J
Jola K
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Jestem mamą samotnie wychowującą 3 dzieci w wieku 17, 16, 9 lat.Dwoje starszych chodzi do liceum ogólnokształcącego,najmłodszy syn do szkoły podstawowej.Właśnie się dowiedziałam,że nie otrzymam świadczeń rodzinnych ponieważ mój dochód na członka rodziny wynosi 600 zł i 8 gr. Pracuję jako pielęgniarka w ZOZ- Bałuty w Łodzi. Moja pensja ze wszystkimi dodatkami wynosi miesięcznie 1640 zł. Ponieważ moje dzieci uczą się dobrze i są ambitne rozwijają się na dodatkowych pozaszkolnych zajęciach za które należy płacić, z tego też względu biorę dodatkową pracę na dyżurach 1-2 razy w miesiącu w ,,pomocy dorażnej'' z której uczciwie się rozliczam z US. Wakacje to nie czas dla mnie na urlop ponieważ nie miałam takiego od 5 lat, jadę na organizowane kolonie jako pielęgniarka lub wychowawca a w zamian za wynagrodzenie zabieram własne dzieci na wypoczynek.Fizycznie nie dostaję pieniędzy ale w rozliczeniu są moje dzieci.Pracodawca sezonowy również uczciwie rozlicza moje wynagrodzenie z US. Cały czas sądziłam, że moja praca dodatkowa zapewni minimum potrzeb mojej rodziny. Nigdy nie korzystałam z pomocy MOPS-u ani innych organizacji, byłam dumna, ze samodzielnie utrzymuję własną rodzinę a moja dodatkowa praca zapewni rozwój moich dzieci.Państwo Polskie , które tak dumnie obnosi się ze swą polityką prorodzinną pozbawia samotną matkę świadczeń rodzinnych a tym samym zabiera możliwość rozwijania zainteresowań 3 młodych ludzi. Nie jestem w stanie fizycznym zarobić jeszcze dodatkowo pieniędzy jakich mnie teraz pozbawia ,, ustawa''( suma rodzinnego 352 zł) Jest to ogromna dziura w budżecie mojej rodziny, nie wiem czy będę potrafiła wystarczająco dobrze wyjaśnić moim dzieciom, ze nie mogą rozwijać swoich zainteresowań bo Państwo Polskie robi wszystko by zabrać jak najwięcej możliwosci samotnej matce. Jestem bardzo rozgoryczona, Może Ktoś z Państwa podpowie mi jak dalej egzystować. Prosze o porade jak napisac odwolanie od decyzji. Z powazaniem Jolanta K