Straszenie windykacją do zapłaty 1000 zł

• Autor wątku Autor wątku PaulPB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulPB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam mam otóż taki problem zakupiłem 13.01.2015 roku program do pozycjonowania adder 8, odstąpiłem od umowy 27.01.2015 roku ponieważ nie jestem z ich usługi zadowolony.

Dzisiejszego dnia wysłałem do nich email:

Według Polskiego Prawa.

Przedsiębiorca będzie musiał poinformować konsumenta o wzorze formularza odstąpienia od umowy. Ustawa z 30 maja 2014 roku o prawach konsumenta wprowadza także obowiązek informowania kupujących o tym, że ewentualny spór dotyczący transakcji można rozwiązać polubownie.

Nowe przepisy wydłużą również czas, jaki konsument ma na zwrot zakupionego towaru (lub odstąpienie od umowy) bez podawania przyczyny – od 25 grudnia będzie to 14 dni. Taki sam termin będzie obowiązywał również w innych krajach Unii Europejskiej. – Jeżeli kupujemy produkt na pokazie czy w internecie, to mamy takie uprawnienia, jakie przysługują konsumentom w sklepie stacjonarnym – przypomina Dorota Karczewska.

Wiec dniem 27.01.2015 co pisałem do państwa rezygnuje z zakupu programu bo mam takie prawo pozdrawiam.

Więc dostałem od nich email odpowiedzią

Witam

wg naszego prawnika nie ma prawa do rezygnacji w przypadku oprogramowania dystrybuowanego drogą elektroniczną.

Pozdrawiam

Moim zdaniem firma szuka naiwnego myślą że nie zna się na prawie.

Proszę o wyjaśnienie kto ma rację ?

Rację ma prawnik firmy, o ile zostałeś prawidłowo poinformowany przed transakcją o braku prawa do odstąpienia od umowy.

Witam ok ale nie dostałem poinformowany przed zakupem przed transakcją o braku prawa do odstąpienia od umowy.

Dostałem od firmy następny email:
Prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu do odstąpienia od umowy określonego powyżej,
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania,
3) umów dotyczących świadczeń, za które cena lub wynagrodzenie zależy wyłącznie od ruchu cen na rynku finansowym,
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
5) świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone lub których przedmiot ulega szybkiemu zepsuciu,
6) dostarczania prasy,
7) usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.
pkt
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu do odstąpienia od umowy określonego powyżej,
zostala wykonana usłgua konfiguracji to raz

Warto również zaznaczyć, że „zwracać” będzie można także towary cyfrowe, ale tylko do momentu pobrania plików.

Pliki zostały pobrane, program zainstalowany.

Tym problem że nie dostałem żadnych plików instalacyjnych.

Sama firma ma w regulaminie napisane :

Konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo do odstąpienia od umowy
bez podania przyczyny. Jest ono jednak ograniczone w czasie i przysługuje jedynie
przez 14 dni (podstawa prawna: art. 7 ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie
niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez produkt niebezpieczny). Termin ten jest terminem zawitym i liczy się od dnia wydania
rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi – od dnia jej zawarcia

Czyli mam 14 dni na odstąpienie umowy bez podania przyczyny. Odstąpiłem od umowy w dniu 27.01.2015

Ostatnia edycja:
13 stycznia kupiłeś program, zgadza się ? w jakiej formie dokonaleś zakupu (jeśli dobrze rozumiem w formie elektronicznej) ? miałeś możliwość pobrania pliku, jeśli tak czy go pobrałeś ? czytaleś regulamin sprzedaży ?

tak owszem 13 stycznia zakupiłem program ale nie dostałem żadnego programu instalacyjnego do pobrania, zakup był formie elektronicznym.

cały regulamin:
§ 1 Postanowienia ogólne
1. Sklep jest własnością Enterso LTD, 71 Sutton Hall Road, Hounslow, London, TW5
0PX United Kingdom, Company Number 09145387.
§ 2 Składanie zamówień
1. Ceny towarów znajdujących się w sklepie są cenami brutto (wliczone 0% VAT)
i podane są w polskich złotych.
2. Zamówienia mogą być składane za pośrednictwem sklepu, telefonicznie lub drogą
mailową.
3. Zamówienia za pośrednictwem sklepu można składać 24 godziny na dobę, 7 dni
w tygodniu przez cały rok.
4. Aby zamówienie złożone za pośrednictwem sklepu zostało zrealizowane prawidłowe,
niezbędne jest właściwe wypełnienie formularza zamówienia oraz podanie danych
niezbędnych do dokonania przesyłki zamówionego towaru.
5. Po złożeniu przez klienta zamówienia, otrzyma on automatyczną odpowiedź ze sklepu
potwierdzającą przyjęcie zamówienia.
6. Czas rozpoczęcia realizacji zamówienia pokrywa się z momentem wpływu wpłaty na
rachunek bankowy podany w potwierdzeniu zamówienia w przypadku płatność
przelewem lub momentem dokonania zamówienia w przypadku płatności kartą.
7. Płatności w sklepie obsługiwane są przez serwis Przelewy24 – DialCom24.
8. Złożenie zamówienia w sklepie należącym do Enterso LTD. jest równoznaczne z
akceptacją poniższego regulaminu.
§ 3 Koszty i termin wysyłki
1. Oprogramowanie dostępne w sklepie dystrybuowane jest drogą elektroniczną (poczta
e-mail)
2. Przesyłka dostarczona jest zgodnie z terminem podanym przy produkcie na stronie
internetowej, do czasu realizacji przesyłki należy doliczyć odpowiedni czas
wymagany na zaksięgowanie środków na koncie Sprzedawcy.
3. Dla produktów dystrybuowanych drogą poczty elektronicznej e-mail koszt wysyłki
wynosi 0 zł.
§ 4 Płatności
1. Każda transakcja potwierdzana jest odpowiednim dokumentem księgowym – fakturą
obejmującą 0% VAT.
§ 5 Procedura reklamacji
1. Reklamacje dotyczące niezgodności towaru z opisującą jego działanie licencją
zawierać powinna niezbędne do jej rozpatrzenia dane (imię i nazwisko
zamawiającego, oraz opis przedmiotu reklamacji.)
2. Konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo do odstąpienia od umowy
bez podania przyczyny. Jest ono jednak ograniczone w czasie i przysługuje jedynie
przez 14 dni (podstawa prawna: art. 7 ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie
niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez

Więc nie dostałeś e-maila z plikiem ? Możesz podać link do sklepu ?

Nic nie dostałem do ściągniecia na email, firma zainstalowała na własnym serwerze. Dali mi tylko hasło i login do logowania się programu.

Kupiłeś pełną wersję z instalacją na serwerze firmowym ?

1.Kupiłeś program dystrybuowany droga elektroniczną, zapłaciłeś za niego.
2. Otrzymaleś fizyczny dostęp do programu (hasło i login)
3.Zostaleś prawidłowo poinformowany o braku prawa do odstąpienia od umowy-par.5.pkt.3. regulaminu
4. Jesteśmy w punkcie wyjścia, prawnik sklepu miał rację.

Ostatnia edycja:
nintendo007 napisał:
Kupiłeś pełną wersję z instalacją na serwerze firmowym ?

Tak.

Ale wedlug ich regulaminu oraz polskiego prawa, mam 14 dni od odstąpienia umowy bez podania przyczyny. A oni na ten zapis nie chcą się zgodzić.

Po pierwsze bez podania przyczyny ale podałem przyczynę tym bardziej nie musiałem.

Przeczytaleś ze zrozumieniem
§ 5 Procedura reklamacji 1.Reklamacje dotyczące niezgodności towaru z opisującą jego działanie licencją zawierać powinna niezbędne do jej rozpatrzenia dane (imię i nazwisko zamawiającego, oraz opis przedmiotu reklamacji.) 2.Konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Jest ono jednak ograniczone w czasie i przysługuje jedynie przez 14 dni (podstawa prawna: art. 7 ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez produkt niebezpieczny). Termin ten jest terminem zawitym i liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi – od dnia jej zawarcia. 3.Powyższe nie ma zastosowania dla oprogramowania komputerowego, materiałów audio-wizualnych i innych dóbr materialnych, nie mających postaci fizycznej.

Powrót