System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kolejne moje pytanie.

W sadzie Pani mowi ze wspolokatorzy mieszkania w ktorym mieszkam musza zlozyc podpisem zgode na przebywanie dozoru mojego przez innych.

OK, jest nas w mieszkaniu dwu poziomowym okolo 11 osob, taki mini akademik studencki, jednak te osoby sie zmieniaja z miesiaca na miesiac, jedni dochodza co tydzien, inni wyprowadzaja sie. Czy jezeli zdobede podpis np 3 osob z mieszkania to mi to wystarczy ? Przeciez po zlozeniu wniosku o dozor dzien pozniej czy dwa mieli prawo doprowadzic sie nowi ludzie. Czy wlasciciel mieszkania tez musi dac podpis ? Wlasciciel nie mieszka z nami na codzien. Jak to najlepiej rozwiazac ? Czy jednak szukac od razu nowego mieszkania (pokoju) gdzie max mialbym ze soba 3 osoby od ktorych od razu zdobyl bym podpisy i spokoj. Z racji lokalizacji do pracy, i innych spraw nie chcial bym zmieniac obecnej lokalizacji gdzie nas jest z 11 osob :(

Witam serdecznie
Jestem osobą która jest w trakcie odbywania kary w SDE .Miałam wyrok 1 roku pozbawienia wolności obecnie minęła połowa kary i mam termin na 18 kwietnia na posiedzenie w sprawie zwolnienia. I tu moje pytanie czy jak sąd przychyli się to w jakim czasie zostaną mi ściągnięte "obrączki". W tym samym dniu ?czy trzeba dłużnej czekać?

U mnie zgode wyraziły wszystkie pełnoletnie osoby mieszkajace ze mną,złożyłam wniosek o DE i po kilkunastu dniach dostałam pismo z sądu że nie ma zgody mojej siostry,siostra mieszka od 20 lat w innym mieście ale jest u mnie zameldowana na stałe,sąd to sprawdził i jej zgoda też musiała być,więc lepiej dowiedz się ile osób pełnoletnich jest zameldowanych i to ich zgoda będzie potrzebna

Macie może gdzieś wzór wniosku o WZ?
Chodzi mi głównie o czystą teorię, na podstawie jakich artykułów itp.
Bardzo dziękuję z góry.

jarmis napisał:
U mnie zgode wyraziły wszystkie pełnoletnie osoby mieszkajace ze mną,złożyłam wniosek o DE i po kilkunastu dniach dostałam pismo z sądu że nie ma zgody mojej siostry,siostra mieszka od 20 lat w innym mieście ale jest u mnie zameldowana na stałe,sąd to sprawdził i jej zgoda też musiała być,więc lepiej dowiedz się ile osób pełnoletnich jest zameldowanych i to ich zgoda będzie potrzebna

O widzisz to dosc istotna wiadomosc. No ja obstawiam ze zameldowany jest tam tylko wlasciciel :/ Bo ja wynajmuje w tym mieszkaniu pokoj, ale wynajmuje tez 10 innych pokoi inni ludzie na pewno nie zameldowani. :/ A pisza wszyscy o zgodzie przebywajacych osob pod danym adresem. Wlasciciel zamledowany bo u siebie a nie mieszka tam, odwiedza mieszaknie z raz w tygodniu tylko :/ No i nie wiem...

Ewika21 ...z tego co się orientuję, ściągają tego samego dnia lub nastepnego, przedtem dzwonią, że przyjadą

edcrfv musisz mieć zgodę osób pełnoletnich mieszkających i zameldowanych z tobą w trakcie ubiegania się o DE, co się w trakcie odbywania kary zmienia, nikt tego nie sprawdza i nikogo nie obchodzi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
system SDE

otóz moj chlopak zostal skazany na 3 miesiace wiezienia za nie placenie grzywn. stara sie o dozor SDE .Jestesmy oboje z Koszalina woj.zachodniopomorskie. zlozyl juz wniosek do sadu, domownicy tez zlozyli ze zgadzaja sie na ten dozor. 4 dni Pozniej do domu Przyszla Pani kurator na wywiad. a Na nastepny dzien Przysli Panowie Sprawdzic Pomiar. ile Jeszcze Trzeba czekac zeby wypuscili go z Bransoletka? i jak to wyglada? musi stanac na wokandzie? prosze o pomoc

teraz musi czekać na termin wokandy,jak mu dadzą DE,to w ciągu trzech dni przyjadą i zainstalują wszystko,u mnie wszystkie formalności trwały niecałe dwa tygodnie,ale to już zależy od sądu,jeżeli jest w ZK,to w dniu wokandy jak wszystko będzie ok,to go puszczą do domu

system dozoru elektronicznego

Witam , prosze pomozcie mi :) w maju corka ma komine a moj partner obecnie odbywa kare w systemie elektronicznym czy jest jakas szansa ze na ten 1 dzien zostanie odwieszony, tak aby spokojnie mogl byc na tej komunii? Jak napisac pismo o przepustke i do kogo je kierowac?

kurator może mu pomóc,niech się z nim skontaktuje w tej sprawie

Czy wokanda w zk może odbyć się bez skazanego? ...
Mój partner został przeniesiony do innego aś/zk (w tym samym mieście) i nie wiadomo czy wróci do wtorku, kiedy ma wokandę ...

Jeżeli wobec osadzonego prowadzone są czynności procesowe w innym miejscu niż odbywa kare , a czynności te wymagają jego udziału to zostanie dowieziony.

Witam

Dostałem wyrok 102 dni pozbawienia wolności za nie odrobione prace społeczne. Pisałem o zamiane tego na grzywne lub o troszke czasu zebym to odrabiał do konca - nie zgodzili sie. Nie wiem co dalej robić pisać kolejne odwolanie i bedzie to znowu trwało 3 miesiące i odpowiedz moze być taka sama?

Chcę jutro złozyć wniosek o dozór elektroniczny. Moje pytania:

*Obecnie nie pracuje. Jeżeli w czasie odbywania SDO znajdę pracę np. umowa o działo, umowa zlecenie, roznoszenie ulotek z marketów, sąd się przychyli i pozwoli mi pracować? Kogo o to mam prosić, kuratora czy do sądu sie pisze?

*Uczę się zaocznie w innym mieście, sąd pozwoli mi do szkoły rozumiem jezdzić?

*Jeżeli bym pracował to Ci co mnie nadzorują wiedzą cały czas gdzie jestem? Np. pracuje w Gdańsku a w tym czasie jednak jestem w Krakowie? Czy tylko widzą że nie ma mnie w domu poprostu bo mam czas wolny?

*Czy mogę pisać że w czasie odbywania kary chcę dobrowolnie odrabiać te prace społeczne w celu zmniejszenia kary SDO - jest takie coś wogóle możliwe?

Dzięki za pomoc, pozdrwiam :(:(

Przepraszam za pomyłkę, chodzi mi oczywiście o SDE SYSTEM DOZORU ELEKTRONICZNEGO

Mam jeszcze obrączkę jest z tym czasami bardzo ciężko no cóż?? -kara!
Bywają problemy innej natury: Dziś po raz trzeci znikłem na ok. pół godz. lecz wirtualnie bo w rzeczywistości spałem. (nic nie wiem żebym lunatykował,aczkolwiek po raz pierwszy moje zniknięcie było na jawie przed telewizorem :o )
Nie ma opcji abym to udowodnił.
Więc to moja wina i nadużycie w trakcie odbywania kary!!!

Nie rozumiem kompletnie tego co napisałes. Gdzie byłes przez telewizorem, u kolegi? To we własnym domu nie mozna chodzić? Oglądać tv u rodziców w pokoju?

hehe,w medycynie nazywa sie to "stan pomroczny",no coż,jest to jeden ze skutków ubocznych długiego przebywania na DE ;)

Jeżeli chodzi o tv po prostu nie ruszałem sie z domu siedząc przed telewizorem.
Rano dzwoni do mnie kurator z pytaniem co robiłem wczoraj wieczorem mówie jak było. Ona mi na to że nie było mnie przez 8min o godz 20.58 a potem 9sek. 0 godz. 21.07. co stanowi naruszenie.

Drugi raz wczoraj po godz 5 rano dzwoni urządzenie nie zdążyłem odebrac po chwili komórka odbieram po drugiej stronie monitoring DE i pyta mnie co robiłem ok godz temu odpowiadam
-spałem. on do mnie
-może na papierosa pan wyszedł?
więc odpowiadam
-"no taak o 4 rano z 4piętra! :D .

Wieczorem a raczej w nocy przyjechał klient z DE wymienił mi obrączke pinformował mnie ze w tym miesiącu dwa razy znikłem.
Ja pirwsze słysze od niego -a moje tłumaczenie niema sensu bo i "tak jestem ostatnią osobą której wierzą" !!!!
tak na marginesie siedze sam w domu i nie mam jak potwierdzić że tyłka na krok nie ruszyłem!!!
dla nich to naruszenie i tyle.
a że sprzęt szwankuje to ja i tak za to bekne!!!
aczkolwiek gdyby ktos zadzwonił w momęcie gdy mnie nie ma sprawa prosta sami by wiedzieli że coś nie tete ale oni dzwonią po fakcie a to nie daje mi szans

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót