Strona dobre-programy-2

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
janwid-TV nie zajmuję się takimi drobiazgami wiec nie licz na to ,że Ci pomogą :) co ich to obchodzi ,że ktoś się dał nabrać i ma zapłacić 100zł.Wszyscy tu już wiemy ,że nie płacimy a Pani Prokurator wróci :)więc ty tym czasem opisz swoją sprawę i wyślij mailem do prokuratury tak jak to zrobiła większość z nas :)Na razie sprawy nie ma ale wiadomo że jeśli Prokurator przesłucha wszystkich wtedy wystąpi z aktem oskarżenia do sądu przeciw tym dobre-programy.pl a wtedy wszyscy na tym skorzystają bo będą mogli powołać się w swoich ewentualnych procesach ( gdyby ten serwis coś wytoczył ) na wyrok karny. Sądzę że wcześniej prokurator może z nimi zrobić porządek . grazynka196904@gmail.com to jeśli ktoś będzie miał jeszcze pytania .

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o adresy e-mailowe poszczególnych stacji telewizyjnych to nie trudno jest je znaleźć. Wystarczy wejść na ich stronę i tam jest adnotacja "kontakt"

Czyli sprawy nie ma i może nie być wcale. Myślę że sam w tv nic nie zdziałasz musiałoby więcej osób napisać o tej sprawie chociażby mailem. Zadziwia mnie fakt że porady prawne są tak rozbieżne. Jedni mówią żeby zapłacić inni żeby w żadnym wypadku tego nie robić. Przecież prawo jest to samo.

iwcia85 napisała:
... Zadziwia mnie fakt że porady prawne są tak rozbieżne. Jedni mówią żeby zapłacić inni żeby w żadnym wypadku tego nie robić. Przecież prawo jest to samo.

I ja myślę tak samo. Jak to jest możliwe by dowolnie go (prawo) interpretować. Idąc na skróty można powiedzieć tak: kto ma większą siłę przebicia lub ma więcej "kasy" ten wygrywa

Jak powiadał imć Mikołaj Rej z Nagłowic.
„Prawo jest jak pajęczyna, bąk się przebije, a na muchę wina!”

Dzwoniłem do prokuratury w Krakowie i powiedzieli mi, że maili nie przyjmują, bo coś tam mają zakazane = używanie pen drive czy coś takiego w związku z tym poczekam na powrót P. prokurator i z nią ustalę sposób dalszego postępowania.

Witam, mój problem co prawda nie dotyczy dobre-programy, a plikostrady, ale własciciel w koncu ten sam :), otoz zarejestrowalam sie tam juz nawet nie pamietam kiedy chyba ze 2-3 lata temu (list przyszedl do mojego domu rodzinnego wiec nie mam go przed soba, brat mnie tylko poinformowal o nim), dostawalam jakies maile które oczywiscie usunelam, a dzisiaj otrzymalam list, ktory poczatkowo zignorowalam, doszłam do wniosku jednak, ze to "straszenie" predko sie nie skonczy. Po przeczytaniu forum rowniez chcialabym przyczynic sie do zakonczenia tego procederu :) mam wysłac maila do krakowskiej prokuratury?

Najlepiej zadzwonić do P. prokurator Nowotny nr telefonu 126467731 lub sekretariat 126467700 i ustalić z nimi dalszy tok czynności. Sprawa 1DS314/13 oczywiście w Krakowie

Witajcie
No i niestety ja zostałam kolejną ofiarą tego przekrętu, dziś dostałam oczywiście zwykłym listem OSTATECZNE PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY... co najlepsze podobno warunki regulaminu odnośnie płatności zmieniły się w lutym a ja że niby "zawarłam umowę" 14.01.2013... czyli teoretycznie tak jakby mnie to totalnie nie obowiązywało a jedak, powiem szczerze że czytałam sporo informacji w tym temacie jednak pewnie jak wam wszystkim w dalszym ciągu w jakiś sposób to nie daje spokoju... kwota która jakimś CUDOWNYM sposobem została naliczona to 122 zł, totalnie nie wiem co robić pierwszy raz się z czymś takim spotykam teoretycznie powinno się to olać lecz z drugiej strony przeraża fakt o którym piszą widnienia w rejestrze dłużników...

