Streamowanie gier

• Autor wątku Autor wątku Marcin198919895
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin198919895

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam takie pytanie, czy streamowanie gier na youtube gaming lub twitch.tv i zarabianie kasy, poprzez dobrowolne donacje, jest w pełni legalne ?, bardzo proszę o odpowiedz :)

Odpowiedzi szukaj w licencji gry.

Rozumiem, jednak nie do końca, tzn wydaje mi się że w licencji nic nie ma napisane czy można tę grę streamować, czy nie, mam tu na myśli grę FIFA 13, może napiszę konkretnie co jest napisane w licencji ;) ,

"c 2012 Electronic Arts Inc. EA, EA SPORTS oraz logo EA SPORTS są znakami towarowymi Electronic Arts Inc. Oficjalny licencjonowany produkt FIFA.
C Logo oficjalnego licencjonowanego produktu marki FIFA jest chronione prawem aktorskim lub stanowi znak towarowy FIFA.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykorzystane przez Electronic Arts Inc. na mocy udzielonej licencji. Logo Premier League jest chronione prawem aktorskim należącymi do Football Association Premier League Limited C 2006.
Logo Premier League jest znakiem towarowym Football Association Premier League Limited zastrzeżonym w Wielkiej Brytanii i w innych systemach prawnych.
Znaki logo Klubów Premier League są chronione prawami autorskimi należącymi do właściwych Klubów i są ich zastrzeżonymi znakami towarowymi.
Wszystkie wymienione znaki zostały wykorzystane za zgodą ich prawnych właścicieli. Wyprodukowano na mocy licencji udzielonej przez Football Association Premier League Limited. Licencja udzielona Electronic Arts przez Football Association Premier League nie ma na celu ani nie implikuje powiązania jakiegokolwiek zawodnika z niniejszym produktem ani promowania niniejszego produktu przez jakiegokolwiek zawodnika. Wszystkie pozostałe znaki towarowe należą do ich prawnych właścicieli. "

Marcin198919895 napisał:
Rozumiem, jednak nie do końca, tzn wydaje mi się że w licencji nic nie ma napisane czy można tę grę streamować, ...
Źle to interpretujesz, w licencji jest napisane co możesz, a jeśli nie jest napisane to nie możesz.

Aha, czyli podsumowując, jeśli w licencji nic nie ma napisane na temat streamingu tej gry, tzn. FIFA 13, rozumiem że nie mogę grać w tę grę i jednocześnie streamować na youtubie, czy twitch.tv, tak ?, przepraszam, ale kompletnie się na tym nie znam, a nie chciałbym złamać obowiązującego prawa ,jeśli faktycznie nie można streamować tej gry, to Ja się zastanawiam , jak to jest że wiele , nawet bardzo wiele ludzi gra w inne gry i je stremuje , oczywiście nie piszę tutaj o FIFIE 13, ponieważ ta gra zwyczajnie nie jest już na topie , ale wchodząc teraz na youtube, czy twitch.tv, można znaleźć streamingi gry FIFA 18, gdzie również to jest ten sam producent tej gry, jak i FIFA 13.
Zastanawia mnie jeszcze jedno, mianowicie, czy w pełni legalne jest nagrywanie postępów w grze oczywiście piszę tutaj o FIFIE 13 i udostępnianie jako filmik na youtubie, gdzie bez większych problemów, można znaleźć takie filmiki ;),
przepraszam , ale zwyczajnie nie rozumiem tego, tzn . czy osoby w przeszłości które strumieniowali , czy też nagrywali filmiki i udostępniali następnie je na youtubie, postępowali zgodnie z prawem

Jeśli okazałoby się, że streamowanie czy też nagrywanie filmików z tej gry, byłoby niedozwolone, proszę o odpowiedz czy granie np. na kurniku, powiedzmy w chińczyka, i streamowanie jej na youtubie, czy twitch.tv, byłoby dozwolone, może to jest pisząc wprost, głupie pytanie, jednak ogólnie rzecz biorąc lubię grać w gry, i chciałbym się tym podzielić ze światem :), ale oczywiście jeśli to nie będzie legalne, nie będę tego robić

Marcin198919895 napisał:
... czy granie np. na kurniku, powiedzmy w chińczyka, i streamowanie jej na youtubie, ...
Chińczyk nie jest programem komputerowym. W odniesieniu do programów komputerowych to licencja określa w jaki sposób i w jakim zakresie można korzystać z utworu. Zawsze możesz kierować pytania do uprawnionego w celu wyjaśnienia szczegółów licencji.

Ostatnia edycja:
Dobrze, poszukam uprawnionego, w celu wyjaśnieniu szczegółów licencji, jeśli chodzi o grę FIFA 13,
a co do gry chińczyk, na stronie ***.pl, rozumiem, że zmagania z innymi ludźmi na tej stronie, mógłbym streamować, na youtubie czy twitch.tv tak ? , jeśli to nie program komputerowy.
Przepraszam, że dopytuję, ale jak wcześniej napisałem, nie chciałbym złamać prawa, nie znając prawa.

W każdym razie ,dziękuję, za wszelkie udzielone mi informacje.
PS. Wesołych Świąt :)

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót