System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z tego co mi było wiadomo, to musiał mieć odsiadkę poniżej 1 roku, on dostał niecałe 5 miesięcy, więc nie rozumiem, skąd takie nastawienie sędziego...
Być może Sąd uznał, że stopień demoralizacji Twojego narzeczonego wymaga, aby cele kary zostały osiągnięte poprzez odbycie całej kary w ZK. Nie wystarczy spełniac tylko wymogu pod względem wymiaru kary czy tzw. warunków technicznych.
Narzeczony pytał wychowawcy, czy się odwoływać, a ten stwierdził, że nie ma sensu, skoro termin wyjścia ma na 13. lipca i zanim odwołanie dojdzie do skutku, to już sam będzie miał wyjść z zakładu.
Zgadza się, ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny....

Jakiej demoralizacji?? Tamte sprawy było dawno, jak był gówniarzem... Więc nie wiem, co to z tym wspólnego, poza tym z tego co mi wiadomo, to i tak musi być 'czysty', bo mogą wpadać na kontrole...

Jakiej demoralizacji?? Tamte sprawy było dawno, jak był gówniarzem
Przecież sama piszesz, że nie jest pierwszy raz karany... A skoro po pierwszym wyroku, kolejny odbywa w ZK, to chyba można uznać, że nadal ma problem z przestrzeganiem porządku prawnego i norm społecznych.

Siedzi w zakładzie, bo nie odrobił głupich godzin społecznych, za kompletną głupotę z resztą, więc z tego powodu nie rozumiem, dlaczego cały skład się zgodził, jedynie sędzia miał problem, wymyślony z resztą

Ponawiam swoją prośbę o odpowiedzi. Może znajdzie się tutaj ktoś, kto był w podobnej sytuacji :)

glinka2804 napisał:
Siedzi w zakładzie, bo nie odrobił głupich godzin społecznych, za kompletną głupotę z resztą, więc z tego powodu nie rozumiem, dlaczego cały skład się zgodził, jedynie sędzia miał problem, wymyślony z resztą

no ale to sędzia decyduje.
Do lipca już niedługo i zaraz będzie miał koniec kary . Nie ma sensu się odwoływać , bo wcześniej wyjdzie.
A może przepustki ???

Będę musiała go jutro spytać, jak zadzwoni... Strasznie jestem zawiedziona i zasmucona, bo liczyłam, że już wróci :( dużo osób mówiło, że wyjdzie, nawet z kuratorką rozmawiałam i powiedziała, że jeżeli nie robi tam problemów, to z pewnością go wypuszczą, a tu takie wielkie rozczarowanie... :(

A jeszcze mam pytanko dotycznie tego odwołania. Otóż wydaje mi się, że narzeczony nic chyba nie straci, jeśli się odwoła, a nuż może będzie inny sędzia i uda się szybciej wyjść. Chyba nie ma takiej możliwości, że jeżeli nie przyjdzie mu odpowiedź przed terminem wyjścia, to go tam zatrzymają...??? Czy mogło by to w jakiś inny sposób zaszkodzić?

glinka2804 napisał:
A jeszcze mam pytanko dotycznie tego odwołania. Otóż wydaje mi się, że narzeczony nic chyba nie straci, jeśli się odwoła, a nuż może będzie inny sędzia i uda się szybciej wyjść. Chyba nie ma takiej możliwości, że jeżeli nie przyjdzie mu odpowiedź przed terminem wyjścia, to go tam zatrzymają...??? Czy mogło by to w jakiś inny sposób zaszkodzić?

Z własnego doświadczenia wiem, że warto próbować i mieć nadzieję :)

Finister doskonale rozumiem Twoje odpowiedzi , ale nie jestem też taka niesprawiedliwa. Pisałam , że mój płacił cały czas dopóki nie stracił pracy , kiedy ja stracił zadzwonił i jej powiedział jaki jest problem i że odda wszystko jak znajdzie robotę , dziecko nie ucierpi , bo ona pracuje na uniwersytecie i dobrze zarabia do tego ma męża który też pracuje. Zgodziła się na poczekanie po czym sie okazało , że zgłosiła się do prokuratury .... eh. Mniejsza z tym , przecież nie was to dotyczy ... dziękuję za odpowiedź choć chciałam wiedzieć czy można się ubiegać o sde jeśli kara przekracza rok , ale przesłanki naprawienia winy byłyby korzystniejsze na wolności.

A czy jest taka możliwość, że jak złoży odwołanie, to później na kolejnej wokandzie będzie inny sędzia???

Orientuje się może ktoś, ile czasu czeka się na odpowiedź od momentu wysłania odwołania???

Witam
Mam pytanie po jakim czasie od zatrzymania można się starać o tą opaskę elektroniczną-mój mąż ma 6 msc do odsiedzenia a jest dopiero tam 8 dni
Proszę o odpowiedź

glinka2804 napisał:
Orientuje się może ktoś, ile czasu czeka się na odpowiedź od momentu wysłania odwołania???

Jeżeli chodzi Ci o zażalenie na odmowę odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego to czeka się ok 14dni, i sędzia jest inny bo zażalenie rozpatrywane jest w Sądzie Apelacyjnym.

selena7534 napisał:
Witam
Mam pytanie po jakim czasie od zatrzymania można się starać o tą opaskę elektroniczną-mój mąż ma 6 msc do odsiedzenia a jest dopiero tam 8 dni
Proszę o odpowiedź

Już może składać wniosek o DE,nie musi na nic czekać,o wszystkie potrzebne papiery niech poprosi wychowawce w ZK

selena7534 napisał:
Witam
Proszę o odpowiedź

Jak rozumiem z Twojego pytania, mąż miał wyrok wydany już wcześniej, zanim go zatrzymali...To co robił wcześniej? Mógł przecież zaraz po otrzymaniu wyroku starać się o SDE. Co nie zmienia faktu, że teraz też może o to wystąpić. Tylko, że czas biegnie, a zapewniam Cię, że sadowi specjalnie śpieszyć się nie będzie.

Jak tu się zakłada wątek?

Martyna.Muller napisał:
Jak rozumiem z Twojego pytania, mąż miał wyrok wydany już wcześniej, zanim go zatrzymali...To co robił wcześniej?
A co Cię to obchodzi i jak się ma to do sprawy ???
Tu chodzi o porady , a nie o moralitety ....

witam ponownie mam pytanie w sprawie dozoru zadzwonil do mnie narzeczony i ma wokande 16 -tego ale powiedzial ze zeby wokanda sie odbyla to musi odwiedzic go ktos z rodziny o tym samym nazwisku czy toprawda czy ktos byl w takiej sytuaci prosze o szybka odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót