System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zbychu1.Dzięki za słowa otuchy ale raczej nie skorzystam z Twojej rady .

Złożenie wniosku o odroczenie kary oraz o dozór elektroniczny nie wstrzymuje wykonania kary. Przedstawione przez Ciebie argumenty nie stanowią szczególnej sytuacji do odroczenia. Twoja sytuacja niczym się nie wyróżnia. Z istotą pozbawienia wolności w naturalny sposób łączy się to, że nie będziesz mógł prowadzić działalności, utrzymywać rodziny. Jeśli sąd odroczy karę np. na pół, roku to coś zmieni w Twojej sytuacji tzn. spłacisz w tym czasie kredyty, odłożysz na utrzymanie rodziny, znajdziesz kogoś kto za Ciebie poprowadzi firmę? Co do dozoru elektronicznego to trudno powiedzieć. Nie napisałeś z jakich powodów sąd odmówił zgody. Nie wiemy jaką masz przeszłość kryminalną, jaką masz opinię w środowisku, jaki tryb życia prowadzisz. A wszystko to brane jest pod uwagę.

Jak to jest, jezeli chce napisac zazalenie od decyzji nie otrzymania sde to bedzie mnie czekac kolejne posiedzenie, ale z tym samym sedzia co miałem ?

dzieki Finister, a wiesz moze badz ktos inny czy szybko sad odpowiada na takie zazalenie czy znów trzeba czekac ok miesiaca ? oraz czy podczas zlozenia zazalenia nie trzeba wysłac znow wniosku o wstrzymanie stawiennictwa, by policja albo bilecik nie przyszedl ?

W zależności od ilości spraw w sądzie. Średnio myślę około miesiąca. Jeśli sąd wstrzymał wykonanie kary to być może zaczeka do czasu rozpoznania zażalenia. Trudno powiedzieć, najlepiej dowiedz się w sądzie.

Witam
Dzisiaj miałem posiedzenie w sprawie o przyznanie mi DE i niestety sędzia uchylił przyznanie mi dozoru. Głównymi powodami uchylenia był brak udokumentowanej pracy, częsta zmiana szkół, negatywna opinia kuratorska ( choć kuratorka kilka dni przed posiedzeniem mowiła ze zmieniłem sie na lepsze i jest poprawa ) i duża ilość wyroków w krótkim czasie. Do odbycia mam 80dni. Jestem w stanie mieć pracę po niedzieli z umową na stałe, zmieni mi to cos w aktualnej sytuacji ?
Zastanawiam sie czy jest sens się odwoływać i czekac kolejny miesiac na cos co i tak nastąpi czy odsiedziec to po uprawomocnieniu wyroku SO ?
wyroki to : jazda samochodem na zakazie prowadzenia pojazdów, zniszczenie mienia, udział w bójce

Ja mam pytanie co do pracy w godzinach dozoru elektronicznego,chłopak nie wrocił jeszcze ale był dzis pan od pomiarów i mysle ze juz moge myslec pozytywnie,w jakich godzinach skazany moze pracowac i jak wyglada procedura wnioskow itp z góry dziekuje za odpowiedz

Tak myślałem. Interesuje mnie jeszcze kwestia kwalifikacji wstepnej i jak to jest z tym zakładem półotwartym, kiedy moge sie starac o wyslanie do takiego zakładu, od samego poczatku wykonywania kary czy po jakims upływie ? Jakie trzeba spełniac warunki i jak wygląda odbywanie kary w takim zakladzie. Ogolnie interesuje mnie cale zagadnienie zakładu półotwartego. Prosze o jakies informacje.

czy ma ktos moze wzór jak zaczac poczatek zazalenia ?

bziummuzib Piszesz jak normalne zażalenie, tytułujesz, piszesz odbiorcę sygn. akt, na wstępie zaskarżasz orzeczony wniosek czyli nie udzielenie zgody na odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego i uzasadniasz. Nie nastawiaj się raczej zbyt pozytywnie, że to zażalenie coś da, u mnie za każdym razem Sądy podtrzymywały orzeczenia Sądów niższej instancji.

damexus Poczytaj różne tematu w dziale więziennictwo, a jeśli masz jakieś konkretne pytania odnoścnie odbywania kary w ZK możesz pisać na PW.

Katarzynax_83 napisał:
w jakich godzinach skazany moze pracowac

W takich w jakich określi to sąd. Składając wniosek można dołączyć zaświadczenie od pracodawcy w jakich godzinach praca się odbywa. Wówczas sąd weźmie to pod uwagę.

