Strony w postepowaniu wykonawczym

• Autor wątku Autor wątku Rafi1964
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafi1964

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
:-oWitam. Proszę o informację czy na posiedzeniu w postępowaniu wykonawczym (odwieszenie wyroku) może brać udział oskarżyciel posiłkowy i czy może składać wnioski. Dziękuję i pozdrawiam

Pokrzywdzony - co do zasady - nie ma prawa brać udziału w takim posiedzeniu (zobacz art. 178 § 3 k.k.w., w związku z art. 22 § 1 zdanie pierwsze k.k.w.).
Ale art. 22 § 2 k.k.w. pozostawia furtkę, z której wynika, że jeżeli udział pokrzywdzonego może mieć znaczenie dla rozstrzygnięcia, Sąd może go dopuścić do udziału w posiedzeniu.

pytanie dotyczyło oskarżyciela posiłkowego nie pokrzywdzonego, nie zawsze jest to ta sama osoba.

Dziękuję za odpowiedź. Oskarżyciel jest ta samą osoba co pokrzywdzony.Na rozprawie sędzia najpierw wyprosiłz sali osobę która powiedziała że jest jako oskarżyciel,sędzia powiedział że nie może brać udziału w posiedzę i, po mojej wypowiedzi zmienił zdanie i wezwał stronę ale już jako pokrzywdzona i nie podał żadnej podstawy prawnej, zezwolił jej na wypowiedź i dołączenie dokumentów nic niema zapisanego w protokole, nawet że oprócz mnie stawił się ktoś jeszcze.Mam jeszcze jedno pytanie czy w przypadku odwieszenia wyroku, mogę składać apelacje. Szczerze mówiąc to wszystko wygląda jak byłoby już przesadzone.

odwołanie do sądu okręgowego za pośrednictwem sądu rejonowego który wydał postanowienie

kgb14 napisał:
pytanie dotyczyło oskarżyciela posiłkowego nie pokrzywdzonego, nie zawsze jest to ta sama osoba.

Oskarżyciel posiłkowy to zawsze jest pokrzywdzony. Wynika to wprost z przepisu procedury karnej:

Art. 54. § 1. Jeżeli akt oskarżenia wniósł oskarżyciel publiczny, pokrzywdzony
może aż do czasu rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej złożyć
oświadczenie, że będzie działał w charakterze oskarżyciela posiłkowego.

Nie wiem kiedy oskarżycielem posiłkowym miałby być ktoś inny niż pokrzywdzony.

Edit: dodam, że wcześniej użyłem pojęcia "pokrzywdzony", a nie "oskarżyciel posiłkowy", bo na etapie postępowania wykonawczego nie ma już oskarżyciela posiłkowego. Słychać to zresztą też we fragmencie wpisu Rafiego:

Rafi1964 napisał:
sędzia powiedział że nie może brać udziału w posiedzę i, po mojej wypowiedzi zmienił zdanie i wezwał stronę ale już jako pokrzywdzona

Ostatnia edycja:
Pokrzywdzony .... pośrednio , np . członek rodziny osoby zmarłej . Taką sytuacje miałem na myśli. Ale ok.

Masz rację, gdy pokrzywdzony nie żyje jego prawa mogą wykonywać inne osoby.

Powrót