staż

• Autor wątku Autor wątku anka0411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szkoda tylko, że jak zaczynałem staż to byłem zapewniany o stypendium w wysokości 997,40 zł za każdy miesiąc.

Tak sobie teraz patrzę papierek z UP, który dotyczy przyznania stypendium i chyba już rozumiem, jest tam napisane:

orzekam o przyznaniu Panu(i) prawa do stypendium w wysokości 997,40 zł brutto miesięcznie, w okresie odbywania stażu od dnia 9.10.2014. Stypendium podlegać będzie waloryzacji na zasadach określonych w ww. ustawie.

Dziękuję Pani za pomoc, szkoda tylko, że tak wyjdzie. :{ Zadzwonię jesze do UP aby się upewnić.

qwerty12p napisał:
Szkoda tylko, że jak zaczynałem staż to byłem zapewniany o stypendium w wysokości 997,40 zł za każdy miesiąc.
I nikt Cię nie oszukał.. kwota brutto się nie zmieniła.

qwerty12p napisał:
Tak sobie teraz patrzę papierek z UP, który dotyczy przyznania stypendium i chyba już rozumiem, jest tam napisane: orzekam o przyznaniu Panu(i) prawa do stypendium w wysokości 997,40 zł brutto miesięcznie, w okresie odbywania stażu od dnia 9.10.2014. Stypendium podlegać będzie waloryzacji na zasadach określonych w ww. ustawie.
To nie papierek, a decyzja administracyjna organu administracji samorządowej, która opłaca stypendium stażowe. W/w decyzja nie zawiera nieprawidłowości, bo zarówno w roku 2014 jak i 2015 kwota stypendium brutto jest taka sama... jedynie do końca 2014 roku z uwagi na współfinansowanie stypendium w ramach POKL obowiązywała "ulga" tzn. zwolnienie z obowiązku odprowadzania zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych na podstawie uregulowań w ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Waloryzacja to coś zupełnie odrębnego i niezależnego od stypendiów unijnych. Waloryzacja dotyczy zasiłku dla bezrobotnych i w konsekwencji ma wpływ na kwotę stypendium stażowego. Waloryzacja zasiłku (i stypendium) następuje zawsze z 1 czerwca danego roku.

Dziękuję za infomację. :)
Jeszcze jedno pytanie, czy taki staż współfinansowany ze środków EFS lub FP mogę odbyć ponownie po zakończeniu obecnego? Z tego co wiem to raczej nie ma możliwości przedłużenia stażu/zatrudnienia ponieważ miejsce w którym odbywam staż to Urząd Miasta, a nie prywatna firma. Ile w tym prawdy? Mam 21 lat i studiuję zaocznie.

Ostatnia edycja:
qwerty12p napisał:
czy taki staż współfinansowany ze środków EFS lub FP mogę odbyć ponownie po zakończeniu obecnego?
O to proszę pytać w swoim PUP. To tam zapadają tego typu decyzje.
Na forum, mimo szczerych chęci, nie jest możliwe uzyskanie rzetelnych informacji.
qwerty12p napisał:
Z tego co wiem to raczej nie ma możliwości przedłużenia stażu/zatrudnienia ponieważ miejsce w którym odbywam staż to Urząd Miasta, a nie prywatna firma. Ile w tym prawdy?
UM, to jednostka samorządu terytorialnego tzw. budżetówka, w której zatrudnienie odbywa się w drodze konkursu na wolne stanowisko urzędnicze ( w oparciu o ustawę o pracownikach samorządowych) także jednoznaczna deklaracja zatrudnienia stażysty po stażu po stażu (na etapie składnia wniosku) jest w mojej ocenie nadużyciem i powinna wzbudzić podejrzenia PUP już na etapie aplikowania o miejsce stażu, bowiem najzwyczajniej JST nie jest w stanie przewidzieć czy i kogo za kilka miesięcy zatrudni... właśnie z uwagi na konkurencyjny nabór. W naborze na wolne stanowisko pracy nigdy nie ma pewności, że nie zgłosi się ktoś inny, kto swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami wyeliminuje kandydaturę stażysty.

Ostatnia edycja:
Powrót