System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie. W sprawie uchylenia dozoru elektronicznego Sąd Penitencjarny musi najpierw wyznaczyć termin posiedzenia.

witam mam pytanie. jesli moj ma dozor elektroniczny i zdazyla sie taka sytuacja ze mieszkanie w krorym odbywa ten dozor ma zostac poddane licytacji komorniczej za zadluzenie tego mieszkania to co wtedy sie dzieje z tym dozorem skoro bedzie on zmuszony sie wyprowadzic z tego mieszkania i co wtedy z dozorem ?? czy w takim wypadku komornik nie bedzie mogl go zlicytowac w czasie odbywanie przez niego sde? prosze o pomoc bo niewiemy co robic ?

Nie ma przeszkód, by komornik zlicytował mieszkanie w czasie SDE. Sąd może w wyjątkowej sytuacji zmienić miejsce odbywania kary, należy złożyć do sądu taki wniosek i wskazać nowy adres. Oczywiście pod tym nowym adresem też muszą być spełnione warunki techniczne.

Witam wszystkich.Mój mąż został dziś zabrany z domu do zakładu karnego.Na 9 miesięcy.Czy jest możliwość zamiany tej odsiadki w kryminale na domowy areszt?Czy ja mogę w sądzie o to wnosić czy musi to zrobić mój mąż?:confused:Bardzo proszę o odp...

nie rozumiem po co ta kpina....
Nie znam się dlatego pytam chyba od tego jest to forum:rolleyes:

Proszę mi powiedzieć czy to jest w ogóle realne żeby mu zamienili????:rolleyes:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę mi powiedzieć czy to jest w ogóle realne żeby mu zamienili????
Jeśli spełnia przesłanki formalne z ustawy ( wymiar kary do roku, zgoda współmieszkańców, itp. ), to ma szansę, jak każdy inny skazany. Jest to zatem realne.

kasiulkahys napisał:
Czy ja mogę w sądzie o to wnosić czy musi to zrobić mój mąż?...

Nie jesteś stroną tego postępowania, więc Twoich wniosków nikt nie będzie rozpatrywał. Ty jedynie podpisujesz ewentualną zgodę na zainstalowanie sprzętu monitorującego w domu. Wniosek składa skazany, jego obrońca, dyrektor zakładu karnego lub kurator.

Witam mam takie nietypowe pytanie... Mianowicie chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwość by w jednym mieszkaniu przebywały dwie osoby z dozorem elektonicznym? mój brat wysłał już wniosek ponieważ nie chciał iść do więzienia mimo że dostał tylko dwa miesiące a chłopak który jest w trakcie odbywania kary też chciałby się o SDE starać ale musiałby u mnie w domu tak samo jak brat....Czy istnieje w ogóle taka możliwość?

Tak. Nie ma przeszkód, by w jednym mieszkaniu w tym samym czasie odbywały karę dwie osoby. Każda dostanie "swoje" urządzenie stacjonarne.

Przepisy nie "zabraniają" odbywania kary w SDE dwóm osobom w tym samym miejscu zamieszkania. Ciekawe tylko, jak mają się do tego kwestie techniczne... tzn. czy jest fizyczna możliwość zainstalowania dwóch jednocześnie pracujących urządzeń monitorujących...

Jest możliwość. Będą dwa urządzenia stacjonarne i każde będzie wyszukiwać swój PID (czyli opaskę na nodze), a PID będzie się meldował do swojego, przypisanego mu urządzenia. Nie umiem tego wytłumaczyć technicznie, ale to na takiej samej zasadzie jak w domu mogą być dwa telefony komórkowe lub więcej i nie ma problemu, żebyś się połączył z właściwą osobą, jeśli znasz numer.

Naprawdę dzięki za info, to dla mnie naprawdę bardzo miła wiadomość:) A orientuje się może ktoś ile trzeba czekać na zamontowanie systemu SDE? Bo z tego co czytałam to cała procedura zanim dana osoba będzie mogła wyjść na wolność by resztę kary odbyć w "areszcie domowym" może trwać nawet dwa miesiące....

Z tego co wyczytałam największe szanse na DE maja osoby pracujace, uczace sie na wolności lub tez majace rodziny. A co z osoba, która nie spelnia żadnego z tych warunków? Czy znacie kogoś takiego który dostał DE? I czy w ogóle ma szanse skoro zwiał za granice i musieli go szukać?
Papiery zostały wysłane 28 maja i nadal cisza.

Co do pierwszego pytania, to tak znam takie sytuacje.
Co do drugiego, to nie. I uważam, że słusznie, bo jeśli skazany zwiał za granicę, to nie powinien mieć możliwości skorzystania z dobrodziejstwa odbywania kary w domu. Obowiązkiem skazanego było stawić się do ZK. Skoro pokazuje, że w "poważaniu" ma prawo, to na to nie zasługuje, by traktować go łagodniej.

Ostatnia edycja:
Gosia_1916 napisał:
Z tego co wyczytałam największe szanse na DE maja osoby pracujace, uczace sie na wolności lub tez majace rodziny. A co z osoba, która nie spelnia żadnego z tych warunków? Czy znacie kogoś takiego który dostał DE? I czy w ogóle ma szanse skoro zwiał za granice i musieli go szukać?
Papiery zostały wysłane 28 maja i nadal cisza.

Na przyznanie bądź nie dozoru ma wpływ dużo czynników. Ja pierwszym razem nie dostałem ponieważ wcześniej miałem wyroki grzywny i kary pozbawienia wolności w zawieszeniu i tu sędzie stwierdził, że absolutnie nie mogę dostać DE.
Ciężko powiedzieć jednoznacznie ale skoro zwiał za granicę osobiście szanse określam na równe zeru, niestety.

A jeśli ktoś nie zwiał za granice ale nie ma rodziny, pracy, ani nie uczęszcza do szkoły to czym można się argumentować???? Czy młody wiek, karanie po raz pierwszy oraz lepsza resocjalizacja przy bliskiej rodzinie( dziewczynie) wystarczy????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót