System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
mam pytanie, mój chłopak został zatrzymany do AŚ w Toruniu 06.08.2013 na rok czasu., wczoraj tj, 08.08.2013 złożyliśmy sami dokumenty przez niego podpisane do Sądu o dozór elektroniczny, Chłopak prowadzi działalnośc gospodarczą, współpracuje z wieloma firmami np: FAMILIA, POLKOMTEL. Pochodzi z Częstochowy a oddział firmy ma w Toruniu, staramy się o dozór elektroniczny w miejscu prowadzenia oddziału czyli w Toruniu, czy to nie ma żadnych przeciwskazań, że nie jest to miejsce zameldowania? Wiemy, że w AŚ jest przepełnienie, czy to spowoduje przyspieszenie rozpatrzenia sprawy do dozór? Dzisiaj dzwoniłam do Sądu i sprawa jest w toku, Sąd wystąpił o opinię i karalność. Proszę o odpowiedż

justyna890725 napisał:
Wiemy, że w AŚ jest przepełnienie, czy to spowoduje przyspieszenie rozpatrzenia sprawy do dozór?

Nie. Dozór elektroniczny "odbywa się" w miejscu stałego pobytu osoby skazanej.

Finister napisał:
Nie. Dozór elektroniczny "odbywa się" w miejscu stałego pobytu osoby skazanej.

ma umowę najmu na lokal w Toruniu, zostało to też dołączone do wniosku o dozór,

chciałam uzyskac informację, czy ktoś z Was wie jakie pytania zadaje kurator na temat oskarżonego starającego się o SDE sąsiadom i domownikom?
proszę o informację

U mnie jak była kuratorka i dzielnicowy to nie chodzili po sąsiadach tylko popytali rodzine czy skazany pił/pije w domu alkohol...

I co w związku z tym? Kurator może porozmawiać z sąsiadami.

To że nie biegają po sasiadach...mogą ale nie muszą.

Adeooo napisał:
U mnie jak była kuratorka i dzielnicowy to nie chodzili po sąsiadach tylko popytali rodzine czy skazany pił/pije w domu alkohol...

U mnie była dziś co mnie strasznie zaskoczyło jest niedziela a tu kuratorka, i niestety poszła do sąsiadów a my ich właściwie nie znamy, tylko jest u nas dosyć głośno, policji na interwencji nigdy nie było, mam nadzieję, że wszystko będzie ok, wiecie może czy opinia sąsiadów jest bardzo znacząca?

justyna890725 napisał:
U mnie była dziś co mnie strasznie zaskoczyło jest niedziela a tu kuratorka, i niestety poszła do sąsiadów a my ich właściwie nie znamy, tylko jest u nas dosyć głośno, policji na interwencji nigdy nie było, mam nadzieję, że wszystko będzie ok, wiecie może czy opinia sąsiadów jest bardzo znacząca?

Jest jak najbardziej znacząca i nie jest powiedziane że kurator bedzie pytał wyłacznie o kogoś najblizszych sasiadów ponieważ może zapytać każdą osobe która mieszka w danej miejscowosci i zna oskarżonego czy skazanego najcześciej tak sie dzieje na wsi.W miastach ogranicza sie to najcześciej do bloku lub całego osiedla.

Janek1986 napisał:
Jest jak najbardziej znacząca i nie jest powiedziane że kurator bedzie pytał wyłacznie o kogoś najblizszych sasiadów ponieważ może zapytać każdą osobe która mieszka w danej miejscowosci i zna oskarżonego czy skazanego najcześciej tak sie dzieje na wsi.W miastach ogranicza sie to najcześciej do bloku lub całego osiedla.

dziękuję za informację:)
U mnie jest taka sytuacja, że mieszkamy od około roku i nie znamy sąsiadów, chłopak prowadzi działalnośc gospodarcza i kręci się u nas dużo ludzi dlatego jest głośniej, jednej sąsiadce przeszkadza np: dym z papierosa i z grila, natomiast drudzy nigdy nam uwagi nie zwrócili, ze coś jest nie tak

Witam
Mam pytanie jeżeli wniosek o dozór był złożony w ZK 17 lipca a z tego co wiem czeka się 4 tygodnie czyli sprawa odbędzie się 14 sierpnia czy 17??
Niestety nie mam kontaktu z moim chłopakiem, telefonu na temat tego kiedy przyjadą na pomiary tak samo nie było więc ciągle nic nie wiem co jest grane :(

Dalia2013 napisał:
Witam
Mam pytanie jeżeli wniosek o dozór był złożony w ZK 17 lipca a z tego co wiem czeka się 4 tygodnie czyli sprawa odbędzie się 14 sierpnia czy 17??
Niestety nie mam kontaktu z moim chłopakiem, telefonu na temat tego kiedy przyjadą na pomiary tak samo nie było więc ciągle nic nie wiem co jest grane :(

Nie ma sztywnego terminu wokandy, moze byc to 4 a moze być 5 tygodni, Twój chłopak zostanie powiadomiony o terminie wokandy najpoźniej dzień przed.Jeśli nie było pomiaru to zacznij czas liczyc 2-3 tygodnie od pomiaru.

GosiaiPiotr napisał:
Nie ma sztywnego terminu wokandy, moze byc to 4 a moze być 5 tygodni, Twój chłopak zostanie powiadomiony o terminie wokandy najpoźniej dzień przed.Jeśli nie było pomiaru to zacznij czas liczyc 2-3 tygodnie od pomiaru.

Dokładnie nie ma sztywnego terminu a od pomiaru to trzeba liczyć od 3 do 5 tygodni choć czas ten może sie wydłużyć ze względów na ilość spraw i dostępność sędziów ponieważ czas lipiec-sierpień to czas urlopów które czy to sędzia czy normalny człowiek pracujący może sobie zarezerwować na urlop.

Jeśli wiecie to powiedzcie czy to mozliwe gdy osoba z dozorem wyszla z domu poza godzinami ( ale zadzwonila potem tam do centrali ) moga byc z tego jakies konsekwencje wyciagniete np rozprawa w sadzie ??

Katrinaa napisał:
Jeśli wiecie to powiedzcie czy to mozliwe gdy osoba z dozorem wyszla z domu poza godzinami ( ale zadzwonila potem tam do centrali ) moga byc z tego jakies konsekwencje wyciagniete np rozprawa w sadzie ??

Oczywiście, że mogą, zależy od przyczyny wyjścia. Jeśli była potrzeba skorzystania z pomocy pogotowia to nieobecność (po przedłożeniu przez skazanego zaświadczenia z pogotowia) pewnie zostanie usprawiedliwiona, ale jeśli było to wyjście do sklepu np. po papierosy to raczej nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót