System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Finister napisał:
Bo w tym rozumieniu bransoletka (jako sprzęt) oczywiście przeszkodą nie jest i nie wymaga specjalnego zezwolenia.

No i po co ta jałowa dyskusja? Może iść na widzenie pod warunkiem, że nie łamie tym wyjściem postanowień SDE. Czyli - "w godzinach od 15.17 do 15.49 utrzymywanie kontaktów z oprawkami okularów brata" - brat siedzi, zatem skazany z obrączką radośnie pomyka do więzienia na widzenie.

Jakie glupoty tu piszecie..... Moj A ma opaske od srody i ma czas od pon do sob od 6:00 do 17:00. Chodzi do pracy na 8:00-15:00. Wraca do domu chwile po 15:00 i do 17 moze byc poza domem mimo ze juz nie jest w pracy. W niedziele ma czas od 10:00- 14:00 na spedzenie czasy z dziecmi to np spacer lub do odwiedzenia rodziny w ICH domu a nie ze ta rodzina ma do niego jechac. Jak ktos sie niezna to niech nie pisze. A do ZK wpuszcza bez problemu z opaska.

chyba , że sprawdzą w rejestrze karnym i na tej podstawie odmówią widzenia ...

Witam, mam takie pytanie, jeżeli skazany ma wyrok 8 m-cy pozbawienia wolności, na które wnioskuje o SDE, ale ma też 2-gi wyrok 2 lata odwieszone, ale odroczone na pół roku, to czy jest szansa na przyznanie SDE ( na 8 m-cy), czy nie ma takiej opcji w ogóle?

Moim zdaniem nie, bo suma kar, które ma de facto do odbycia wynosi 2 lata i 8 miesięcy. Byłoby to obchodzenie prawa. Jeśli się mylę to pewno ktoś mnie tu zaraz poprawi.
Poza tym to jak by to miało być, że w jednej sprawie może odbywać karę pozbawienia wolności, a w drugiej równolegle prowadzonej trzeba ją odraczać? To nielogiczne, bo albo są przesłanki do odroczenia, albo nie ma przeszkód do odbywania kary.

Finister napisał:
Poza tym to jak by to miało być, że w jednej sprawie może odbywać karę pozbawienia wolności, a w drugiej równolegle prowadzonej trzeba ją odraczać? To nielogiczne, bo albo są przesłanki do odroczenia, albo nie ma przeszkód do odbywania kary.
Właśnie w jednej i drugiej sprawie są te same przesłanki, są przeszkody do odbywania kary "w zamknięciu", czyli i SDE i odroczenie są jak najbardziej logiczne.
Poza tym już dowiedziałam się, że wyrok odroczony (2lata) sam w sobie nie jest przeszkodą do uzyskania SDE (do wyroku tylko i wyłącznie 8 m-cy).

To dlaczego w tej drugiej sprawie 8 miesięcy skazany też nie składa wniosku o odroczenie?
Poza tym przesłanki do odroczenia kary a warunki w jakich sąd może udzielić zgody na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego to zupełnie co innego.
SDE nie dostaje się np. z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej ani z powodu złego stanu zdrowia, który uniemożliwia odbywanie kary w warunkach Zakładu Karnego. SDE można udzielić wtedy, gdy jest to wystarczające dla osiągnięcia celów kary, jeśli względy bezpieczeństwa i stopień demoralizacji i inne szczególne okoliczności nie przemawiają za potrzebą osadzenia w Zakładzie Karnym (przy spełnieniu określonych warunków technicznych). Z powodu przeszkód w odbywaniu kary SDE się nie udziela.

Ostatnia edycja:
A składa, ale składa też o SDE, bo chce mieć ten wyrok już odbyty, co to ma do rzeczy poza tym? Piszesz o warunkach i przesłankach nie znając konkretnej sytuacji, poza tym po raz kolejny odpowiadasz na wszystko, tylko nie na konkretne pytanie. Ja pytałam o przeszkody formalne (prawne)-takich nie ma, a postanowienie- z całym szacunkiem-wyda sąd i tyle w moim temacie,nie będę więcej zaśmiecać, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
To albo chce mieć wyrok odbyty, albo są przeszkody do odbywania kary. Nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko. To ma do rzeczy, że przedstawiam swój pogląd na tę sprawę. Po to jest forum dyskusyjne, żeby dyskutować. Mam nawet nadzieję, że jeszcze ktoś się włączy, bo to ciekawy problem. Pewnie i kiedyś SN będzie musiał zająć stanowisko w tej sprawie, bo to nie jest jednoznaczna sytuacja i podejrzewam, że sędziowie w poszczególnych sądach będą inaczej interpretować i orzekać.

Finister napisał:
To albo chce mieć wyrok odbyty, albo są przeszkody do odbywania kary. Nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko. .

A wzięłaś pod uwagę taką możliwość, że są przeszkody do odbycia kary w zamknięciu, co nie przeszkadza w odbyciu kary w SDE? A przesłanki do odroczenia i do SDE mogą być takie same, np. klaustrofobia (żart).
Ja pytałam o przeszkodę prawną (formalną), a jeżeli takiej nie ma, to dalsza dyskusja jest zbędna.

Ostatnia edycja:
Tak sobie czytam tą Wasza babską polemikę....i tak sobie myślę" wyrok 2 lata odroczony na 6 miesięcy więc jak ma odbyć w SDE 8 miesięcy no chyb a, że warunkowe zwolnienie po 4 miesiącach....ale z kolei jak dać WPZ skoro odwiesza się za chwilę następny wyrok? no cóż widać są takie opcje...a może nie?ciekawe...

Wyrok 2 lat będziemy próbowali odroczyć na kolejne pół roku, ale jakby się nie udało, to zawsze można odwołać SDE, tak mówi ustawa.Poza tym, to że jest taka możliwość przyznania SDE w takiej sytuacji wcale nie oznacza, że sąd się przychyli do wniosku, ale nadzieja zawsze jest...

izamich napisał:
Poza tym już dowiedziałam się, że wyrok odroczony (2lata) sam w sobie nie jest przeszkodą do uzyskania SDE (do wyroku tylko i wyłącznie 8 m-cy).

A gdzie się tego dowiedziałaś?
Skazanemu wprowadzono do wykonania dwa wyroki, których suma przekracza przepisowy rok. Wyrok odroczony jest nadal wprowadzony do wykonania, prawda? Odroczono tylko jego wykonanie. Aczkolwiek dla mnie jakąś piramidalną bzdurą byłoby równoczesne zezwolenie na odbycie w SDE 8 miesięcy i odroczenie wykonania dwóch lat.

forg napisał:
A gdzie się tego dowiedziałaś?

Od adwokata, uprzedzam następne komentarze, że za kasę adwokat powie wszystko, nie płaciłam- adwokat, znajomy (zresztą z opinii niezły adwokat w naszym mieście), nie widzę tutaj celu, w jakim miałbyby nas wprowadzać w błąd.
Zresztą co do drugiego wyroku, to nie zgodziłabym się, że jes twprowadzony do wykonania, jego wykonanie zostało właśnie odroczone, a co w sytuacji, gdyby wyrok był odroczony na rok, to te 8 m-cy można byłoby w tym czasie odbyć?-ja tak to widzę. Może błędnie, ale to już rozstrzygnie sąd. Ja przeczytałam całą ustawę odnośnie SDE i nie widziałabym tam konkretnego zapisu, że wyrok odroczony jest przeszkodą, pewnie to zależy od interpretacji przepisu. Być może ja nie potrafię tego trafnie tego zinterpretować, tak jak mówię-opieram się na opinii fachowca:)
Zresztą ja nie pytam, co kto myśli, co dla kogo jest "piramidalną bzdurą", w zasadzie interesuje mnie podstawa prawna i to, co pomyśli sąd-być może jego opinia będzie taka jak Twoja-forg i trzeba będzie ją zaakceptować, z tym też się liczę, ale to w rękach sądu, na to już nie będę miała wpływu.

Ostatnia edycja:
Ja widziałem uzasadnienie odmowy SDE , w którym sąd powołuje się na drugi wyrok w zawieszeniu , który ma skazany i jest to istotną przyczyną do odmowy. Dodam , że wyrok nie mógł być odwieszony , a wyrok -wprowadzony do odbycia wynosił 8 m-cy. Wszystko zależy od decyzji sądu.

Ale ja się zgadzam, że orzeczenie nie sądu może być niekorzystne, a w uzasadnieniu może być, że przez wyrok odroczony sąd nie widzi podstaw do pozytywnego rozpatrzenia wniosku, tak jak wiele innych argumentów podniesionych przez nas może być dla sądu nieważnych (niewystarczających). Również może być argument, że kara w SDE nie jest wystarczająca do celów osiągnięcia kary. Zadając pytanie bardziej chodziło mi o to, czy sąd obligatoryjnie musi umorzyć (odrzucić) wniosek, czy pozostaje to do fakultatywnego rozpatrzenia przez sąd.
Jak już pisałam, jak będzie negatywnie, nie będzie żadnego żalu, że mocne argumenty itp., ale jeżeli jedynym argumentem będzie wyrok odroczony, to wiem, ze jest sens zażalenia:)

Witam ma pytanie? Mój chłopak odsiaduje wyrok sam się zgłosił do ZK ale na samym wejściu dostał do potpisu następny wyrok miał iść na 10 miesięcy a teraz z tym wyrokiem odsiaduje 14 miesięcy. 21 lutego już będzie miesiąc jak jest. W grudniu składaliśmy o dozór i 14 lutego dzwonili do nas. Przekazałam, że jest zakładzie karnym. Tam mają zgłosić się o wywiad. I teraz nie wiem czy mu dozór przepadnie:?: Proszę o pomoc

Sąd może udzielić zgody na odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego jeśli kara lub suma kar nie przekracza jednego roku. A tu przekracza, bo jest 14 miesięcy, więc DE przepadnie.

Czyli nawet jak się sumowały to przepada my pisaliśmy jak bylo 10 miesięcy za coś innego a reszta za coś innego jest. To też przepada

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót