System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Katrinaa napisał:
Witam ! Mam takie pytanie , co sie stanie gdy osoba ktora ma dozur elektroniczny wyjdzie z domu poza swoimi godzinami wolnymi na jakas godzine ? Czy grozi za to jakas odpowiedzialnosc ??

Nic nie grozi jeśli ta osoba zadzwoni do biura SDE i poinformuje, że musi wyjść w pilnej sprawie. Z reguły mówią, że nie ma problemu.

dadka napisał:
Witam
Prawnik rozpisal harmonogram do sde na 16h poza domem od poniedzialku do piątku. A ja znalazłam coś takiego: "Zgodnie z art.10 ust.1 Ustawy o dozorze elektroniczny możesz uzyskać zezwolenie Sądu Penitencjarnego na przebywanie poza miejscem zamieszkania przez okres czasu nieprzekraczający 12 godzin na dobę.".
I o to moje pytanie.... Sąd po prostu stwierdzi na wokandzie, że nie ma mowy zeby zaakceptowac nasz harmonogram i da standardowo od 6:00 do 18:00 czy będzie kazał dosyłać nowy harmonogram albo całkowicie nas skreśli z sde? Był ktoś z was w takiej sytuacji?
Pozdrawiam

Sry za spam ale to sie mija z celem 16 h? to ma byc kara.. ja mam od 8 do 14 czas i w kazda niedziele od 10-16 6h dziennie.. z tym, że jest mozliwosc faktycznie rozciągnniecia godzin do 12 h.. z tym że dopiero po rozpoczęciu odbywania kary w SDE za pomocą kuratora i pokazaniu oswiadczenia od pracodawcy w jakich godz. pracujesz..

Apropo Hormonogram ustala ci Sąd nie jakis prawnik na którego ludzie bez myslnie wydają kase.. albo to komus pasuje albo zostaje w ZK Pozdrawiam..

Dadka.. z tym,że to są wyjątkowe przypadki (wypadek szpital itp)a nie wyjscie z znajomymi zależy też od farta kto podniesie słuchawke w wawie..

Ja sam z ZK pisalem o SDE bez zadnej pomocy bez zadnego hormonogramu.. dostałem 6 h na poszukiwanie pracy której oczywiscie nie dostane.. ludzie jakos są uprzedzeni..

Ostatnia edycja:
No napisałam, że w pilnej sprawie wiec logiczne, że nie chodzi tu o imprezy :)

Harmonogram trzeba złożyć wraz z dokumentami o SDE. Więc najpierw piszemy to my. A potem sąd podaje ostatecznie jak to wygląda na wokandzie.
Też mnie zdziwiło, że prawnik który tyle osób wyciągnał na SDE napisalł coś takiego na tym harmonogramie. Ale chciałam wiedziec, czy sąd to wyśmieje czy z powodu czegoś takiego odwoła nasz wniosek.

dadka napisał:
Nic nie grozi jeśli ta osoba zadzwoni do biura SDE i poinformuje, że musi wyjść w pilnej sprawie. Z reguły mówią, że nie ma problemu.

Pracownicy Centrali Monitorowania nie mają uprawnień do udzielania zgody na wyjście, a jeśli mówią, że nie ma problemu to wprowadzają w błąd. Takie wyjście może skończyć się zmianą formy odbywania kary.

A czy osoba ktora zostala objeta SDE na rok moze starac sie o zwolnienie po odbyciu 6 miesiecy kary ???

Katrinaa napisał:
A czy osoba ktora zostala objeta SDE na rok moze starac sie o zwolnienie po odbyciu 6 miesiecy kary ???

Jeśli chodzi Ci o zwolnienie warunkowe to moze lecz niewiadomo czy to sie opłaca ponieważ kara zostaje zawieszona na okres próby 2 lat wiec chyba lepiej dalej odbywac to pozostałe 6 miesiecy w SDE jak myslec i uważać przez 2 lata zeby nie trafić do ZK.

Janek1986 napisał:
Jeśli chodzi Ci o zwolnienie warunkowe to moze lecz niewiadomo czy to sie opłaca ponieważ kara zostaje zawieszona na okres próby 2 lat wiec chyba lepiej dalej odbywac to pozostałe 6 miesiecy w SDE jak myslec i uważać przez 2 lata zeby nie trafić do ZK.

Myślenie o tym, żeby nie trafić do ZK chyba nie jest trudne? Poza tym okres próby 2 lat to minimum, może być orzeczony również na 5.

Czy jest to mozliwe ze odoba objeta takim dozorem wyjdzie z domu poza godzinami wolnymi , potem zadzwoni tam do centrali z jakiego powodu wyszedl to mozliwe jest to ze potem beda dzwonic do niego z policji ze ma sie wstawic na komisariat ??

Skazany musi każdorazowo uzyskać zgodę na oddalenie się z miejsca pobytu od sądowego kuratora zawodowego.

Witam
Mam pytanie , otrzymałem wczoraj pozwolenie na odbywanie kary w systemie obrączki. Zostałem wypuszczony z ZK . Po kontakcie otrzymałem informację iż montaż urządzenia nastąpi w sobotę. Czy do tego czasu mogę swobodnie poruszać się po mieście nie patrząc na godziny? czy muszę już przestrzegać ustalonych godzin ?

Katrinaa napisał:
Czy jest to mozliwe ze odoba objeta takim dozorem wyjdzie z domu poza godzinami wolnymi , potem zadzwoni tam do centrali z jakiego powodu wyszedl to mozliwe jest to ze potem beda dzwonic do niego z policji ze ma sie wstawic na komisariat ??

Jesli wyjdzie chociaz na chwile to centrala sama odezwie sie do tej osoby dzwoniąc na urzadzenie monitorujące lub jesli został podany numer prywatny telefonu komórkowego skazanego to na ten własnie numer i zapyta sie co sie dzieje czy to było opuszczenie dobrowolne lub jakis inny ważny powód zawsze pytają bo moze to byc awaria urzadzeń np monitorującego lub nadajnika.Jesli centrala nie uzyska odpowiedzi w odpowiednim czasie powiadamia wg procedur odpowiednie słuzby w tym policje która ma za zadanie taką osobe doprowadzic najpierw do aresztu a po uchyleniu dozoru o czym decyduje sąd osoba trafia do ZK.Oczywiście istnieją sytuacje np wypadek,choroba,pożar itp które muszą byc udokumentowane aby dozór nie został uchylony lecz obowiazkiem skazanego jest najpierw poinformowanie kuratora o sytuacji wtedy kurator informuje centrum monitorowania o nieobecnosci skazanego i na jaki czas.Gdy niema mozliwości natychmiastowego poinformowania kuratora nalezy poinformować Centrale monitorowania dzwoniac z urzadzenia co sie dzieje i jakie sa powody wyjscia.Te powody bedą potem sprawdzane przez kuratora czy zgadzały sie ze stanem faktycznym jesli nie i skazany niema dowodów na to wtedy kurator moze wniesc do sądu wniosek o uchylenie dozoru.;)

max402 napisał:
Witam
Mam pytanie , otrzymałem wczoraj pozwolenie na odbywanie kary w systemie obrączki. Zostałem wypuszczony z ZK . Po kontakcie otrzymałem informację iż montaż urządzenia nastąpi w sobotę. Czy do tego czasu mogę swobodnie poruszać się po mieście nie patrząc na godziny? czy muszę już przestrzegać ustalonych godzin ?

Mozesz tylko żebyś nic nie przeskrobał :)

Janek1986 napisał:
Mozesz tylko żebyś nic nie przeskrobał :)

A to dzięki , bo w zk wychowawca mówił że Policja może przyjechać i jeżeli nie zastanie może wysłać informację do Sądu iż nie przebywam w miejscu zamieszkania.
Natomiast w dokumentach jakie mam z wokandy widnieje że kare rozpoczynam jak zamontują urządzenie. Dlatego me pytanie

Teraz do momentu instalacji urządzen monitorujących masz przerwe w odbywaniu kary ze względów oczywistych.Pamiętaj że musisz powiadomic swojego kuratora o tym ze zmieniasz sposób odbywania kary na SDE to jest Twój obowiazek chyba ze juz to uczyniłes.;)

Janek1986 napisał:
Jesli centrala nie uzyska odpowiedzi w odpowiednim czasie powiadamia wg procedur odpowiednie słuzby w tym policje która ma za zadanie taką osobe doprowadzic najpierw do aresztu

Nieprawda.

Janek1986 napisał:
Pamiętaj że musisz powiadomic swojego kuratora o tym ze zmieniasz sposób odbywania kary na SDE to jest Twój obowiazek chyba ze juz to uczyniłes.;)

Jak wyżej.

Mam pytanie,
Mój brat stara się o dozór elektroniczny. Otrzymał kare 10 m-cy pozbawienia wolności i kare zadośćuczynienia 500zł dla pokrzywdzonego (karę zadośćuczynienia wpłaciłam). Aktualnie przebywa w zakładzie karnym.

Oprócz kary zadośćuczynienia sąd zasądził 490zł kosztów na rzecz Skarbu Państwa tytułem kosztów sądowych. Czy można starać się o umorzenie tej kwoty lub spłaty na raty? Czy sędzia podczas wokandy bierze pod uwagę to zadłużenie i czy ma to wpływ na opiniowanie sędziego?

Czy można starać się o umorzenie tej kwoty lub spłaty na raty?
Można, tylko co to ma do tematu o SDE?
Czy sędzia podczas wokandy bierze pod uwagę to zadłużenie i czy ma to wpływ na opiniowanie sędziego?
Podczas jakiej wokandy? Chodzi Ci o posiedzenie w sprawie udzielenia zgody na odbywanie kary w SDE? Wg. mnie Sąd będzie brał pod uwagę inne okoliczności niż kwestię spłaty lub nie kosztów sądowych... Co innego jeśli chodzi o owe zadośćuczynienie...

mam pytanie
mój mąż został zatrzymany 3 miesiące temu miał zarządzone dwa wyroki, każdy po roku.
jeden z nich odroczyliśmy na rok czasu, a za drugi siedzi. miał dzisiaj wokandę i nie przyznali mu dozoru bo stwierdzili że na dwa lata do odsiadki. proszę o pomoc w tej sprawie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót