Świadek

• Autor wątku Autor wątku lulinek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lulinek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,jestem świadkiem w sprawie o zabójstwo.Dostałam wezwanie na sprawę tylko w tym problem ,że wychowuję 2 letnią córkę i nie mam jej z kim zostawic,co mogę w takim przypadku zrobic(podobno nie można wprowadzac na sale osób małoletnich)Z góry dziękuje za odp i pozdrawiam serdecznie

Opieka nad dzieckiem nie jest przeslanką do zwolnienia Pani z obowiązku zlożenia zeznań. Proszę pamiętać iż każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek zglosić się i zlożyć zeznania. Jeśli będzie się Pani od tego obowiązku uchylała, to Sąd nakaże Panią doprowadzić przymusowo (w najlepszym przypadku). W takiej sytuacji jeżeli nie będzie miala Pani nadal z kim zostawić dziecka, to policjanci po prostu oddadzą je do domu małego dziecka gdzie będzie przebywać podczas Pani nieobecności. Chyba jednak lepiej poprosić kogoś o opiekę nad dzieckiem przez kilka godzin.

[cytat="magnatex":gu5a6l2q]Jeśli będzie się Pani od tego obowiązku uchylała, to Sąd nakaże Panią doprowadzić przymusowo (w najlepszym przypadku). [/cytat:gu5a6l2q]

Jeśli już zakładamy, że Sąd będzie karał za niestawiennictwo, to owym "najlepszym wypadkiem" wg mnie będzie kara pieniężna, a nie doprowadzenie (art. 285 § 1 i 2 k.p.k.)

[cytat="kadi":24jdh8rn]
Jeśli już zakładamy, że Sąd będzie karał za niestawiennictwo [/cytat:24jdh8rn]

Kadi - chyba nie wierzysz w to, że sędzia będzie czekał, aż świadek kiedyś łaskawie zechce się stawić na rozprawę.
Sędziowie jak najbardziej karają świadków, którzy nie dopełniają ciążących na nich obowiązków.

Nadto nałożenie kary pieniężnej, w niczym nie przeszkadza w jednoczesnym wydaniu zarządzenia o przymusowym doprowadzeniu.
PS. art. 285 § 2 k.p.k. na który się Powołałeś dotyczy właśnie przymusowego doprowadzenia świadka. :ok:

[cytat="magnatex":2ovaj3d6]
Kadi - chyba nie wierzysz w to, że sędzia będzie czekał, aż świadek kiedyś łaskawie zechce się stawić na rozprawę.
Sędziowie jak najbardziej karają świadków, którzy nie dopełniają ciążących na nich obowiązków. [/cytat:2ovaj3d6]

Stosowanie kary jest fakultatywne a nie obligatoryjne. A jeżeli świadek napisałby do Sądu przed rozprawą, że nie stawi się bo nie ma z kim zostawić 2-letniego dziecka to podejrzewam, że procent Sądów które by w tej sytuacji zastosowały karę będzie niewielki. A przymusowe doprowadzanie w takiej sytuacji to byłby już naprawdę ewenement.

[cytat:2ovaj3d6]PS. art. 285 § 2 k.p.k. na który się Powołałeś dotyczy właśnie przymusowego doprowadzenia świadka. :ok:[/cytat:2ovaj3d6]

Powołałem oba, aby czytający mogli zauważyć, że doprowadzenie stosuje się "ponadto", czyli że pierwszeństwo ma kara pieniężna. Moim zdaniem nie powinno się od razu świadka doprowadzać. Jak słusznie zauważyłeś, trzeba co najmniej w tym samym postanowieniu lub wcześniej nałożyć karę pieniężną.

Powrót