System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janek1986 napisał:
To teraz nie mozna mówic o pracy na wyjazdach przy wniosku czy na wokandzie o SDE bo rozumiem ze te wyjazdy to wyjazdy poza PL.Najlepiej niech na wokandzie postara sie podkreślic jak najwiecej szczegółów które sąd bedzie brał pod uwagę czyli praca że może taką miec o ile otrzyma DE czy opieka nad rodziną i wgl jesli wszystko bedzie mówił zgodnie z prawdą to szanse ma.A i niewiadomo czy robiono wywiad środowiskowy jeśli on potwierdza te informacje co on powie w sądzie to zadnych papierków nie potrzeba.A jesli chodzi o prace to samemu jest ciezko cos załatwic a co dopiero drugiej osobie i to w trybie natychmiastowym wiec raczej szkoda chodzic za papierkami.

Właśnie o to chodzi, bo nie da się iść za kogoś na rozmowę kwalifikacyjną, dlatego gdy się dowiedziałam że potrzebne jest takie o to zaświadczenie byłam przerażona. Pani kurator była i u mnie i u sąsiadów więc mam nadzieję że się wszystko uda. Bardzo panu dziękuję za informacje. :)

Dzień dobry. Chciałabym wiedzieć, jakie są koszty zainstalowania i utrzymania poniesione przez skazanego związane z dozorem elektronicznym?

Witam kosztów niema żadnych nic się nie płaci za SDE

selena7534 napisał:
Witam kosztów niema żadnych nic się nie płaci za SDE

Są koszty zwiazane z zużyciem energii elektrycznej przez urządzenie monitorujące ;)

Mam takie pytanko - jeśli w piątek złożyłem wniosek o SDE a 5.08 mam się stawić do ZK, jakie mogą być konsekwencje jeśli się nie stawię?

Zerowe szanse na SDE. Skoro masz się stawić, to masz się stawić. Jeśli dostaniesz zezwolenie na SDE, to cię zwolnią i odliczą ci pobyt w zakładzie karnym.

Czyli nie ma żadnej opcji żeby się nie stawić?

Lepiej dla ciebie, żebyś się stawił.

niby tak, ale pytanie brzmi ile tam będę czekał na SDE

Witam, mam takie pytanie jakie są szanse na sciągniecie obroży na połowę kary? Mianowicie z ZK wyszedłem 18.06.2013, 10 wrzesnia mija połowa kary ( na którą z ZK bym pewnie wyszedł bez mniejszego problemu) z tym, że kurator pierwsze słyszy zeby obroze na połowe kary się sciągało.. niema do tego podstaw .. z tym ze ja niemam ani jednego naruszenia , alkoholu nie piłem nawet przed pobytem w ZK więc o co tu chodzi? Mam zamiar pismo w tej sprawie wysłac tak aby do 10-tego sierpnia dotarło do sądu o sciągniecie z tym ze gdyby to kurator zrobil byly by szanse natomiast z tego wynika, że mam nieco więkrze pojęcie od kuratorki.. fakt iz nie pracuje gdyż w każdym zakłądzie pracy nie bardzo mnie chcą przyjąc iz ludzie wolnosciowi myśla, że w ZK siedzą sami mordercy i gwałciciele... Irytujące było by to gryby na połowę kary w ZK mnie puscili a z obroży nie to jest wszystko ciekawe z tego co wiem kurator ma chociaz wykazac się chęcią pomocy wychowankowi..a tu 1 telefon i pytanie typu jaka pogoda ( raz w miesiącu) za co im płacą.. Pozdrawiam i proszę o odpowiedz nie wiele dni do wysłania jakiego kolwiek podania mi zostało

Jeśli nie jest to kara zastępcza za niewykonaną karę ograniczenia wolności to przysługuje Ci prawo do ubiegania się o warunkowe zwolnienie po połowie kary lub po 2/3 jeśli byłeś skazany w warunkach recydywy. Opłata za wniosek 45 zł.

Dziękuję za szybką odpowiedz. Wyrok został odwieszony odbyłem jakies 3 miesiące kary w zk, potem zostałem zwolniony z ZK na odbycie reszty kary w SDE,( jako pierwszy raz karany) całkowity czas kary to 10 miesięcy,czyli prosto mówiąc mam takie prawo? Jeszcze jedna ważna kwestia gdzie taki wniosek pobrac/opłacic gdzie to załatwic? nie jest tak ze radca prawny napisze mi wniosek i go wysyłam do sądu penitencjarnego? Pozdrawiam Serdecznie jeszcze raz z góry dziękuje za zainteresowanie

Jeśli była to kara bezwzględna pozb. woln. lub odwieszona to tak, przysługuje warunkowe zwolnienie. Jeśli były to prace społeczne, których nie wykonałeś to nie. Wniosek składasz do Wydziału Penitencjarnego Sądu Okręgowego, opłacasz w kasie sądu. Nie ma druku takiego wniosku, piszesz jak każde inne podanie.

jeśli odwiesili mi wyrok 1 roku z powodu popełnienia podobnego przestępstwa za które dostałem 6 mies. w zaw. to mogę się starać o SDE, czy te kary się łączą (czyli razem 1.5 roku) i nie mam po co bo wyrok jest pow. 1 roku?

styka 1803 napisał:
jeśli odwiesili mi wyrok 1 roku z powodu popełnienia podobnego przestępstwa za które dostałem 6 mies. w zaw. to mogę się starać o SDE, czy te kary się łączą (czyli razem 1.5 roku) i nie mam po co bo wyrok jest pow. 1 roku?

Możesz sie starac o SDE ponieważ masz 2 wyroki i zaden nie przekracza roku wiec moga one byc brane osobno pod uwage czyli piszesz o SDE na wyrok który masz pierwszy w kolejnosci do wykonania czyli wezwanie do ZK a na drugi piszesz o odroczenie tylko musisz to argumentować czy SDE czy odroczenie ważnymu sprawami rodzinnymi czy osobistymi.Gdybyś miał np 13 miesiecy w jednym wyroku to SDE Ci nie przysługuje.A i wazne jest to czy ten drugi wyrok juz masz odwieszony czy odbedzie sie dopiero posiedzenie w tej sprawie.

Witam ! Mam takie pytanie , co sie stanie gdy osoba ktora ma dozur elektroniczny wyjdzie z domu poza swoimi godzinami wolnymi na jakas godzine ? Czy grozi za to jakas odpowiedzialnosc ??

Katrinaa napisał:
Witam ! Mam takie pytanie , co sie stanie gdy osoba ktora ma dozur elektroniczny wyjdzie z domu poza swoimi godzinami wolnymi na jakas godzine ? Czy grozi za to jakas odpowiedzialnosc ??

Naprawde nie polecam, rozplanuj czas który masz dozwolony wiem ,że są to pewne nie odpowiednie godziny natomiast musisz się cieszyc tym co masz chyba,że wolisz ZK ja juz smak nie woli poczułem teraz jestem tak że w SDE niemasz co kąbinowac pozdrawiam..

Witam
Prawnik rozpisal harmonogram do sde na 16h poza domem od poniedzialku do piątku. A ja znalazłam coś takiego: "Zgodnie z art.10 ust.1 Ustawy o dozorze elektroniczny możesz uzyskać zezwolenie Sądu Penitencjarnego na przebywanie poza miejscem zamieszkania przez okres czasu nieprzekraczający 12 godzin na dobę.".
I o to moje pytanie.... Sąd po prostu stwierdzi na wokandzie, że nie ma mowy zeby zaakceptowac nasz harmonogram i da standardowo od 6:00 do 18:00 czy będzie kazał dosyłać nowy harmonogram albo całkowicie nas skreśli z sde? Był ktoś z was w takiej sytuacji?
Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót