdaniem nie ma potrzeby osobistego stawiennictwa w PUP - napisz podanie wskazując datę rozpoczęcia pracy, koniecznie podłącz umowę i wyślij ją pocztą. Zawsze możesz też zadzwonić do swojego PUP i spytać czy istnieje możliwość złożenia podania i umowy drogą emailową lub fax-em.

Ostatnia edycja:
Tak wiem na 100%.

To prawie wszystko wiem, ale nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie.
Bo teoretycznie staż trwa już ponad 3 miesiące i teraz leci ostatni miesiąc. Dostałam kartę stażu, którą po ukończeniu miałam wypełnić z pracodawcą i miała być przez niego podpisana i dołączona w Urzędzie Pracy do moich papierków. Czy mimo to, że staż zostanie przerwany z powodu podjęcia pracy ta karta stażu się liczy, zostanie wypełniona i to doświadczenie zebrane na stażu będzie istotne ? Może głupie pytanie, ale wole dmuchać na zimne, bo mimo wszystko w końcu 3 miesiące to też sporo przy stażu i fajnie by było jakby został uznany.

Czy mimo to, że staż zostanie przerwany z powodu podjęcia pracy ta karta stażu się liczy, zostanie wypełniona i to doświadczenie zebrane na stażu będzie istotne ?
Każdy dzień zdobytego doświadczenia jest istotny ;)... natomiast jeśli chodzi o kwestię wypełnienia sprawozdania z przebiegu stażu, to musisz skontaktować się bezpośrednio ze swoim PUP. Zapytaj też czy w związku z przerwaniem stażu otrzymasz jakiś dokument (zaświadczenie) potwierdzający jego odbywanie. Wszystko zależy jakie procedury panują w danym PUP.
Myślę, że wszystko zależy od tego czy pomimo krótszego okresu stażu niż był przewidziany, zdobyłeś odpowiednie kwalifikacje.

Ostatnia edycja:
Bardzo mi pomogłaś :) Dziękuje bardzo :)

Jeszcze na koniec takie pytanie. W sumie już dałaś mi odpowiedź, że muszę powiadomić Urząd Pracy o zatrudnieniu co jest oczywiste, natomiast mam pytanie czy pracodawcy również muszę pokazać zawartą umowę czy nie? Wystarczy, że wszystkie dokumenty przedstawię w urzędzie pracy czy pracodawca może się domagać by jemu też to dostarczyć?

Witam, podlacze sie do pytania.

Mam staż z PUP i chciałbym go przerwać bo znalazłem ciekawą ofertę pracy. Przyszly pracodawca jest już dogadany lecz on nie daje umowy o pracę tylko jakąś umowę o dzieło czy zlecenie. Czy taka smieciowa umowa wystarczy dla UP ? Czy będę musiał kombinować coś innego.

Dodam, że oferta pracy jest ciekawa jedyny mankament to brak umowy o pracę.

Podjęcie pracy zarobkowej na umowę zlecenie/umowę o dzieło wystarczy, aby zrezygnować ze stażu bez konsekwencji.

Witam
Jak się zachować w sytuacji, gdy stażu ze skierowania z UP jeszcze nie podjąłem, choć na skierowaniu mam pozytywną odpowiedź i pozostaje mi dopełnienie formalności i podjęcie tego stażu, natomiast byłem ostatnio na rozmowie o pracę w innym mieście, ta praca jest potencjalnie bardzo perspektywiczna i dla mnie priorytetowa, ale przyszły pracowadca przed umową o pracę, proponuje 2 miesięczne praktyki... poza tym jest jeszcze jeden etam rekrutacji na który musiał bym wziąć dzień wolny ze stażu z UP (bądź zwolnienie...). Moje pytanie brzmi czy ze stażu z UP mogę tak sobie zrezygnować na rzecz póki co tych praktyk? i czy jakby te praktyki udało się zamienić na formę stażu to czy sytuacjaby się zmieniła?
z góry dzięki za odpowiedź

Witam, mam nadzieję że ktoś mi pomoże Mam pytanie. Czy jest możliwość przerwania stażu który odbywam dla innego stażu w innej placówce. Teraz odbywam staż w księgowości w ośrodku rekreacji, jednak pojawiło się miejsce stażu w mojej wymarzonej policji. Czy mogę zakończyć odbywany staż na poczet nowego?

Witam,
a ja mam pytanie czy jeśli odbywam staż z UP (ale sama znalazłam pracodawcę i wystąpiłam żeby staż był u niego) i mam napisane że pracodawca po stażu zatrudni mnie na umowę po stażu na 6 mies. to mogę go przerwać, jeśli w trakcie odbywania stażu znajdę pracę na umowę o pracę?

Mam Pytanie od 4 sierpnia do 30 listopada odbywam staz. Troszke chorowalam ale atmosfera tam jest zabijajaca chcialam zrezygnowac ale pani z urzedu polecila mi aby przez caly miesiac ciagnac wolnienie lekarskie czy tak mozna?i czy kierownik moze wypowiedziec mi umowe

Fajne rady daje Pani urzędniczka.

Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu usprawiedliwionej nieobecności w odbywaniu stażu.

Każde przerwanie stażu przez stażystę w związku z podjęciem pracy jest usprawiedliwione. Każda inna sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie. Należy najpierw złożyć podanie na piśmie i kontynuować staż i w tym czasie czekać na decyzję PUP.

