Strona dobre-programy-2

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy tak trudno przeczytać o co chodzi w tym wątku?

Ag_Maz- jedni piszą płać, drudzy nie. więc pytam sie co mam zrobić..

jeśli dostałaś list to znaczy ze musiałaś sie zarejestrować, sprawdz adres IP ktory ci podali czy zgadza sie z twoim, następnie przejrzyj od początku to forum i forum pt "Strona dobre-programy". Przypadki są różne. Jedni są niepełnoletni, następni podali blędne dane, a są takie "ewenementy" jak ja które podały prawdziwe dane. Czy dostawalaś wcześniejsze zawiadomienia na meila o uiszczenie opłaty czy nie. Przedzwon do rzecznika praw konsumentów i popros ich o porade, w moim przypadku mogę jedynie napisać oświadczenie o uchylenie się od skutków prawnych umowy poprzez błąd. Należy mieć też na uwadze że dostalaś list nie polecony - czyli nie wiedzą że dostałaś to w swoje ręce (może to i lepiej?)

Proponuje też ale żeby wszyscy napisali do np. interwencji ... bądz co bądz telewizja potrafi lepiej takie sprawy rozwiązywac...;D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Patulka ,kolejna ofiara naciągaczy......czy płacic? no co, jak czujesz się winna to płac....tu nikt nikogo nie zmusi ani do płacenia ani do nie płacenia a skoro tu trafiłaś t o oznacza ze czujesz się oszukana-to nie zakupy na allegro że ktoś kupił buty a nie chce za nie zapłacić...proponuje cofnij się kilka kartek i poczytaj co piszemy na ten temat.sama zdecydujesz czy płacić czy nie...

nie mam w wezwaniu podanego nr IP. nie czuję się winna, bo nic nie pobierałam z tej strony... a było to ponad rok temu bo 06.06.2012 o godzinie 11:04:50... a dodam że podany jest mój adres e-mail (z którego już nie korzystam rok)... a czy dostawałam takie maile, to sobie nie przypominam...

Dynaaa ciekawie nas okresliłaś ,,ewenementy .Ja bym to nazwał inaczej,może ludzie uczciwi hehehe.....wkoncu podalismy swoje dane w dobrej wieże a nie po to żeby z nas kasę wyduszali i jeszcze w dodatku zapisali nas do jakiegoś ich klubu a może raczej sekty.Co do telewizji jeszcze za wcześnie jest,dopiero jak do kogoś przyjdzie naprawdę komornik wtedy możemy rozkręcić zadyme....

Ale rejestrowałaś się tam czy nie? Bo jak nie to w tym wypadku ktoś po prostu podał twoj adres e-mail i popelnił przestępstwo. Ty nie masz obowiązku placić...

być na tej stronie byłam... ale jeśli wyskakuje mi komunikat że mam pobrać jakiś plik przez dany program, to rezygnuję... więc w tym przypadku tylko się zarejestrowałam, jednakże nic nie pobrałam.
po napisaniu do RPK odtrzymałam odpowiedź
Szanowna Pani

Jeśli nie zawierała Pani umowy, to oczywiście nie jest Pani zobowiązana do uiszczenia zapłaty i powinna Pani wezwania do zapłaty ignorować. Firma będzie musiała (o ile w ogóle wystąpi do sądu; więcej o tym niżej) w razie sporu w sądzie udowodnić, iż to właśnie z Panią zawarła umowę. Skoro nie rejestrowała się Pani w serwisie, przeprowadzenie takiego dowodu będzie niemożliwe.

Jeśli zawarła Pani umowę, też powinna Pani ignorować wezwania, choć z innych powodów. Co do zasady, przez zawarcie umowy strony zobowiązują się do spełnienia świadczeń zgodnie z jej treścią. W przypadku dobrych programów konsument zobowiązuje się do opłacenia rocznego dostępu do opisów informacyjnych oprogramowania. Dlatego należy przyjąć, iż po zawarciu umowy (i upływie 10-dniowego terminu na odstąpienie od umowy) obowiązek zapłaty powstał. Na gruncie czysto prawnym uchylenie się od obowiązku zapłaty możliwe jest przez wytoczenie powództwa o unieważnienie umowy na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 4) ustawy z 23 sierpnia 2007 o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym. Przy czym w pozwie nie można kwestionować odpłatności usługi (gdyż na to się zgodziła się Pani akceptując regulamin, z którym miała Pani obowiązek się zapoznać), lecz charakter usługi oferowanej przez serwis. Reklamy obiecują możliwość nieograniczonego pobierania programów a z regulaminu wynika, iż usługobiorca uzyskuje dostęp jedynie do opisów oprogramowania przygotowanego przez redakcję serwisu.