Witam. Od dwoch tygodni mam dozór elektroniczny, oczywiscie mam problemy z zasiegiem, kurator dzwoni do mnie i mowi, ze mam wykroczenia minutowe i sekundowe. Mieszkam na wiosce wiec zasieg z plusa jest slaby, a z tej wlasnie sieci jest moj nadajnik. Wiec chcialem zapytac czy moge ubiegac sie o zmiane nadajnika na np orange? nie wiem czy glownie w tym tkwi problem, osoby od dozoru przyjezdzaja i tylko przestawiaja to urzadzenie ograniczajac mi tym przebywanie np w garazu czy piwnicy. Czy mozna cos z tym zrobic, zalezy mi na dojsciu do garazu czy kotlowni.

Wiem, że są urządzenia wzmacniające sygnał, jednak to droższa sprawa.

tez o tym wiem. Ale pierwszym razem jak Pan przyjechał mierzyć mieszkanie ( sprawdzać zasięg) to wszędzie było można przebywać, na strychu w piwnicy garażu bo zasięg był. Przyjechali założyli opaskę i po kilku godzinach dzwonią do mnie ze złamałem zakaz i byłem poza zasięgiem nadajnika 18 min. a w tedy byłem po nocce i spałem w salonie nie daleko tego nadajnika. i wiadomo ze wpierają ze nie było mnie w domu bo tego nie widzieli a ja mam świadków ze spałem, ale to zawsze można kogoś namówić żeby tak mówił. dobra wszystko wyjaśnione przestawili nadajnik w inne miejsce i było git lecz już przed pokój nie łapało. Na drugi dzień Kurator do mnie przyjeżdża i krzyczy na mnie ze mam już ponad 18 wykroczeń przez 3 dni gdzie inni przez prawie rok czasu maja po 1 wykroczeniu, ze sad może przez te sekundy może mnie do wiezienia wsadzić. A ja nic nie wiedziałem gdzie mogę się poruszać, przebywać, niby te urządzenie cały dom łapało to przebywałem w garażu (moje miejsce do majsterkowania.) a wiadomo ze po pół roku można starać się o zdjęcie opaski, to nie wychodzę poza obszar domu bo dużo mnie to ogranicza z moja pasają, a chce się tego pozbyć jak najszybciej. Minęło kilka dni i znowu dzwonią do mnie z centrali (a byłem jeszcze po nocce to spałem jak zabity) ze nie było mnie w domu 52 minuty w zasięgu nadajnika. A spałem obok nadajnika nie całe może 6 metrów od niego (tylko ze znajdował się w kuchni a ja w salonie spałem) I dalej ta sama Gatka. dobra wyjaśnione i znowu przestawili nadajnik do salonu gdzie najczęściej śpię obok nadajnika, żeby znowu nie było ze gdzieś uciekłem czy coś, ale za to już nie mogę wchodzić do piwnicy, garażu, kotłowni nawet żeby rozpalić w piecu a jestem jedynym mężczyzna w domu gdzie kobiety tego nie potrafią zrobić i jest to teraz dla nas bardzo duży kłopot.. A jak wspomniałem wcześniej, u mnie na wsi jest bardzo, bardzo słaby zasięg z Plusa . czy to może być przez to ze "niby" przebywam poza zasięgiem? pierwszym razem jak były robione pomiary to wszystko było ok. Czy może opaska szwankuje i traci zasięg? wyczytałem na internecie ze takich przypadków jest sporo.. Proszę o poradę..

Poproś kuratora, żeby złożył prośbę do podmiotu dozorującego o sprawdzenie poprawności działania urządzeń i ewentualne zainstalowanie na innej sieci.

tylko tu mam problem, poniewaz po zapytaniu o to kuratora ten odparl zebym nie kombinowal bo narobie sobie klopotow i pojde siedziec. do kogo sie zglosic z tym skoro kurator nie chce udzielic mi porady ? nie chce sobie robic problemow i narazac sie dlatego nie wiem co robic..

Napisz taką prośbę do sądu.

Witam dzwoniła dzis Pani z sadu ze przyjdzie na wywiad srodowiskowy w sprawie obraczki,chlopak dzwonił wczoraj i mowił ze 13 maja kilku z nich na obraczke wydac,po tym wywiadzie bedzie mial szanse za 2 dni? moge miec taka nadzieje? Pan od pomiarow był tydzien temu tez:what:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót