Świadczenie pielęgnacyjne

• Autor wątku Autor wątku aniaania2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak napisała Pani Alicja możesz ubiegać się tylko o jedno świadczenie ale warto wziąść pod uwagę fakt, że świadczenie pielęgnacyjne na brata będzie o parę złotych wyższe niż specjalny zasiłek opiekuńczy. Warto też żeby mama miała orzeczenie o niepełnosprawności bo wówczas będzie jej przysługiwał zasiłek pielęgnacyjny.

Witam mam pytanie dotyczące świadczenia pielęgnacyjnego , moja babcia ma 78 lat od 3 miesięcy mieszka sama bo dziadek zmarł ,ma pierwszą grupę. Ja w chwili obecnej studiuje zaocznie i pobieram rente rodziną czym mogę strać się o ten dodatek

nie możesz, bo nie rezygnujesz z zatrudnienie elem sprawowania opieki nad babcią (warunek konieczny po nowelizacji ustawy)

Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 623,00 zł

W przypadku gdy łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę przekracza kwotę uprawniającą daną osobę do specjalnego zasiłku opiekuńczego o kwotę niższą lub równą kwocie odpowiadającej najniższemu zasiłkowi rodzinnemu przysługującemu w okresie, na który jest ustalany, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym

Mam kilka pytań odnośnie tego zasiłku ponieważ dostałem pismo, że do końca czerwca br. przysługuje mi zasiłek opiekuńczy na dziadka i od 1 lipca 2013 roku mogę zgłosić się do GOPS'u w celu złożenia nowego wniosku o przyznanie świadczenia.

1. Jak jest liczony dochód? W domu jest 6 osób, tata pracuje, razem z mamą mają gospodarstwo, jeden brat pracuje, ja mam zasiłek na dziadka, dziadek ma emeryturę a najmłodszy brat studiuje zaocznie.

2. Trzeba dodać wszystkie wynagrodzenia i podzielić przez liczbę osób? Kwoty brutto czy netto?

3. Jeżeli brat który pracuje jest u Nas tylko zameldowany i utrzymuje się sam to czy może złożyć jakiś wniosek aby nie był liczony jako osoba na którą składa się też dochód? Wtedy trzeba liczyć dochód dla 5 osób?

Obecnie opiekuję się dziadkiem ze znacznym stopniem niepełnosprawności. Wcześniej byłem zarejestrowany jako osoba bezrobotna. Jest to mój pierwszy taki zasiłek.

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie nie uzyskasz prawa do SZO (brak rezygnacji z zatrudnienia)

Alicja Sikora napisał:
Prawdopodobnie nie uzyskasz prawa do SZO (brak rezygnacji z zatrudnienia)

specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli przysługiwał w poprzednim okresie zasiłkowym
a to jak rozumieć ... ? przysługiwał mi bo byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy po czym musiałem się wyrejestrować czyli nadal nie będę mógł się starać o "przedłużenie" tego zasiłku? Byłem osobą bezrobotną więc jako jedyny mogłem zająć się dziadkiem a teraz w myśl nowych przepisów muszę pracować jakiś czas i zrezygnować z pracy dla opieki nad dziadkiem?

Jeżeli mój ponowny wniosek zostanie rozpatrzony negatywnie to gdzie mogę w pierwszej kolejności się odwołać i jeżeli to nie pomoże czy jest sens gdzieś wyżej się odwoływać?

Ostatnia edycja:
zmieniły się przepisy i będą bardzo wnikliwie badać czy faktycznie doszło do rezygnacji z zatrudnienia.

anka22639 napisał:
zmieniły się przepisy i będą bardzo wnikliwie badać czy faktycznie doszło do rezygnacji z zatrudnienia.

ale skoro otrzymywałem ten zasiłek i chcę go "przedłużyć" to jak mogę zrezygnować z zatrudnienia? To się kupy nie trzyma. Byłem osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP, nie było ofert stażu, pracy .. dziadek miał udar. Dopiero po powrocie do domu i jakoś "ustabilizowaniu" się stanu dziadka lekarz poinformował mnie o takim zasiłku. Złożyłem dokumenty i otrzymałem.

dlatego, mimo wejścia w życie nowej ustawy, korzystacie z okresu "ochronnego" i do czerwca pobieracie świadczenie na starych zasadach.... a co do absurdów - to nie pierwszy przypadek absurdalnego zapisu w ustawie o świadczeniach rodzinnych czy też funduszu alimentacyjnym:mad:

Alicja Sikora napisał:
dlatego, mimo wejścia w życie nowej ustawy, korzystacie z okresu "ochronnego" i do czerwca pobieracie świadczenie na starych zasadach.... a co do absurdów - to nie pierwszy przypadek absurdalnego zapisu w ustawie o świadczeniach rodzinnych czy też funduszu alimentacyjnym:mad:

Jeżeli odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego nie przyniesie skutku czy można gdzieś "wyżej" i czy wiąże to za sobą koszty?

Raczej nowelizacji ustawy nie zmienią........

raczej nie, ale warto rozważyć odwołanie i....potem aż do Trybunału Konstytucyjnego, bo prawo nie powinno działać wstecz, mam na myśli dotychczas uprawnionych do świadczenia

Alicja Sikora napisał:
raczej nie, ale warto rozważyć odwołanie i....potem aż do Trybunału Konstytucyjnego, bo prawo nie powinno działać wstecz, mam na myśli dotychczas uprawnionych do świadczenia

a po Samorządowym Kolegium Odwoławczym gdzie można dalej .. Sąd Administracyjny (?) i jaki to rodzaj pisma, skarga, odwołanie? Muszę poprzeć pismo tym, że decyzja GOPS'u będzie niezgodna z prawem?

Faktem jest, że dopiero pod koniec czerwca będę składał papiery ale wolałbym już wiedzieć gdzie ewentualnie w pierwszej kolejności się odwoływać.

skarga do WSA, od wyroku WSA skarga kasacyjna do NSA (skargę kasacyjną musi napisać adwokat lub radca prawny)

Agnieszka3M napisał:
skarga do WSA, od wyroku WSA skarga kasacyjna do NSA (skargę kasacyjną musi napisać adwokat lub radca prawny)

To znaczy jeżeli WSA przyzna mi rację to wtedy skarga kasacyjna?

jeżeli oddali Twoją skargę wówczas możesz zlozyć skargę kasacyjną

Za dochód osoby sprawującej opiekę, zgodnie z art. 3 pkt 16 ustawy o świadczeniach rodzinnych, uważa się dochód następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25 roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25 rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko.

Czy mój brat (28 lat) który jest zameldowany u Nas i pracuje może być brany pod uwagę przy wyliczeniu dochodu rodziny czy musi złożyć pisemne oświadczenie, że utrzymuje się sam?

Co do dochodu rodziny osoby wymagającej opieki to dziadek jest wdowcem i ma tylko emeryturę.

Mam identyczną sytuację.Mama 73 lata znaczny stopień niepełnosprawności ,brat również,ale musiałam mocno udokumentować (orzeczenie komisji ds iwalidztwa), ze niepełnosprawność miał przed 18 rokiem życia.Z bólem ale zaakceptowano spelniłam wszystkie wymogi. decyzja pozytywna
Pozdrawiam

czy należy mi sie dodatkowe 100 zł do swiadczenia swiadczenie pobieram na brata niezdolnego do samodzielnej egzystencji inwalidztwo powstało przed 16 tym rokiem życia a oboje rodzice nie żyją

Ilona!
Cześć
Teraz przy tym nowym świadczenie co będziesz miała od 01,07,2013 to tak powinnaś otrzymywać 820 zł, ale do czerwca tylko 520 ja też tak otrzymuję, o te 100 zł więcej należało się tylko rodzicom dziecka. Od 01/07/2013 zmieniają się zasady jeżeli będziesz otzymywała świadczenie pielęgnacyjne a nie specjalne świadczenie to będziesz dostawa 820 zł obojętnie czy to jest Twoje dziecko czy brat, siostra itd
Pozdrawiam

Powrót