Serwis Dobre-programy.pl należy do grupu serwisów, których działalność polega na łapaniu w pułapkę użytkowników a następnie wzywaniu ich do zapłaty. Oprócz Dobrych-Programów, był jeszcze Pobieraczek oraz Plikostrada W żadnym z tych przypadków nie słychać o choćby jednym przypadku pozwania użytkownika o zapłatę a np. Pobieraczek działał prawie 4 lata. Dlatego należy uznać, iż działanie tych serwisów ogranicza się do wysyłania, irytujących ale jednak tylko wezwań do zapłaty i na niczym więcej. W tej sytuacji ignorowanie wezwań do zapłaty jest jedynym praktycznym wyjściem a ponadto, być może kiedyś doprowadzi do tego, że prowadzenie takich działalności będzie nieopłacalne.

więc wnioskuję iż nie muszę płacić, bo to działa na takiej samej zasadzie jak Pobieraczek.

Powiem tak... z pobieraczkiem sprawe wygrali ale czy ludzie odzyskali swoje pieniądze-tego nie wiem... nie było wezwan do sądu...
Z tego co widzę ludzie mają z nimi problemy od maja 2012... więc mineły juz 5 miesięcy i nic...
Wpisując w google dobre-programy już wyświetlają sie hasła "oszusci" "wezwanie" "naciągacze"
Pare stron gdzie wypowiadają się rzecznicy, prawnicy... ale czy ktos w końcu weźmie się za sprawe?

akurat z Pobieraczkiem to moja siostra miała problem, i dostała niby wezwanie do zapłaty ostatecznej drogą listową... jednakże po konsultacji z Powiatowym Rzecznikiem Praw Konsumenta, zignorowała to, tak jak polecił owy Rzecznik....
Ja na razie nie płaciłam nic.. ale strasznie się boję... Co prawda jestem pełnoletnia, a przez uczciwość przyszło mi teraz płacić... :/

Narazie sprawe warto olać, bynajmniej ja od siebie nie pisze do nich nic. W przypadku sprawy po prostu zwoła się ludzi którzy też mieli takie problemy, i może uda nam sie coś ugrać... Poczekać trzeba i tyle...
A co najważniejsze wezwanie do zaplaty drogą meilową czy listem zwyklem jest nie ważne...

To ty dostałaś takie pismo i się nas pytasz co robic??????

z dobre-programy.pl dostałam pismo z 'ostateczmym przedsądowym wezwaniem do zapłaty'... napisałam do Rzecznika Praw Konsumenta i uzyskałam przed chwilą taką odpowiedź...

.Patulka - o to inf którą dostałam od konsumenckiego biura e-porad

Jeżeli zawarto umowę (rejestrując się w serwisie), ale nie zaczęto jeszcze ściągać plików, a przed zawarciem umowy przedsiębiorca potwierdził istotne warunki umowy w tym prawo do odstąpienia od niej, można to zrobić w ciągu 10 dni od momentu jej zawarcia, poprzez wysłanie przedsiębiorcy oświadczenia na piśmie o odstąpieniu od umowy. Najlepiej zrobić to listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Nie trzeba przy tym podawać powodu. Przedsiębiorca nie ma prawa pobierać od nas opłat za odstąpienie od umowy;

Witam. Przez chwilowe zaślepienie zrobiłam największą głupotę i podałam prawdziwe dane przy rejestracji na tą oszukańczą stronę. Wiem, idiotka ze mnie. Teraz jednak za póżno na żale.
Dzisiaj dostałam "ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty", oczywiście listem zwykłym. Przeczytałam całe forum. Doszłam do wniosku, że trzeba tylko czekać na polecony, a nie płacić.

O to całosć:
Szanowna Pani,

Z opisu sprawy wynika, że jest Pani wzywana do zapłaty przez właściciela portalu Klubu Dobrych Programów, tj. Smart Tech Connect Ltd. z siedzibą w Dubaju (Meydan Office Tower, 3 piętro, P.O. Box 450676, Zjednoczone Emiraty Arabskie).

Ten sam właściciel jest właścicielem portalu Plikostrada.

Oba serwisy działają w bardzo podobny sposób, w jaki kiedyś funkcjonował serwis pobieraczek.pl. Zarówno układ stron obu serwisów (wizualnie mocno podobny), czy niemal identycznie brzmiące całe fragmenty Regulaminów, rodzą przypuszczenia, graniczące z pewnością, że za oba serwisy zarządzane są przez te same osoby.

Fakt niepodpisania umowy nie czyni jej nieważną. Do zawarcia umowy może dojść za pomocą środków porozumiewania się na odległość, np. poprzez Internet – w wyniku podania danych potrzebnych do rejestracji i zaakceptowania regulaminu usługi.