Jeżeli małżonka nigdy nie korzystała ze strony dobre-programy.pl to należy wezwanie ignorować. Jeżeli firma będzie chciała wystąpić na drogę sądową - to będzie miała obowiązek udowodnić, że Pana żona zawarła umowę z serwisem. Jeżeli żona nie zawierała umowy, firma nie będzie w stanie tego wykazać i nie będzie mogła wystąpić na drogę sądową.
Otrzymujemy bardzo dużo zapytań w związku z działalnością firmy Smart Tech, jednak jak dotąd nie mamy informacji o tym, by firma wystąpiła przeciwko komuś na drogę sądową.
Powyższą odpowiedz otrzymałem od Konsumenckiego Centrum E-Porad , którą w całości cytuję.

Moim zdaniem to wyłudzacze i nie odpuszczę im....

dziś otrzymałem maila o treści poniżej :
" Szanowny Panie,
Dziękujemy za otrzymaną wiadomość.

Informujemy, iż zgodnie z obowiązującym prawem, przytoczony przez Pana trzymiesięczny termin na odstąpienie od umowy (z powodu braku potwierdzenia jej warunków na piśmie), nie znajduje zastosowania w stosunku do zawartej przez Pana umowy Członkostwa w Klubie Dobrych Programów.

Pragniemy podkreślić, iż zgodnie z art. 10 ust. 3 pkt. 1 Ustawy z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. 2000, Nr 22, poz. 271 i późn. zm.), prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, nie przysługuje w przypadku, gdy po zawarciu umowy usługodawca, za zgodą konsumenta, rozpoczął świadczenie usługi. Sytuacja taka miała miejsce w przypadku zamówionej przez Pana usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, której realizacja rozpoczęła się poprzez udzielenie Panu dostępu do treści i funkcjonalności serwisu.

Dowodem wyrażenia przez Pana zgody na rozpoczęcie przez Spółkę Smart Tech Connect Ltd. świadczenia usługi jest fakt zaakceptowania przez Pana postanowień regulaminu usługi, jak również fakt kliknięcia przez Pana w otrzymany link aktywacyjny (wyrażenie faktycznej zgody na rozpoczęcie świadczenia usługi).

Dodatkowo pragniemy wskazać, iż wszystkie warunki zawartej umowy zostały Panu dostarczone w formie tekstowej poprzez przesłanie w wiadomości email regulaminu w formacie pliku PDF, co w myśli art. 5 Dyrektywy unijnej 97/7/WE wywołuje identyczne skutki jak pisemne potwierdzenie warunków umowy. Tym samym, termin na odstąpienie od umowy wynosił wyłącznie 14 dni od momentu jej zawarcia.

W związku z powyższym, ponownie przypominamy o obowiązku uiszczenia Opłaty Członkowskiej w wysokości 98 zł.

Z wyrazami szacunku,
Zespół Klubu Dobrych Programów

tel.: 70 838 85 88*
(czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00)

W przypadku jakichkolwiek problemów związanych z naszą usługą prosimy o kontakt z elektronicznym biurem obsługi klienta. Do dyspozycji członków Klubu Dobrych Programów pozostają nasi konsultanci, którzy z chęcią udzielą odpowiedzi na zadane im pytania. *Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług. "

A jest to odp. na wcześniejszy jaki sam posłałem do nich (treść ponizej)..

" Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r.o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000
r.) Art. 3. 1. „Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien przed jej
zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie, o którym
mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i
nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi
pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i
cenę.”

Dodatkowo, art. 4. tej ustawy mówi, że jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o
prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W
takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o
prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech
miesięcy od jej wykonania.

W związku z powyższym odstępuję od zawartej umowy, pobrane oprogramowanie zostało usunięte."

Niestety, ale zgodnie z ustawą w/w i polskim prawem to umowa nie została zawarta w ogóle, a w najlepszym razie w sposób należyty zatem nie planuje im odpuszczać...

jak będzie trzeba to spotkam się w sądzie, ale sądzę, że skoro sprawa jest w prokuratorze, (post janwida z godz. 13:58) to może w ogóle do wokandy nie dojść lub dojdzie i skończy się jak sprawa z pobieraczkiem...

Potwierdzam w całej rozciągłości i ja im tez nie odpuszczę. Nie mniej jednak moim zdaniem to są ich tzw "strachy na Lachy" Ale trzeba każdy przypadek próby wyłudzenia zgłaszać w prokuraturze w Krakowie.

Jpres
Mam nadzieję że ta sprawa zostanie wyjaśniona na korzyść wszystkich poszkodowanych bo tak to spokojnie można nazwać, nie wiem czy zauważyliście ale zostało to zrobione w tak "perfekcyjny" sposób, aby żaden "zleceniodawca" nie mógł się wycofać ponieważ każdy następny artykuł ich regulaminu wyklucza wszelkie możliwości polubownego rozpatrzenia tej sprawy, nie dają żadnej ale to ŻADNEJ możliwości kontaktu, każdy kto chce zrezygnować dostaje e-mail z automatycznie wygenerowaną wiadomością...

A ja dostałem podobną powiestke od "plikostrady". Faktycznie raz się tam zalogowałem zwiedziony bajeczka ze 14 dni można ciagać gratis. Niestety nie doczytałem reszty regulaminu.
Nie wiem w jakim stopniu on jet legalny, za to zadziwiająco "cwany", a w szczególności że świadczenie usług odbywa sie według prawa Zjednoczonych Emiratów Arabskich. A do tego ze sądem właściwym do rozpatrywania spraw jest sad najbliższy miejsca zamieszkania pozwanego ale domyślne jest załatwianie sprawy przez e-sąd w Lublinie. Ponieważ o e-sądach mało wiem, zapłaciłem bo gość jest kuty na cztery nogi i nawet przy ew. skazaniu w sprawie karnej, w cywilnej może nie odpuscic. E sądy pracuja podobno w trybie nakazowym, bez udziału pozwanego.
W skazanie gościa w trybie karnym nie wierzę a jezeli to za plagiat (sprzedawanie cudzych programów) a nie za oszustwo bo to trudno bedzie udowodnić.

LC980 napisał:
Ponieważ o e-sądach mało wiem, zapłaciłem bo gość jest kuty na cztery nogi i nawet przy ew. skazaniu w sprawie karnej, w cywilnej może nie odpuscic. E sądy pracuja podobno w trybie nakazowym, bez udziału pozwanego.
W skazanie gościa w trybie karnym nie wierzę a jezeli to za plagiat (sprzedawanie cudzych programów) a nie za oszustwo bo to trudno bedzie udowodnić.

Gość nie jest kuty na cztery nogi, a dopóki istnieją osoby, które mu płacą dopóty zabawa w sądy jest dla niego zupełnie nieopłacalna. W przypadku e-sądu dostajesz polecony z nakazem. Jeśli odpiszesz, że się sprzeciwiasz e-sąd kieruje sprawę do sądu rejonowego. Prawdopodobieństwo, że powód będzie chciał tam kontynuować walkę o wątpliwą wierzytelność jest znikome. Podsumowując - dzięki takim osobom jak ty pozostali mogą spać spokojniej :)

Proszę zwrócić uwagę, że maila dostałem od Tomasza Rogowieckiego - to chyba ten sam co działa lub działał w PLIKOSTRADA.... ten sam chwyt.... oj nie popuszczę....

Tak jest - to jest ta sama osoba, która podpisuje maile : TOMASZ ROGOWIECKI w sprawie "dobre-programy" czyli facet działa na wszystkich frontach. Nie popuścimy mu.:brawo:

to ja tylko nadmienię, że dziś dostałem maila o treści...

ZAWIADOMIENIE

Szanowny Panie xxx,

działając na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz.U.2002.144.1204), w związku z § 6 ust. 2 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, niniejszym zawiadamiamy Pana, iż:

w dniu 30.10.2013

nastąpi przekazanie dostępu do zabezpieczonych przez spółkę Smart Tech Connect Ltd. danych eksploatacyjnych powiązanych z Pańskimi danymi osobowymi. Zasadność oraz celowość przekazania dostępu do wskazanych danych, specjalistom z Forensics Group – jako wykwalifikowanemu podmiotowi w rozumieniu punktu 3 Załącznika nr 4 regulaminu usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, wynika z konieczności:

1. ustalenia oraz udokumentowania okoliczności faktycznych naruszenia przez Pana warunków udzielonej licencji członkowskiej na korzystanie z programu komputerowego Downloader Gold,
2. przygotowania wniosku o wydanie sądowego postanowienia w przedmiocie ujawnienia Pańskich danych osobowych,
3. przygotowania prywatnego aktu oskarżenia przeciwko Panu jako sprawcy przestępstwa naruszenia majątkowych praw autorskich do korzystania z programu Downloader Gold zgodnie z art. 115 ust. 3 w związku z art. 17 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631).

Informujemy, iż działania zlecone specjalistom Forensics Group obejmują umocowanie do dokonywania wszelkich czynności faktycznych oraz prawnych, niezbędnych do wykrycia oraz ukarania sprawcy naruszeń majątkowych praw autorskich do programu komputerowego Downloader Gold – w tym koordynację działań podejmowanych przez zleceniobiorcę wspólnie z organami ścigania, kontakty z dostawcą usług internetowych ISP dla adresu IP użytego w momencie rejestracji oraz operatorem poczty elektronicznej świadczącym usługę dla Pańskiego adresu email.

Z poważaniem,
Klub Dobrych Programów

POUCZENIE

Niniejszym pouczamy Pana, iż:

a) zgodnie z art. 477 kodeksu cywilnego, koszty ponoszone przez wierzyciela w celu dochodzenia przysługujących mu wymagalnych wierzytelności, obciążają w całości dłużnika pozostającego w zwłoce,
b) w przypadku opłacenia usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów należy niezwłocznie przesłać potwierdzenie dokonania płatności na adres: bok@dobre-programy.pl - dodatkowe koszty powstałe z powodu braku poinformowania wierzyciela o całkowitym uregulowaniu zadłużenia, obciążają dłużnika.
c) administratorem udostępnianych danych zabezpieczonych w toku realizacji usługi Członkostwa w Klubie Dobrych Programów, zgodnie z ustawą z 9 września 2002 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U.2009.201.1540 ) pozostaje wyłącznie spółka Smart Tech Connect Ltd., gwarantująca przestrzeganie prawnych zasad przetwarzania danych osobowych i eksploatacyjnych,
d) informacje dotyczące Forensics Group dostępne są pod adresem witryny internetowej: ForensicsGroup - Informatyka Śledcza

-------------------------------

a moja odpowiedź była następująca.. (nadawcą był Tomasz Rogowiecki)
- treść poniżej...
-------------------------------------------------------------
-Szanowny Panie Tomaszu,

Zgodnie z treścią Ustawy z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. 2000, Nr 22, poz. 271 i późn. zm. - dalej USTAWA) umowa nie została zawarta w sposób właściwy, gdyż:

1) nie otrzymałem informacji o podmiocie z którym zostaje zawarta umowa (art. 1 USTAWY).
2) nie otrzymałem informacji (najpóźniej w chwili złożenia propozycji zawarcia umowy i potwierdzenia konsumentowi informacji najpóźniej w chwili rozpoczęcia świadczenia usługi a nie po 10 czy 14 dniach) dotyczących najważniejszych parametrów umowy, w tym ceny, danych pełnych firmy wraz z organem , który go zarejestrował, zasadach odstąpienia itd. (art. 9, ust 3. USTAWY) co w opinii UOKiK (i innych prawników), oznacza, iż umowa została zawarta w sposób nie należyty i termin wynosi wciąż 3 miesiące

Nie otrzymałem także pliku PDF w wiadomości email , który by zawierał w/w informacje.

Nie otrzymałem od Państwa także kopii zawartej umowy (posiadającej jednoznacznie określenie danych stron zgodnie z polskim prawem tj. Imię, Nazwisko, adres a w przypadku spółek prawa handlowego nazwy, numeru KRS, numeru REGON, itd.). Jeśli taką umowę Pan posiada to proszę przesłać.

W związku z powyższym w mojej opinii umowa nie została zawarta lub nie została zawarta w sposób należyty.

Sprawa prowadzenia działalności przez Państwa firmę wygląda wyjątkowo nie czytelnie i nosi znamiona wyłudzenia lub oszustwa (brak danych pełnych na stronie internetowej oraz odpłatność za połączenia) . Zwłaszcza, iż oferowane przez Państwa portal programy są bezpłatne z definicji co rodzi konflikt z innymi przepisami polskiego prawa.

Chętnie zatem spotkam się z Państwem w sądzie a póki co o całej sprawie poinformowałem prokuraturę (Sprawa o numerze 1DS314/13).
------------------------------------------------

no w tej sytuacji to mogę iść tylko na ostro....

Takiego samego emaila - jak wyżej (jpres) otrzymałem na początku sierpnia.
NIE ZAPŁACIŁEM . Prawnik zwrócił uwagę na niedociągnięcia firmy
dobre-programy (popełnione celowo dla wyłudzenia od nas pieniędzy). Niedociągnięcia te pokrywają się z tymi jakie wymienił wyżej jpres.
Zalecił mi NIE PŁACIĆ. Brak napływającej kasy od wystraszonych małolatów będzie dla nich (dobre-programy) największym ciosem.

Prędzej zapłacę za usługi detektywistyczne celem odnalezienia osób fizycznych odp. za ten proceder niż im...

bo jak trafi kosa na kamień to mogą się szybko dowiedzieć, że każdy kij ma dwa końce...

Powrót