stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku dzejesol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzejesol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, sprawa wygląda tak że chcę się ubiegać o stypendium socjalne. Jest taki zapis w przepisach :
Student może ubiegać się o stypendium socjalne bez wykazywania dochodów osiąganych przez rodziców, opiekunów prawnych lub faktycznych w przypadku gdy:
2. jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:
posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym,
posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym,
jego miesięczny dochód w ostatnim roku podatkowym i roku bieżącym, nie jest wyższy lub równy 1,15 sumy kwoty określonej w art. 5 ust. 1 i kwoty określonej w art. 6 ust 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych
nie prowadził wspólnego gospodarstwa domowego z żadnym z rodziców i potwierdził ten fakt w złożonym oświadczeniu.
Chodzi mi głównie o to że w poprzednim roku podatkowym przez około 6-7 miesięcy posiadałem stały dochód z tytułu umowy stażowej a później umowy o pracę. Po skończeniu umowy pracowałem na umowie śmieciowej. Chodzi o to jaka to jest kwota z tej ustawy ponieważ nie mogę znaleźć.
Drugą kwestia to te oświadczenie (tekst pogrubiony w cytacie), czy muszę dołączać jakaś umowę etc do tego oświadczenia ?

Za pomoc serdecznie dziękuje i proszę o szybką odpowiedź. ;)

No jak widzisz musisz spełnić łącznie wszystkie warunki :)
Ale nie znaczy to, że musiałeś mieszkać gdzie indziej niż oni tylko oświadczysz, że prowadzisz osobne gospodarstwo, a więc np niekożystasz z ich jedzenia i partycypujesz w kosztach utrzymania mieszkania - ale nie da sie tego srawdzić :)
Musisz sprawdzić ile tego dochodu miałeś ale to akurat w picie będzie z pdziałem na rodzaje umów - i nie nazywaj umów śmiecowymi bo nic to nie daje musisz nazwać czy są to dzieła czy zlecenia bo to jest ważne (gdyż zlecenia dodatkowo będą dochodem utraconym).

Zacznij może od odpowiedzenia na pytanie czy ten dochód zeszłoroczny i tegooczny spełnia to kryterium (Ustawa Prawo szkolnictwie wyższym 27 lipca 2005 z póź. zm., art. 179, ust. 6, punkt 2, lit. c):
"jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w lit. a i b, jest wyższy lub równy 1,15 sumy kwoty określonej w art. 5 ust. 1 (504,00 zł) i kwoty określonej w art. 6 ust. 2 pkt 3 (65,00 zł) ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych,"

Powrót