Od umowy zawartej na odległość (np. poprzez Internet) można odstąpić w terminie 10 dni od zawarcia. W przypadku zarówno Klubu Dobrych Programów, jak i Plikostrady okres ten został wydłużony do 14 dni (§ 11 ust 2 Regulaminu).

Z tym że konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy między innymi o prawie do odstąpienia od umowy zawartej na odległość. Obowiązek ten wynika z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z 2000 r. Nr 22, poz. 271 z późn. zm.), przestrzeganie której zapewnia właściciel portalu w § 12 ust. 4 Regulaminu.

Mało tego, zgodnie z art. 9 ust. 3 tejże ustawy przedsiębiorca jest obowiązany do potwierdzenia konsumentowi na piśmie informacji, o których mowa w ust. 1 (istotnych postanowień umowy, w tym uprawnienia konsumenta do odstąpienia od niej), najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia. Jeżeli przedsiębiorca zaniecha tego obowiązku termin do odstąpienia od umowy zwartej na odległość wydłuża się do trzech miesięcy od dnia zawarcia umowy o świadczenie usługi. Przy czym, jeżeli konsument po rozpoczęciu biegu tego terminu (trzech miesięcy od dnia zawarcia umowy) otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do dziesięciu dni od tej daty.

Kluczowe znaczenie dla kwestii terminu do odstąpienia od umowy ma zatem to, czy po rejestracji przedsiębiorca potwierdził nam istotne warunki umowy, a w szczególności – uprawnienie do odstąpienia od niej.

Jeżeli zatem otrzymaliśmy potwierdzenie rejestracji naszego konta na portalu wraz z załączonym do powiedzenia regulaminem, w którym wskazano istotne warunki umowy, w tym prawo do odstąpienia od umowy w terminie 10 (14) dni od jej zawarcia, a pomimo tego nie odstąpimy od niej w tym terminie, to odstąpienie od umowy może okazać się niemożliwe.

Problem może stanowić adres, na jaki wysłać oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Zgodnie bowiem z regulaminem serwisu Klub Dobrych Programów siedziba usługodawcy znajduje się w Dubaju. W tym stanie rzeczy oświadczenie powinno być wysłane (opatrzone własnoręcznym podpisem) na dubajski adres spółki – niezależnie, czy zostałoby one odebrane, czy nie, dochowa się w ten sposób terminu do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, pod warunkiem nadania listu najpóźniej w ostatnim dniu tegoż terminu. Względnie można oświadczenie wysłać e-mailem, na podany przez Klub Dobrych Programów adres kontaktowy bok@dobre-programy.pl.

Co się zaś tyczy podania fałszywych danych – w wezwaniach do zapłaty przesyłanych przez portale Plikostrada i Klub Dobrych Programów przewija się i taka sugestia – to portal nie będzie w stanie wykazać, że to wzywany dopuściła się „przestępstwa”, a w każdym razie nie ustali tego po numerze ze IP komputera, gdyż on nie identyfikuje użytkownika komputera, ale co najwyżej komputer. Tymczasem przestępstwo może popełnić człowiek, a nie komputer. Numer IP to unikalny numer, który wykorzystywany jest przez urządzania podłączone do sieci w celu umożliwienia komunikacji miedzy nimi. Każde urządzenie takie jak komputer, router, serwer musi posiadać taki unikalny adres. Na podstawie numeru IP wiadomo, skąd wysyłana jest dana informacja i dokąd powinna ona dotrzeć. Nie da się natomiast ustalić, kto konkretnie nadawał wiadomość, a właściciel nie musi wskazywać osoby, która „korzystała z komputera” i podała fałszywe dane osobowe.

Na dalszym etapie sporu można także zarzucić serwisowi stosowanie nieuczciwych praktyk rynkowych w rozumieniu ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U. z 2007 r. nr 171, poz. 1206), w szczególności. Zgodnie z jej art. 5 ust. 1. Praktykę rynkową uznaje się za działanie wprowadzające w błąd, jeżeli działanie to w jakikolwiek sposób powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.

Ust 2. Wprowadzającym w błąd działaniem może być w szczególności:

1) rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji;

2) rozpowszechnianie prawdziwych informacji w sposób mogący wprowadzać w błąd;

(...)

Ust. 3. Wprowadzające w błąd działanie może w szczególności dotyczyć:

1) istnienia produktu, jego rodzaju lub dostępności;

2) cech produktu (...)