Witam. Mam pewnien problem a mianowicie.
Poszłam przed zapisaniem sie do UP, na rozmowe w sprawie pracy do jednego z salonów fryzjerskich. Pani "szefowa" salonu chciała zebym prszyszla na dzień probny. Niestety nie poszłam bo gdy zobaczyłam salon odrazu mnie zniechecił typowy stary komunistyczny gdzie smierdziało trwała. Ale mniejsza z tym. Na dzien probny nie poszłam.
Po paru dniach poszłam na inna rozmowe o prace. Tam własnie chciałam podjąc staz. Poszłam do UP sie zarejstrowac. I pani z UP dała mi skierowanie do tego salonu wcześniejszego (wspomniałam o nim wyżej). Powiedziałam Pani z urzędu że tam byłam. Ona i tak mnie tam wyslała. Gdy pojechałam do tego salonu ze skierowaniem pani "szefowa" nie podpisała mi tego skierowania. Mimo że mam brak doświadczenia. Wiec pojechałam stamtąd. Pojechałam w ten sam dzień drugi raz do tej pani, czy aby na pewno mi tego nie podpisze bo bardzo zalezy mi abym miała staz w drugim salonie. i nie chciałam podejmowac pracy na umowe. Wolałam sie dokształcic poprzez staz. Pokłóciłam sie troche z tą panią. W dzien gdy miałam jechac do UP z tym podpisanym skietowaniem. pojechałam trzeci raz do tego salonu. Przeprosiłam tą pania i powiedziałam na czym sprawa stoi ze sie przeprowadzam, że potrzebuje być zarejstrowana w UP aby mieć recepty z przychodni bo jestem chora. Ona dalej mi tego nie wypisała. Powiedziała ze ona każdemu daje szanse.. ( ale wiadomo nie chce być na umowie o prace bo jestem świerzo po szkole!!! ). W UP pani urzedniczka kazała mi napisac oświadczenie jak przebiegła rozmowa. Wiec napisałam dodam iż pani z UP podpowiadała mi jak to mam napisac\.
Teraz jest problem bo PAni z UP nie chce sie przyznać przełozonemu, że pomagał mi pisac to. Dodam że zostane wykreślona z UP na okres 270 dni ! I stażu nie bede miec. Co Mam w tej sytuacji robic ? Potrzebuje byc zarejstrowana.
Mam nadzieje że ktos mi pomoze

Poczekaj aż otrzymasz decyzję orzekającą o utracie statusu i odwołuj się od decyzji do wojewody. Będziesz miała na to 14 dni od dnia doręczenia Ci decyzji. Innej drogi nie ma.
Choć powiem szczerze nie bardzo widzę szanse, bo tak naprawdę nie masz solidnych argumentów. Chciałaś nakłonić pracodawcę do poświadczenia na skierowaniu nieprawdy, a to nie przemawia na Twoją korzyść.

wiem ze to teraz nie jest w temacie ale ta pani z tego salonu wgl mnie olewała co jej mowiłam. Koleżanka tam była z CV a ona owszem wziała cv ale nie była zbytnio zainteresowana. a Druga kolezanka (obie ze mna do klasy chodziły) równiez poszła do niej zapytac o prace, ale powiedziała tej pani ze juz nie jest zainteresowana. Zefowa tego salonu cały czas jej wypisywała na portalu spolecznosciowym ze ma przyjsc do pracy.
I zapomniałam dodac ze gdy chciałam przyjsc jednak na dzien porbny ona powiedziała mi ze sie nie zgadza bo ( z góry) wie ze spiepsze jej klientke. Z tą pania wgl nie dało sie rozmawiac... czuje sie bezradna.

Tak tylko, że skąd PUP ma wiedzieć, że mówisz prawdę a nie chcesz się po prostu wykręcić od pracy. Tym bardziej, że nie tylko pracodawczyni kombinuje, tak do końca sama nie jesteś fair. Pamiętaj, że tak bardzo popularny "dzień próbny" czyli bez jakiejkolwiek umowy, to zwykła praca na czarno, a to jest karalne.
Argument dotycz. stażu też jest do obalenia, bo PUP ma obowiązek wspierać przede wszystkim bezrobotnych bezkosztowo, tzn. jeśli jest dla Ciebie oferta pracy, to bezzasadne jest kierowanie Cię w tym momencie na staż, za który jeszcze PUP będzie płacił.
Ewentualnie możesz przyjąć linię obrony, iż miałaś do czynienia już z tą Panią i Twój pierwszy kontakt z nią nie wypadł najlepiej poprzez np. propozycję "dnia próbnego"... cokolwiek to znaczy. Dla mnie oznacza to dzień pracy na czarno, ale nie ma pewności, że szefowa nie spisałaby np. umowy o dzieło.
Możesz też wspomnieć w odwołaniu, że od młodych adeptek "z branży", z którymi miałaś kontakt (znajome) również słyszałaś podobne opinie. Tylko pamiętaj, żeby pisząc odwołanie o takiej treści bardzo rozważnie dobierać słowa, bo możesz sobie zaszkodzić pomawiając kogoś ("szefową") bez dowodów.
Chęć skierowania na staż może Ci zarówno pomóc jak i zaszkodzić... zależy od podejścia organu odwoławczego. Na pewno nie jest to argument usprawiedliwiający odrzucenie oferty pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót