System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dziękuję

Jeszcze jedno pytania nawet jak odsiedzi 3 miesiace jeszcze to wtedy moze sie starac ponownie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie może, bo nadal suma kar przekracza rok. Nie ma znaczenia, że już cześć kary odbył.

A tutaj zapytałabym prawników, czy chłopak dziary 1982 nie mógłby się starać o SDE na drugi z wyroków po odsiedzeniu pierwszego. Znalazłam takie orzeczenie SA w Szczecinie Sygn. akt II AKzw 783/12 i może prawnicy się na ten temat wypowiedzą???

Dziękuje już wyczytałam dowiedziałam sie ze jest duża szansa na dostanie branzolete
:D

Tak przekraczają rok ale juz sie dowiedziałam i jak sie juz odsiedzi kare 3 miesiecy i to jest inny wyrok niz skladane bylo o dozór to jest duza mozliwosc na odbycie kary SDE

Witam, tak czytam i zastanawiam się

Czyli przy sumie kar 14 miesięcy jak skazany odsiaduje 2 miesiace i zostaje mu 12 miesiecy czyli rok, nie przysluguje mu prosba o SDE na reszte kary ?

Z tego co się dowiedziałam zawsze jest już mnie do odsiadki i rozmawiałam z osobami które już się starają o SDE i dostają. My czekamy jeszcze na wiadomość z Sądu Bydgoszczy i od kuratora.

forg napisał:
Ale co chciałabyś usłyszeć? Dwie odbywane kary, ich suma przekracza rok.

Ale o SDE będzie się starać jak już będzie jeden wyrok, nie przekraczający 1 roku pozbawienia wolności i właśnie ten wyrok odnosi się do podobnej sytuacji.
A prosiłam, by wypowiedział się ktoś, kto zna się na prawie, poniewż uważm, że umiem czytać ze zrozumieniem, ale język prawniczy jest na tyle trudny i skomplikowany dla laika, że nie wiem czy dobrze go odczytuję, a nie chciałabym po pierwsze wprowadzać w błąd, po drugie-robić komuś niepotrzebnych nadziei.
A Ty jak zwykle-zacytujesz, skrytykujesz i nic to nie wnosi. Jeżeli raczyłeś się zapoznać z wyrokiem, o którym wspomniałam, to bądź tak łaskawy i go nam przetłumacz z języka prawniczego na polski.

izamich napisał:
Ale o SDE będzie się starać jak już będzie jeden wyrok, nie przekraczający 1 roku pozbawienia wolności i właśnie ten wyrok odnosi się do podobnej sytuacji.
A prosiłam, by wypowiedział się ktoś, kto zna się na prawie, poniewż uważm, że umiem czytać ze zrozumieniem, ale język prawniczy jest na tyle trudny i skomplikowany dla laika, że nie wiem czy dobrze go odczytuję, a nie chciałabym po pierwsze wprowadzać w błąd, po drugie-robić komuś niepotrzebnych nadziei.
A Ty jak zwykle-zacytujesz, skrytykujesz i nic to nie wnosi. Jeżeli raczyłeś się zapoznać z wyrokiem, o którym wspomniałam, to bądź tak łaskawy i go nam przetłumacz z języka prawniczego na polski.

Tak jest brawo! Czasem ludzie jak my nie rozumieją język prawniczy. Dziś rozmawiałam z koleżanką której mąż siedzi w Potulicach chciał wystąpić o SDE ale procedury są długie i jak mu powiedzieli ,że nie opłaca się bo może dostać 3 dni przed końca kary którą odsiaduje to lepiej poczekać na wokande lub odsiedzieć cały wyrok. Więc są jakieś szanse a nie. Jak się składało z innego wyroku a się dobrowolnie zgłosił i na samym dzień dobry kazali podpisać inną kare co nie dostał do domu nic więc nie rozumiem ze nie może się starać o SDE

Postanowienie AKzw 783/12 potwierdza, że chłopak dziary nie może odbywać kary w SDE, bo suma kar, które są do wykonania przekracza dopuszczalny wymiar.

Cześć. Mam takie pytanie. 22 stycznia zabrali mi narzeczonego do AS. Okazalo sie ze byl poszukiwany listem gończym. Dostal wyrok 3 miesiecy pw. kare odsiaduje w ZK Zaręba. Po 1,5 tygodnia zlozylismy wniosek o sde. W piatek (17 lutego) byli pomiezyc mieszkanie. I co dalej bedzie ? Gdzie mam sie dowiadywac co i jak ?

(17 lutego) [/QUOTE]
tzn 15 lutego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prawdopodobnie będzie wywiad kuratora i zostanie wyznaczony termin posiedzenia w sprawie SDE, o którym narzeczony zostanie poinformowany. Musi czekać.

No to czyli zanim sie to wszystko odbedzie to on wyjdzie juz na wolność bo skonczy mu sie wyrok...:mad:

Czyli teraz trzeba czekać do wokandy do lipca szkoda

Finister napisał:
Postanowienie AKzw 783/12 potwierdza, że chłopak dziary nie może odbywać kary w SDE, bo suma kar, które są do wykonania przekracza dopuszczalny wymiar.

Ale to samo postanowienie (tzn. uzasadnienie postanowienia) podważa to, co próbowałaś mi przekazać w poście 25, 27 i 29. Jasno jest tam napisane, że kara odroczona nie może być odbyta,
cyt. "Do ustalenia przez Sąd Okręgowy pozostaje także okoliczność, które
z orzeczonych wobec skazanego kar pozbawienia wolności, w tym objętych wnioskiem o zezwolenie na dozór elektroniczny, w chwili orzekania podlegają wykonaniu. Okoliczność ta ma bowiem zasadnicze znaczenie, skoro nie można wykonywać choćby kar odroczonych, czy kar z warunkowym zawieszeniem ich wykonania. Skoro tylko niektóre kary podlegają obecnie wykonaniu, to dopiero ich suma, a nie w ogóle suma kar orzeczonych, może być rozstrzygająca."
tyle dobrego dla mnie w tym postanowieniu, pozdrawiam;)

Ostatnia edycja:
Zadzwonilam dzis do SDE i powiedzili ze trzeba czekac na zatwierdzenie przez sąd ale że warunki sa spelnione. Ile czekaliscie na odpowiedz z sądu ?

W swoich postach (29) pisałam też, że sytuacja nie jest jednoznaczna i że kwestię kar odroczonych różne sądy będą różnie interpretować. Stanowisko SA w Szczecinie nie jest wiążące dla innych sądów. Sąd np. w Krakowie może mieć kompletnie inne zdanie na ten temat i dokonać zupełnie innej wykładni przepisów. Dopiero SN mogłoby to zmienić i ujednolicić praktykę orzekania w takich przypadkach.

Finister napisał:
W swoich postach (29) pisałam też, że sytuacja nie jest jednoznaczna i że kwestię kar odroczonych różne sądy będą różnie interpretować. Stanowisko SA w Szczecinie nie jest wiążące dla innych sądów. Sąd np. w Krakowie może mieć kompletnie inne zdanie na ten temat i dokonać zupełnie innej wykładni przepisów. Dopiero SN mogłoby to zmienić i ujednolicić praktykę orzekania w takich przypadkach.

Z tym się zgodzę, że " co sąd, to obyczaj", zauważyłam również, że jesteś gotowa do dyskusji i otwarta na argumenty, w przeciwieństwie do niektórych, którzy potrafią tylko podważać twierdzenia innych bez żadnego uzasadnienia właściwie, chyba dla zasady;)

Finister napisał:
W swoich postach (29) pisałam też, że sytuacja nie jest jednoznaczna

Ale w świetle sytuacji ostatnio omawianej oraz przedstawionego postanowienia sprawa jest jednoznaczna. Dwie kary wprowadzone do wykonania, ich suma przekracza rok. Co tu jest wątpliwego?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót