stwierdzenie nabycia spadku - kilka problemów

• Autor wątku Autor wątku klimut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klimut

Użytkownik
Odpowiedzi
180
niedawno zmarł mój dziadek. Zgodnie z jego testamentem dziedziczą babcia i 4 dzieci - w tym mój ojciec. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących stwierdzenianabycia spadku?

1. jakie są koszty tego postępowania?
2. kiedy trzeba wystąpić z wnioskiem o przeprowadznir tego postępowania do sądu? czy sąd wszcznie je z urzędu?
3. by uniknąć podatku od spadku, z tego co wiem, należy zgłosić go w przeciągu 1 miesiąca w Urzędzie Skarbowym - czy decyduje data od momentu śmierci spadkodawcy czy od momentu sądowego stwierdzenia nabycia spadku?
4. jaki będzie los mieszkania, które nie było własnością dziadków tylko ich dawnego zakładu pracy? proces przeznawania na własność tych mieszkań trwa i nie wiadomo kiedy się skończy - w chwili obecnej jest to chyba prawo spółdzielcze? dodam, że w dalszym ciągu mieszka w nim babcia
5. czy w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest alkoholikiem i przebywa od kilku lat w ośrodku leczniczym i ma ustanowionego kuratora (którym jest jego brat - też spadkobierca) jest konieczne jego osobiste stawiennictwo przed sądem - czy może go zastąpić kurator?

z góry dziękuję

Ostatnia edycja:
1. Za wniosek o stwierdzenie nabycia spadku płaci się 50 zł.
2. Nie ma na to żadnego terminu a sąd nie ma do tego nic.
3. Obowiązek podatkowy następuje od daty uprawomocnienia się postanowienia sądu i tym samym ten termin biegnie też od tego momentu.
4. Tu obowiązują odrębne przepisy spółdzielcze.
5. Z reguły nie wymaga się aby wszyscy uczestnicy stawili się obowiązkowo na sprawie oprócz samego wnioskodawcy.

Generalnie jest tak, że jeżeli spadkodawca nie zostawił konkretnego, dużego majątku a także nieruchomości to nawet nie trzeba przeprowadzać takiego postępowania.

Ostatnia edycja:
Kerimus napisał:
Generalnie jest tak, że jeżeli spadkodawca nie zostawił konkretnego, dużego majątku a także nieruchomości to nawet nie trzeba przeprowadzać takiego postępowania.

a jeśli w skład spadku wchodzi samochód wart 10 tys. zł i z chwilą śmierci stał się własnością 5 spadkobierców (żona i 4 dzieci) i chcemy doprowadzić do tego by właścicielem było 1 z dzieci to jest potrzebne stwierdzenie nabycia spadku czy idzie to jakoś inaczej załatwić?
pewnie bez tego nie przejdzie sprawa w Wydziale Komunikacji?

Kerimus napisał:
1. Za wniosek o stwierdzenie nabycia spadku płaci się 50 zł.
2. Nie ma na to żadnego terminu a sąd nie ma do tego nic.
3. Obowiązek podatkowy następuje od daty uprawomocnienia się postanowienia sądu i tym samym ten termin biegnie też od tego momentu.
4. Tu obowiązują odrębne przepisy spółdzielcze.
5. Z reguły nie wymaga się aby wszyscy uczestnicy stawili się obowiązkowo na sprawie oprócz samego wnioskodawcy.

pkt 5: nie zgodze się.
Trzeba do tej sprawy ustanowić odrębnie kuratora dla tej sprawy. Składa się stosowny wniosek do wydziału rodzinnego

rafal_26 napisał:
pkt 5: nie zgodze się.
Trzeba do tej sprawy ustanowić odrębnie kuratora dla tej sprawy. Składa się stosowny wniosek do wydziału rodzinnego

a jeśli sporządzony jest testament i jednocześnie ubezwłasnowolniony jest na jego mocy wyłączony z dziedziczenia, to również trzeba do tej sprawy ustanowić odrębnie kuratora?

a co to zmienia...
kurator ma działać w procesie za ubezwłasnowolnionego....tzn. może zgłosić zarzut niewsażności testamentu...podnieść, iż jest inny testament itp...
testament nic nie przesądza...
pozostaje jeszcze kwestia zachowku....
jezeli gościa nie będzie reprezentował kurator, to jest to nieważność postępowania....strona była nienależycie reprezentowana - nie mogła bronić swoich interesów...

a czy dostaniemy z sądu po zakończeniu postępowania zwrot dostarczonych przez nas aktów urodzenia itp.? niektóre z nich są bardzo stare i zależy nam na nich

dokumenty dostaniecie tylko i wyłacznie, jeżeli oddacie sądowi ich kserokopie;

jeżeli ksero nie macie, to należy zwrócić się do Sądu, aby to on wykonał ksero za opłatą, a wam oddał odpisy aktów stanu cywilnego;

a gdyby nie było testamentu to czy w trakcie postępowania w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku np. czterech spadkobierców może się zrzec spadku (odrzucić go) a piąta osoba może go przyjąć? czy do tego jest potrzebne oddzielne postępowanie?

klimut:
może o ile zmieszczą się w terminie 6 miesięcy od chwili dowiedzenia się o tym, że mają dziedziczyć

a czy jeśli postępowanie rozpocznie się np. w 3 miesiące od śmierci spadkowadcy a zakończy 7 miesięcy po śmierci to będzie ok?
czy w takim przypadku (odrzucenie spadku) ci którzy go odrzucili, muszą zgłaszać ten fakt do Urzędu Skarbowego by nie płacić podatku od spadku, czy musi to zrobić tylko ta osoba, która przyjęła spadek?

odrzucenie spadku może nastapić również u notariusza, a nawet przed Sądem w odrębnej sprawie;

w US zanosisz deklarację (spadkobierca o ile ma być zwolniony), bo sąd wysyła postnowienie po uprawomocniniu się go i to z tego postanowienia US dowiaduje się że dziedziczysz, więc jak Ciebie w nim nie ma, to nie muisz płacić spadku

rafał 26, dzięki za pomoc, jeśli masz jeszcze do mnie cierpliwość to proszę powiedz czyw ramach postępowania o stw. nabycia spadku można go odrzucić w tej samej sprawie tak by nie trzeba zakładać nowej sprawy i nie płacić notariuszowi?

za oświadczenie o odrzuceniu i tak się płaci w Sądzie 50 zł;

a u notariusza chyba 60, w każdym razie niewiele więcej, a masz spokój, który jest bezcenny

rafal_26 napisał:
za oświadczenie o odrzuceniu i tak się płaci w Sądzie 50 zł;

a czy można je złożyć w tej samej sprawie tj. o stwierdzenie nabycia spadku?

tak, tylko że możesz nie wyrobić się w terminie 6 miesięcy

mam pytanie , zmarł mój mąż który miał jeszcze przed ślubem działkę z domkiem , wiem że dziedzicze po jego śmierci ja jako żona i nasza córka , ale jest jeszcze mama mojego męża ona jest tam zapisana dożywotnio , czy przy sprawie o stwierdzenie nabycia spadku muszę ją także uwzględniać ??

a czy w przypadku gdy spadkobierca odrzuci spadek to na jego miejsce wstępują jego dzieci czy po prostu udział w spadku pozostałych spadkobierców wzrasta?

czy w przypadku gdzy spadkodawca wynajmował mieszkanie od byłego zakładu pracy (obecnie spółdzielnia mieszkaniowa) trzeba o tym poinformować sąd we wniosku o stw. nabycia spadku?

Powrót