stwierdzenie nabycia spadku - kilka problemów

• Autor wątku Autor wątku klimut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cześć mam taki problem i nie wiem jak się za niego wziąć. 17 lat temu zmarł mój tata a zbudował dom i jego rodzice przepisali go na siebie gdy tata umarł stworzyli testament gdzie dom podzielili na pół i w testamencie napisali ze po ich śmierci dom przechodzi na mnie i na brata . I 6lat temu babcia umarła i został dziadek tylko i nie wiem czy ktoś jeszcze należy do tego domu czy tylko ja z bratem jeśli w testamencie są nasze imię i nazwisko i nikt inny nie jest wskazany. W ogóle jak wziąć sie za otwarcie tego testamentu po tak długim czasie fakt ze mój brat od niedawna jest pełnoletni a ja mam 21 lat . A jeszcze jeden problem tkwi w tym że gdy byśmy otworzyli testament i było by wszystko dobrze to czy dziadek by go nam przepisał całkowicie na nas za życia . Pomóżcie mi

czy dobrze rozumuję:
w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku (brak testamentu, spadek dziedziczy 5 osób tj. żona zmarłego i 4 dzieci. Każde z dzieci ma po 2 dzieci-wnuki zmarłego).

Czy w postępowaniu o stw. nab. spadku można się go "zrzec" i jednocześnie sprawić by nie dziedziczyły dzieci zrzekających się. Krótko mówiąc by cały spadek przypadł dla żony zmarłego?
Jak to zrobić?

Polskie prawo nie zna pojęcia "zrzeczenia się" spadku. Trzeba stwierdzić nabycia spadku - najpierw testament, potem ustawa.

właśnie dostaliśmy postanowienie o stw. nabycia spadku - dziedziczy 5 osób w tym częściowo ubezwłasnowolniny. W postanowieniu pisze "nakazuje się komornikowi przy Sądzie Rejonowym sporządzić spis inwentarza spadku po spadkodawce". W skłąd spadku nie wchodzi nieruchomość, z cenniejszych rzeczy wymienię samochód.
W związku z tym mam pytania
1. czy spadkobiercy mogą sprzedać auto przed wykonaniem spisu przez komornika?
2. czy komornik sam się z nami skontaktuje, czy będzie chciał rozmawiać z wszystkimi spadkobiercami?
3. ile wyniosa opłaty dla komornika?

Powrót