staż

• Autor wątku Autor wątku anka0411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anka0411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
ile zarabia się na stażu ? 915 zl na rękę czy 769.

Stypendia dla bezrobotnych w okresie odbywania:

stażu (120% zasiłku dla bezrobotnych)

brutto - 953,10 zł netto - 816,32 zł

podatek 51,00 zł składka 85,78 zł

dziekuje a jak to jest z urlopem ja zaczelam staz 1 sierpnia 2012 po 30 dniach przepracowanych nalezy mi sie 2 dni wiec wzielam sobie 3, 4 wrzesnia przynioslam zaswiadczenie i pani powiedziala mi ze w tych dniach to ja dopiero bede mialala 1,5 dnia a nie dwa co teraz jak to liczyc ??

Stażysta występuje z wnioskiem o udzielenie dni wolnych do organizatora stażu. Za każde 30 dni odbywania stażu osobie bezrobotnej przysługują dwa dni wolne. Za ostatni miesiąc odbywania stażu, organizator stażu jest obowiązany udzielić dni wolnych przed zakończeniem odbywania stażu przez osobę bezrobotną. Wynika z tego, że dwa dni wolne przysługują stażyście dopiero po przepracowaniu każdych 30 dni, z wyjątkiem ostatniego miesiąca, kiedy dni wolne przysługują niejako z góry.

źródło: Dni wolne przysługujące stażyście - Szkolenia i staże - Bezrobotny - Wieszjak.pl

... i pani powiedziala mi ze w tych dniach to ja dopiero bede mialala 1,5 dnia a nie dwa co teraz jak to liczyc ??
Pani wprowadza cię w błąd. 31 sierpnia nabędziesz prawo do 2 dni wolnych. 30 dni od których uzależnione jest nabycie prawa do dni wolnych, to 30 dni kalendarzowych odbywania stażu. Natomiast tych 2 dni wolnych się nie dzieli, a więc żadne "połówki" dni nie wchodzą w grę.
2 dni po każdych 30 dniach odbywania stażu i koniec.

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz ;) Nie muszę się martwic urlopem bo wniosek dałam 30 dni minie wiec będę miała 2 dni wolne ;D
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć jak wygląda sprawa związana z praca na kasie w restauracji szybkiej obsługi. Czy to ze przez przypadek wkładałam do kasetki potwierdzenia dla klienta ( kopie) a nie oryginał z terminala będzie oznaczało ze za każda kopie będę musiała płacić ( manko). Czy oni dostają rachunki bankowe>? rozliczenia z płatności kartą?
Jak pracowałam w supermarkecie nie było problemów manko było jak się w kasie nie zgadzało a karty to zawsze potwierdzenie wkładałam czasem tez mi sie pomyliło z kopią ale wsadziłam. Później mi mówili ze i tak wyciągi z banku przyjdą i ze sobie wszystko sprawdzą.

Przede wszystkim pamiętaj, że jesteś stażystką czyli bezrobotną, która uczy się wykonywania zawodu pod okiem doświadczonego pracownika. Po to masz ustanowionego opiekuna stażu i to on odpowiada za twoje ewentualne pomyłki. Odpowiedzialność materialna zatem nie powinna cię obowiązywać. Czy podpisywałaś u pracodawcy jakikolwiek dokument mówiący o indywidualnej odpowiedzialności materialnej?

nie tylko ten papier odnośnie stażu no i bhp ze się zapoznałam

Co to za papier? Gdzie go podpisywałaś: w PUP czy u pracodawcy?

Ostatnia edycja:
to było tak poszłam do urzędu tam dostałam ofertę stażu następnie zadzwoniłam i umówiłam się na spotkanie no i powiedziała ze mnie przyjmie wiec poszłam znów do urzędu ona dala skierowanie na badania wróciłam do urzędu z badaniami i dali mi kupę papierów do podpisania odnośnie szkoleń , płatności urlopu itd ale potem taki kwitek co miał podpisać pracodawca no i z tym kwitem znów do urzędu jedna część dla nich druga znów do pracodawcy a w restauracji podpisywałam tylko ze szkolenia bhp ze uczestniczyłam i z odbytych szkoleń.

D.dobry!!! Chcialabym sie dowiedziec gdzie moge ubiegac sie o staz po wyksztalceniu zawodowym? W PUP powiedziano mi ze sie kwalifikuje,ale nie wiem czy to ma znaczenie gdzie go znajde czy sa jakies kategorie? Np. na staz szukaja w PKO , ale czy po takiej szkole mge sie o niego ubiegac?

Wszystko jest rozpisane w UP i na stronach UP.

AD1. Na staż najlepiej ubiegać się w Urzędzie Pracy.
AD2. "Kategorie" Urząd Pracy sam ci dobierze na podstawie wykształcenia i doświadczenia zawodowego
AD3. "po takiej szkole" nie wiem jaką szkołę skończyłaś i jakie stanowisko jest dostępne na stażu w PKO.

Najogólniej wejdź na stronę twojego Powiatowego Urzędu Pracy i tam poczytaj. Gdzieś około Lutego chodź raz w tygodniu do Urzędu Pracy i pytaj czy mają jakiś staż dla ciebie. Oni ci będą zadawać pytania jaką szkołę kończyłaś itp. i na takiej podstawie spróbują dobrać ci staż.

Bylam dzisiaj w UP i zostalam poinformowana ,ze lepiej by bylo jakbym sama zalatwila sobie pracodawce ,poniewaz oni nie dysponuja ofertami prac na staz.

Hmm, póki co na pewno nie. Nie wiem jak jest w twoim Powiecie, ale u nas przez cały styczeń pracodawcy mogą zgłaszać do UP chęć przyjęcia stażystów.

W twoim przypadku jak tak ci zalecili, to szukaj firmy która weźmie cie na staż z UP. Wtedy ta firma musi zgłosić się do Urzędu Pracy z tobą.

U mnie w UP to w ogole jakis paradox jest. Zostalam poinformowana ,ze powinnam sama znalesc pracodawce , kiedy bylam u potencjalnego pracodawcy otrzymalam informacje ,ze mam sie starac zalatwic staz przez UP,ze oni nie robia zadnej listy itd.... Jedno mnie odsyla do drugiego i tak w kolko Macieja.... Dziekuje za odpowiedz,ale chyba nic w tym miescie nie zdzialam...

Drodzy Państwo, postaram się nieco wyjaśnić kwestie kierowania na staż od strony technicznej, bo najwidoczniej w PUP nie potrafili tego dokładnie wytłumaczyć.
Otóż, aby móc mówić o skierowaniu bezrobotnego na staż to po pierwsze bezrobotny musi posiadać II profil pomocy, po drugie możliwość odbycia stażu musi być uwzględniona (przewidziana) w Indywidualnym Planie Działania, który jest opracowywany wspólnie przez bezrobotnego i pracownika PUP-doradcę klienta. Jeśli bezrobotny spełnia te warunki można postarać się o skierowanie na staż... i tak są dwie "drogi". Pierwsza, to taka, gdy bezrobotny korzysta z wolnych miejsc stażu tzw. ofert znajdujących się w dyspozycji PUP, druga to wtedy, kiedy pracodawca aplikujący o organizację stażu składa wniosek ze wskazanym przez siebie kandydatem (tutaj istotną rolę odgrywa przedsiębiorcza postawa konkretnego bezrobotnego). Wniosek czy z kandydatem czy też bez niego podlega rozpatrzeniu przez PUP (oceniane są m.in. warunki stażu, zobowiązania pracodawcy, sytuacja pracodawcy na rynku pracy itp.) i w przypadku pozytywnego rozpatrzenia pojawia się oferta stażu, z tym, że tylko tam, gdzie pracodawca nie wskazał swojego kandydata. Obie formy są dopuszczalne i zgodne z prawem i co najważniejsze o przyjęciu na staż zawsze decyduje pracodawca, PUP tylko kieruje kandydatów spełniających warunki postawione przez pracodawcę, także nigdy nie ma gwarancji, że pracodawca zdecyduje się na tą a nie inną osobę.
Dlatego też Aneta 219
Kobieta.gif
, Twój PUP zasugerował Ci, żebyś poszukała pracodawcy na własną rękę, ponieważ najwidoczniej rzadko wpływają od pracodawców wnioski bez kandydatów i w związku z tym wolnych ofert stażu po prostu nie będzie.
Aneta 219 napisał:
kiedy bylam u potencjalnego pracodawcy otrzymalam informacje ,ze mam sie starac zalatwic staz przez UP,ze oni nie robia zadnej listy itd....
Nie chcę Cię martwić, ale pracodawca odsyłając Cię do PUP, kiedy następny krok powinien wykonać on sam tzn. złożyć wniosek, po prostu Cię, że się tak wyrażę spławił. Szukaj innego pracodawcy. Aha, no i kluczową sprawą jest tutaj zatrudnienie po stażu, bo PUP nie opłaci stażu, jeśli nie będzie efektywny tzn. jego skutkiem nie będzie znalezienie pracy przez stażystę. Także szukaj pracodawcy, który zadeklaruje zatrudnienie po stażu... no niestety już dawno skończyły się czasy staży nieefektywnych i na globalną skalę.

Podsumowując, nie na darmo PUP nazywany jest "pośredniakiem", bo nie tworzy miejsc pracy, tylko pomaga bezrobotnym w aktywizacji zawodowej (nie należy mylić z "załatwianiem pracy") lub pomaga tworzyć nowe miejsca pracy poprzez wsparcie finansowe np. staż. W tym celu ma do dyspozycji środki publiczne, a te nie mogą być wydawanie niecelowo i nieefektywnie.

Witam,
Jestem na półrocznym stażu z EFS. I zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli staż jest współfinansowany z EFS to do ręki dostaję całą kwotę tj 997 zł 40 groszy. Tak było z wynagrodzeniem za poprzednie 2 miesiące.Dzisiaj się zdziwiłem. Wchodzę na konto bankowe i widzę, że dostałem 997,40 brutto ale odliczono w sumie 145 zł z groszami na podatek i składkę zdrowotną. UP się pomylił i da się to odkręcić? Jutro napewno będę do nich dzwonił, ale piszę dzisiaj bo troszkę mnie to zaniepokoiło. :/

Muszę Cię poprosić o nieco więcej szczegółów. Napisz proszę:
1) na jaki okres zorganizowany jest staż,
2) w ramach jakiego projektu... wystarczy tytuł
3) czy miałeś w grudniu`2014 jakiekolwiek przerwy w pracy, które mogłyby zostać potraktowane przez PUP jako dni niepłatne?
Dla mnie to wygląda tak, że projekt najprawdopodobniej trwał tylko do końca roku (przy czym trwać oznacza również realizację ostatniej wypłaty, czyli w grudniu`2014 za listopad`2014), natomiast wypłata stypendium w styczniu br. została już pokryta ze środków krajowych, a tu nie obowiązuje już zwolnienie od odprowadzania zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych.

Witam,
1)Sześć miesięcy, od października do kwietnia. Bez dodatkowego zatrudnienia.
2)ROZWÓJ ZAWODOWY GWARANCJĄ SUKCESU - o to chodzi?
3)Tak miałem dwa dni wolne, ale z tego co wiem stażyście przysługują właśnie dwa dni wolne za każde 30 dni pracy. Co do tych 145 zaginionych złotych, to jest w tytule przelewu napisane "Przelew za okr:12.14; Brutto:997.40; Pod:56.00; Skł.zdr:89.77" więc nawet jakbym te dwa dni nawiał z pracy to by odjęli za każdy dzień chyba 33 zł z groszami a nie 145 zł:p. Kurcze, myślałem, że jestem dobrze zorientowany, a tu taka niemiła niespodzianka. :/

Ostatnia edycja:
qwerty12p napisał:
2)ROZWÓJ ZAWODOWY GWARANCJĄ SUKCESU
No właśnie i okres realizacji projektu zakończył się z 31.12.2014r.(oto link - Rozwój zawodowy gwarancją sukcesu - POKL.Podziałanie 6.1.3 - wtrakcie realizacji - PUP Tomaszów Lub.), co oznacza, że stypendium wypłacone w grudniu 2014 było ostatnim stypendium w wyższej wysokości, bo od stycznia Twoje stypendium nie jest już wypłacane ze środków unijnych w ramach POKL, zatem kwota stypendium nie jest już wolna od podatku i płatnik (PUP) jest zobowiązany potrąć zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych.

Ostatnia edycja:
Powrót