Świadczenie pielęgnacyjne

• Autor wątku Autor wątku aniaania2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam i pozdrawiam serdeczne dzięki za odpowiedz tylko w tej nowej Ustawie pisze jeżeli komus należy się na nowych zasadach to powinno się należeć ja złożyłam wniosek i czekam na odpowiedz

witam chcialabym sie zapytac czy jezeli mam orzeczenie syna od stycznia na swiadczenie pielegnacyjne czy powinni mnie od tego miesiaca splacic co dostalam orzeczenie pytam dlatego ze zlozylam do mopsu 3lutego te orzeczenie razem z papierami i dostalam decyzje z opieki ze dostane pieniazki od lutego a liczylam na splate od stycznia prosze o porade

to zależy co robiłaś wcześniej (praca, rejestracja w PUP)...

wcześniej bylam zarejestrowana w urzędzie pracy

dlatego nie wyrównano Ci świadczenia

acha czyli bym musiala wczesniej pracowac

przed zarejestrowaniem pracowalam od czerwca 2013 do listopada 2013 pol roku

nie, przy świadczeniu pielęgnacyjnym (opieka nad dzieckiem) wcześniejsza praca nie ma znaczenia), ale będąc zarejestrowaną w PUP wykazałaś gotowość do podjęcia pracy...wiem, trochę to zawiłe....są ośrodki, które wydają wyrównujące świadczenia, a urząd Pracy wyrejestrowuje wstecznie, zapytaj dlaczego Twój MOPS tak nie postapił

a juz rozumiem dziekuje bardzo za pomoc

Witam! Mam pytanie... W zeszłym roku starałam się o świadczenie pielęgnacyjne na swoją niepełnosprawna mamą...nie podejmowałam pracy ponieważ wynikało to z opieką nad nią...nie stety GOPS przysłał decyzje odmowną ze względu na to ze moja mama jest w związku małżeńskim. I to na tacie ciąży obowiązek opieki nad nią. W dalszym ciągu opiekowałam sie mamą bez pdięcia pracy. Nie stety w tym roku równiez mój ojciec doznał wypadkowi i legitymuje sie również decyzja o znacznym stopniu niepełnosprawności. Więc długo sie nie zastanawiając złożyłam dokumenty do GOPS-u ale juz na wstępie gdy składałam dokumenty dostałam powiadomiona ze decyzja bedzie odmowna. Jakich argumentów użyć w odwołaniu zeby uzyskać to świadczenie. Mam ciężką sytuacje bo oby dwoje rodzice nie moga podiąć pracy. A ja jestem jedybą osoba która mogła by sie nimi zająć. Prosze o pomoc..

Witam . Jestem po raz pierwszy na forum. Mam taka o to sytuacje. Żona z pierwszego małżeństwa ma córkę która jest niepełnosprawna od urodzenia. Żona pobiera świadczenie pielęgnacyjne . I teraz tak. Żona chce iść do pracy i abym ja przeszedł na owe świadczenie.
Nadmienię że około 10 lat wstecz już taka sytuacja była po prostu raz żona była z córka raz ja ,ale teraz zmieniło się prawo tak mówią panie w urzędzie i że ja już nie mogę pobierać tego świadczenia ponieważ nie jestem opiekunem faktycznym . Nadmienię że wychowuję córkę od 5 roku życia a dziś ma 31 lat . I moje pytanie jakie kroki prawne muszę podjąć ja lub żona aby były spełnione wszystkie wymagania prawne do świadczenia pielęgnacyjnego które będę pobierał ja . Pozdrawiam

żona - orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności

Powrót