System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
na jakiej podstawie sad okresla godz wyjscia z domu... chodzi mi konkretnie o wyjscia do pracy... trzeba zlozyc jakis harmonogram od pracodawcy czy na podstawie jakiegos oswiadczenia ustnego

Czy osoba znajdująca się pod kontrolą systemu dozoru elektronicznego może ubiegać się o przyznanie jakiegoś zasiłku z Opieki Społecznej ? i czy są jakieś akty regulujące coś takiego, bo pewna Pani Kurator mówiła, że istnieją na to jakieś tam przepisy...

rony10 napisał:
na jakiej podstawie sad okresla godz wyjscia z domu... chodzi mi konkretnie o wyjscia do pracy... trzeba zlozyc jakis harmonogram od pracodawcy czy na podstawie jakiegos oswiadczenia ustnego

Najlepiej złożyć zaświadczenie od pracodawcy o godzinach pracy. Na słowo sąd może nie uwierzyć.

anelien napisał:
Czy osoba znajdująca się pod kontrolą systemu dozoru elektronicznego może ubiegać się o przyznanie jakiegoś zasiłku z Opieki Społecznej ? i czy są jakieś akty regulujące coś takiego, bo pewna Pani Kurator mówiła, że istnieją na to jakieś tam przepisy...

Może się ubiegać. Reguluje to art. 5a Ustawy o odbywaniu kary w systemie dozoru elektronicznego.

Ja kuratorce dałem kopie umowy o prace na 1/4 etatu i napisałem oświadczenie że od 10 do 12 pracuje i mam po 1h na dojście do i z pracy czyli 9-13.

No tak... Już w innym poście pisałem, że nie jest to uregulowane prawnie... komuś wystarczy oświadczenie, ale komuś może ono nie być wystarzająco wiarygodne ( co zresztą wydaje się zrozumiałe ).

Witam,jestem na warunkowym przedterminowym zwolnieniu z Z.K. już 2 lata za 10 dni kończy mi się okres próby dziś mi cofnęli warunek i mam takie pytanie czy mogę odbyć resztę kary w SDE która nie przekracza 1 roku?
wyroki które mam to 6 i 15miesiecy z czego odsiedziałem 11miesiecy a na warunku zostało 10mies.czy mogę starać się w takim przypadku o SDE?
a warunek mi cofnięto o to że w okresie próby popełniłem przestępstwo za które dostałem 2 miesiacę w zawieszeniu na 2lata

Jesteś na warunkowym zwolnieniu z sumy kar 6 i 15 miesięcy, więc moim zdaniem nie ma możliwości odbywania kary w SDE. Bierze się pod uwagę cały wyrok, a nie fragment, który został do odbycia.

Witam,
Mojemu bratu sąd odrzucił wniosek o SDE
z powodu braku toalety w domu. Nie
wiedzieliśmy, że jest to warunek konieczny
do ubiegania się o SDE. Nasza ciocia
zaoferowała, że brat mógłby odbywać karę
u niej.

Czy można złożyć odwołanie, w którym
podamy inny adres odbywania kary? Czy trzeba
czekać trzy miesiące od złożenia pierwszego
wniosku?

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Trudno powiedzieć jak sąd do tego podejdzie. Można zakupić toaletę przenośną, koszt około 200 zł.

Kuratorka do wniosku dołączyła swoją opinię iMeek shall inherit the earth fakt że
zostanie zakupiona toaleta turystyczna i mimo to odrzucono wniosek.
Dzwoniłam dziś do Warszawy i złożymy odwołanie, ale czy to
pomoże nie wiadomo.
Pozdrawiam

Ale w momencie podejmowania decyzji przez sąd toalety, jak rozumiem, nie było i UPD wystawił pewnie negatywną informację o warunkach technicznych. Chyba, że uzasadnienie odmowy udzielenia zgody na SDE było inne.

paula, oczywiście próbuj dalej. Mój facet jest w trakcie starania się o SDE. Parę dni temu była u mnie pani na pomiarach. I tu, bagatela właśnie, jedno z pierwszych pytań to, czy jest w domu toaleta. Ale przecież pytali Cię o wiele innych rzeczy, np. o zwierzęta itd., może były również inne przesłanki do odrzucenia wniosku:(.

Witam. Mam jedną dumkę, która nie daje mi spokoju. O SDE można się starać jeśli nie wykroczy się art. 64 § 2. Poczytałam ten paragraf i niezbyt rozumiem. Więc może skrócę. Mój facet siedział już kiedy wyszedł na 2dni nie stawił się. Złapali go po roku dopiero. Przez rok nic nie rozrabiał. i pytanie moje się kieruje czy mimo wszystko możemy starać się o dozór??
Proszę o szybką odpowiedź.

A pobyt w Zakładzie Karnym ten, z którego wyszedł na dwa dni i nie wrócił do ZK był jego pierwszym pobytem w więzieniu?

Finister napisał:
A pobyt w Zakładzie Karnym ten, z którego wyszedł na dwa dni i nie wrócił do ZK był jego pierwszym pobytem w więzieniu?

Tak, był jego pierwszym pobytem. Dzwoniłam też wczoraj do aplikantów i powiedzieli, że za to, iż się nie stawił są marne szanse o dozór... Czy ktoś z Waszych bliskich lub WY sami byliście w podobnej sytuacji ?

Zuzka09 napisał:
możemy starać się o dozór??

Skazany może. Ty nie. Ale Twój facet już jasno pokazał, że ma gdzieś przestrzeganie prawa - nawet podczas odbywania kary pozbawienia wolności łamał prawo. Zatem o łaskawości dozoru elektronicznego może raczej zapomnieć.

Zuzka09 napisał:
Tak, był jego pierwszym pobytem. Dzwoniłam też wczoraj do aplikantów i powiedzieli, że za to, iż się nie stawił są marne szanse o dozór...

To może się starać. Też uważam, że szanse marne.

Finister napisał:
Ale w momencie podejmowania decyzji przez sąd toalety, jak rozumiem, nie było i UPD wystawił pewnie negatywną informację o warunkach technicznych. Chyba, że uzasadnienie odmowy udzielenia zgody na SDE było inne.

Tutaj nie chodzi o samą toaletę tylko o warunki sanitarne.Kto sie kąpie czy bierze prysznic w toalecie turystycznej ?Prysznic lub wanna musi byc w domu jesli brakuje tylko toalety to fakt można zakupic turystyczna ale przed pomiarem a nie po pomiarze.

Janek1986 napisał:
Prysznic lub wanna musi byc w domu.

Nie musi. Nie wprowadzaj w błąd zainteresowanych. Gdzie według Ciebie myją się ludzie, którzy nie mają w domu wanny lub prysznica? Na stacjach benzynowych? A może w misce? Wodę z powodzeniem można nanieść wcześniej. Brak wanny lub prysznica sam w sobie przeszkody nie stanowi. Znam osoby, które bez wanny i prysznica, a za to z toaletą turystyczną z powodzeniem odbywają karę w domu. I to niejedną osobę.

Zuzka09 napisał:
Tak, był jego pierwszym pobytem. Dzwoniłam też wczoraj do aplikantów i powiedzieli, że za to, iż się nie stawił są marne szanse o dozór... Czy ktoś z Waszych bliskich lub WY sami byliście w podobnej sytuacji ?

Bzdura. Ja sie stawiłem i dostałem SDE, tak samo jak sześć osób które zostały doprowadzone do aresztu siłą.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót