Strona dobre-programy-2

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy ktos moze mi odpowiedziec ? wyslali mi dzis rano ze przekazali moje dane do tego fornerics. co robic w przypadku podania prawdziwych danych ?

A ja tak trochę z innej beczki. Wiem, że niektórzy jednak zapłacili żądaną kwotę. Pytanko - czy dostaliście fakturę VAT?

Zastanawia mnie czemu tak nagle cała sprawa ucichła. Dostaje ktoś jeszcze jakieś maile?

Moderator Colder w moim poście napisał :

" Co to ma wspólnego z prawem konsumenta? i w ogóle z prawem? Nikt w poczcie nie każe podawać prawdziwych danych.

Zamykam."

Także śmiało możecie podawać fikcyjne dane przy rejestracji i po problemie.

A ja takie inne pytanko jeszcze mam ;) W odstąpieniu od umowy w miejscu 'nazwa i adres przedsiębiorcy' wpisać adres z Emiratów czy polskiego przedstawicielstwa? W dalszej części 'odstępuję od umowy... nr...'-jaki nr wpisać? I gdzie ona została zawarta? W mojej miejscowości czy w internecie? :D Dalej jest prośba o zwrot kwoty itd. Wykasować tą część czy zostawić pustą? Nic nie wpłacałam.

Witam

Nie ukrywam że nieco ucieszyło mnie, że nikt tu jeszcze nie napisał o faktycznym wezwaniu do sądu.
Zarejestrowałam się przypadkiem na tej stronie parę miesięcy temu przez kompletną nieuwagę (tak jak to mieli w planach twórcy tej pożal się boże witryny), najprawdopodobniej nic nie ściągnęłam, a w formularzu podałam zmyślone nazwisko, ale niestety prawdziwy adres...

Dzisiaj rano w skrzynce pojawiło się zawiadomienie o sądowej przesyłce poleconej (właśnie, czy pozwy sądowe wysyła się w taki sposób?) (na szczęście nie otwierałam drzwi listonoszowi) na nazwisko mojego... ojca. Hipotetycznie tylko przyjmuję, że to może chodzić o tę stronę (nie sądzę, że może być inne źródlo sądowego wezwania). Czy to możliwe, że oni faktycznie zadziałali przez fornencis group i na tej podstawie mogli wytocyć sprawę do sądu? czy powinnam się zacząć denerwować? i przede wszystkim chciałam spytac: czy ktoś też dostał jakieś wezwanie?

mam nadzieję, że robię niepotrzebne zamieszanie...

Ostatnia edycja:
Nigdzie jeszcze do tej pory nikt się nie pochwalił sądowym wezwaniem do zapłaty - tyle mogę powiedzieć.

Sądowe wezwania do zapłaty przychodzą owszem listem poleconym, a awiza zdaje się wyglądają nieco inaczej od zwykłych poleconych.

Raz przyszedł do mnie dawno zapomniany mandat - znaczy sądowy nakaz zapłaty. I na awizie miałam adnotację, że odbiór osobisty. Za drugim razem - stosunkowo niedawno mój mąż miał podobną historię - nie mógł odebrać listu sam (bo poczta jest otwarta w jego godzinach pracy) - więc poszłam ja i usłyszałam, że mi nie mogą tego wydać, bo to z sądu i do rąk własnych za potwierdzeniem odbioru.

Z sądu tak.
Wszystkie inne listy może odbierać pełnoletnia osoba zamieszkała razem z adresatem (art. 26 prawo pocztowe).

Awizo, a potwierdzenie odbioru, to są dwa różne druki :).

Awizo to zawiadomienie o nadejściu przesyłki - wydaje mi się to oczywiste, nieprawdaż?
Tak czy inaczej - jak napisałam na awizie o oczekującej na poczcie listu z sądu miałam adnotację - do odbioru osobiście i wyglądało inaczej niż standardowe awizo informujące o paczce, zwykłym liście poleconym albo innej przesyłce. Nie wiem czy to standard w całej Polsce, czy tylko u nas - w każdym razie wydaje mi się, że ta rozmowa dość mocno zboczyła z tematu.

A w sumie też bym chciała się dowiedzieć, czy kogoś już sądownie ścigali czy nie?

Ja też to dostałam, wezwanie do natychmiastowej zapłaty, moja koleżanka kilka miesięcy temu dostała wezwanie do uiszczenia kwoty w wysokości 150zł, choć z innej strony internetowej. Również straszyli ją sądem. Efekt był taki, że w końcu poprzestali wysyłać e-maile. Po sprawie :)

Kolezanki Koledzy, Wysokie Forum!

Własnie przerabiam temat Dobrych - programów i mam pytanie odnosnie tego Forencies Group. Wiem, powiecie, że to taki "Gruppenfuhrer Wolf" z Klossa "firma widmo"

Czy można zweryfikować taką firmę detektywistyczną. O ile się orientuję to powinna mieć jakąś koncesje, licencje etc. ?

Czy skarga do GIODO może wywrócić tych Kebabowców ?

REKTOMEK napisał:
Kolezanki Koledzy, Wysokie Forum!

Czy można zweryfikować taką firmę detektywistyczną. O ile się orientuję to powinna mieć jakąś koncesje, licencje etc. ?

Czy skarga do GIODO może wywrócić tych Kebabowców ?

Ale "dobre-programy" nie sugerują, że owo Forensic Group to detektywi. Jak piszą na swojej stronie są "nieformalnym zrzeszeniem skupiającym specjalistów z zakresu informatyki śledczej". Ale to nawet nie jest ów "gruppenführer wolf" bo na tej stronie nie ma ŻADNYCH danych kontaktowych, które pozwoliłyby odwirtualizować ową grupę. Stąd wniosek, moim zdaniem uprawniony, że i ta grupa jest wyłącznie wirtualna i ma na celu podkręcenie poczucia zagrożenia u ofiar przekrętu.

ale stąd wniosek że takie działania mogą i powinny być realizowane wyłącznie przez
a) biegłych
b) na polecenie sądu i prokuratury
Działalność tego towarzystwa bez uprawnień jest bezprawna

"informatyka śledcza" z naciskiem na "śledcza" jest przesłanką pozwalajacą przypuszczać świadczenie usług detektywistycznych bez uprawnień..

REKTOMEK napisał:
ale stąd wniosek że takie działania mogą i powinny być realizowane wyłącznie przez
a) biegłych
b) na polecenie sądu i prokuratury
Działalność tego towarzystwa bez uprawnień jest bezprawna

Jeśli znajdziesz normę zakazującą wprost takich działań to tak. Pamiętaj, że co nie jest zabronione jest dozwolone. Nie polega to na wyciąganiu wniosków tylko znalezieniu NAJPIERW stosownego przepisu.

Ale widać że działania te mają jeden cel udowodnić winę. A to może tylko biegły. Kowalski może co najwyżej złapać na goracym uczynku.

REKTOMEK napisał:
Ale widać że działania te mają jeden cel udowodnić winę. A to może tylko biegły. Kowalski może co najwyżej złapać na goracym uczynku.

Zwykły Kowalski też może tylko, że jego "dowodzeniem winy" nikt się nie przejmie :D

Powrót