Ust. 4. Przy ocenie, czy praktyka rynkowa wprowadza w błąd przez działanie, należy uwzględnić wszystkie jej elementy oraz okoliczności wprowadzenia produktu na rynek, w tym sposób jego prezentacji.

Przypuszczam bowiem, że podobnie jak w przypadku serwisu pobieraczek.pl i Plikostradę oferowana przez Klub Dobrych Programów możliwość nieograniczonego pobierania plików po wykupie usługi okazuje się być dość nikła, a w dodatku dotycząca programów i tak dostępnych w Internecie jako programy bezpłatne.

Co istotne, zgodnie z art. 13 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym to na przedsiębiorcy, któremu zarzuca się stosowanie nieuczciwej praktyki rynkowej spoczywa ciężar dowodu, że dana praktyka rynkowa nie stanowi nieuczciwej praktyki wprowadzającej w błąd.

Podsumowując, przedstawiam możliwe sposoby na „wyzwolenie” się z portalu:

Jeżeli zawarto umowę (rejestrując się w serwisie), ale nie zaczęto jeszcze ściągać plików, a przed zawarciem umowy przedsiębiorca potwierdził istotne warunki umowy w tym prawo do odstąpienia od niej, można to zrobić w ciągu 10 dni od momentu jej zawarcia, poprzez wysłanie przedsiębiorcy oświadczenia na piśmie o odstąpieniu od umowy. Najlepiej zrobić to listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Nie trzeba przy tym podawać powodu. Przedsiębiorca nie ma prawa pobierać od nas opłat za odstąpienie od umowy;

zawarto umowę, której warunki nie zostały potwierdzone na piśmie i nie ściągnięto plików - prawo do odstąpienia od umowy wydłuża się wówczas do trzech miesięcy;

zawarto umowę, ale na podstawie nieprawdziwych informacji, np. reklamy czy danych na stronie internetowej przedsiębiorcy - na podstawie kodeksu cywilnego można uchylić się od skutków złożonego pod wpływem błędu oświadczenia woli bez konsekwencji w ciągu 12 miesięcy. W takim przypadku należy wysłać taką informację, powołując się na to, że umowa została zawarta na podstawie wprowadzających w błąd informacji;
Można również zarzucić przedsiębiorcy, o czym wspomniałam już wyżej, że stosuje nieuczciwe praktyki rynkowe w zakresie np. odstępności produktu, czy usługi (programów do ściągnięcia).

Jak dotąd wysuwane przez Klub Dobrych Programów groźby wystąpienia przeciwko internautom na drogę sądową nie znajdują pokrycia w rzeczywistości i podobnie jak w przypadku portali pobieraczek.pl i Plikostrada owe wezwania do zapłaty wydają się być jedynie próbą wywarcia presji, która doprowadzi do dokonania płatności. Tym niemniej nie można wykluczyć i takiego scenariusza (skierowania przez portal do sądu pozwu o zapłatę), wszakże taki przypadek, jak dotąd, nie jest mi znany.

Po ewentualną dalszą pomoc można zgłosić się do Federacji Konsumentów (adres najbliższego oddziału F.K. dostępny jest na stronie Federacja Konsumentów - poznaj swoje prawa

Federacja może wystąpić do przedsiębiorcy z interwencją w sprawie (Konsumenckie Centrum E-porad nie podejmuje bezpośrednio interwencji u przedsiębiorcy lecz służy doradztwem), choć nie sądzę, aby to wystąpienie zmieniło stanowisko właściciela Klubu Dobrych Programów. Natomiast pomoc Federacji może okazać się przydatna w przypadku ewentualnego zrealizowania przez Klub „groźby” oddania sprawy do sądu (np. pomoc w napisaniu sprzeciwu od ewentualnego sądowego nakazu zapłaty).

Mam jeszcze pytanie do was: Czy rejestrując sie na tym portalu ktoś dostał potwierdzenie rejestracji? Np. na meila gdzie trzeba kliknąc w link aktywujący konto?

dynaaa napisał:
Mam jeszcze pytanie do was: Czy rejestrując sie na tym portalu ktoś dostał potwierdzenie rejestracji? Np. na meila gdzie trzeba kliknąc w link aktywujący konto?

Ja dostałam, no i kliknęłam na tą cholerną aktywację. Tylko, że w tym mejlu nie było żadnej wzmianki o regulaminie.

dynaaa nie pisz takich tekstów długich bo mi się umowy nie chciało przeczytać.......co do monixxxa to dokładnie a nawet jak przyjdzie polecony to tez nie oznacza że musisz zapłacić,niech sad o tym zdecyduje takie jest moje zdanie.

i do mnie też przyszła ta chole...........aktywacja i zapewne też kliknołem trzy razy yes yes yes i poszło:D

Powrót