System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam pytanie, odbywam kare w SDE i w związku tym chciałbym zapytać o taki fakt. W harmonogramie nie został ustalony fakt tego ,że chciałbym zacząć naukę w weekendy. Jest to policealna szkoła i zjazdy odbywają się 2x w miesiącu. Wiem,że odbywając kare w ZK mogłem mieć prawo do tego ,aby się uczyć , choć nie jest to szkoła konieczna ,tylko raczej wynikająca z ambicji. Niestety mam bardzo nie elastycznego kuratora itd. Mam zatem pytanie jak to zrobić ,żeby móc iść do tej szkoły dodam,że pierwsze zajęcia zaczną się w październiku i bardzo mi zależy ,aby móc się edukować. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Złóż pisemny wniosek o zgodę na czasowe oddalenie w czasie gdy wypadają zjazdy, uzasadnij, załącz zaświadczenie, że jesteś uczennicą tej szkoły i potwierdzony przez szkołę harmonogram zajęć. Jeśli kurator odmówi zgody przysługuje Ci skarga do sądu (to taki środek odwoławczy). Licz się z tym, że w przypadku uzyskania zgody na szkołę będziesz musiała przedstawiać potwierdzenie udziału w zajęciach.

Rozumiem. A proszę mi powiedzieć taki wniosek o czasowe oddalenie się to do Kuratora Zawodowego wysłać? Czy do Sądu? Czy po prostu dostarczyć osobiście?

dozor elektroniczny

Witam, moj chlopak jest w areszcie sledczyn na dniach maja go przeniesc. Dostal 6m pozbawienia wolnosci. Zlozylam podanie o dozór elektroniczny.
Pytanie piersze: jak dluga czeka sie na decyzje ?
Drugie: mieszkamy razem na wynajmowanym mieszkaniu i ten adres podalam jego pobytu w trakcie dozoru, czy beda wymagac jakieś dokumenty (zgode) od wlascicielki?
Podanie zlozylam z samego rana we wtorek.
Zalezy nam na tym by wyszedl, mamy dziecko. Jego pracodawca wyrazil zgode by mogl dalej pracowac jakdostanie dozor elektroniczny. Czy powinnam dostarczyc do sadu ta zgode?

RE: dozor elektroniczny

Ty nic nie powinnaś. Nie jesteś stroną tego postępowania i nie masz uprawnień do składania jakichkolwiek wniosków. Twojego wniosku o dozór elektroniczny dla chłopaka sąd nie rozpatrzy.

RE: dozor elektroniczny

Zlozylam w jego imieniu. Na widzeniu mi przekazal musialam to podpisac bo wynajmujemy razem i razem mieszkac podczas dozoru bedziemy.

Witam serdecznie,

Odbywam karę dozoru elektronicznego, niestety mam problem z mężem, który jest alkoholikiem i znęca się nade mną psychicznie. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
czy mogę wezwać policję na interwencję i czy w takim przypadku nie wrócę do więzienia ?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Jak najbardziej możesz wezwać Policję, jak również złożyć zawiadomienie o przestępstwie znęcania. Jeżeli Ty przestrzegasz porządku prawnego i stosujesz się do obowiązków to nie ma obawy, że sąd uchyli SDE.

Czesc, sluchajcie jak ma wygladac wniosek o przedterminowe zwolnienie ? 2 listopada mija mi polowa kary w SDE z Pania kurator zyje mi sie dobrze, zadnych naruszen. Jak to ma mniej wiecej wygladac ?

Witam,
18 września zostałam prawomocnie skazana na 165 dni więzienia.
1 października złożyłam wniosek o SDE.
W miedzy czasie przyszedł bilet na 24 października..
Złożone pismo o wstrzymanie zostało odrzucone przez Sąd a sprawa o odroczenie ma być 9 grudnia ( co nic i tak nie pomaga).
Jestem osobą pracującą (staż ) oraz uczącą się.
Wstawienie się wczoraj do Zakładu Karnego spowodowałoby przerwanie stażu oraz złą opinię od pracodawcy. Jestem już po wywiadzie kuratora, oraz po wizycie ekipy technicznej od sprawdzenia sygnału . Na 28 października mam wyznaczone kolejne spotkanie z kuratorem oraz na 3 listopada sprawę w Sądzie w sprawie SDE..
Bardzo przeżywam , że moje nie wstawienie się w ZK może spowodować nie udzielenie mi zgody na odbywanie kary w SDE.
Proszę o radę czy należy coś złożyć aby tego uniknąć ? Dzwoniłam wczoraj do ZK i poinformowali mnie, że mogę ubiegać się o przesuniecię daty wstawienia się.. Czy jest to nadal możliwe ?

przede wszystkim napisz wniosek o wstrzymanie nakazu aresztowania do czasu rozpatrzenia wniosku o dozór elektroniczny. ja byłem w takiej samej sytuacji, dostałem bilet, napisałem wniosek o opaske i w nim napisałem prośbe o wstrzymanie nakazu aresztowania, w okręgowym odrzucili, zażaliłem się na decyzje sądu okręgowego i w apelacyjnym przeszło i było pieknie do teraz. zostało mi kilka tygodni...

Dzięki wielkie. Jestem niesamowicie wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie , w zeszłą sobotę odebrałam odpowiedź Sądu Okręgowego..
Jeśli wysłałabym do Sądu Apelacyjnego bądź zawiozła zażalenie , zostanie jeszcze rozpatrzone ? Wiem, że na takie rzeczy jest 7 dni...

A mogłabym dostać podpowiedź mniej więcej jak to napisać ?
Jeszcze dziś udam się do poczty całodobowej..

Na odrzucenie wniosku o wstrzymanie kary pozbawienia wolności ze względu na trwającą w toku sprawę o SDE

Ale jedno drugiemu nie przeszkadza. Czyli odbywanie kary pozbawienia wolności nie przeszkadza w uzyskaniu zgody na dalsze jej odbywanie w S.D.E.

O to chodzi, że nie odbywam kary w ZK.
" Witam,
18 września zostałam prawomocnie skazana na 165 dni więzienia.
1 października złożyłam wniosek o SDE.
W miedzy czasie przyszedł bilet na 24 października..
Złożone pismo o wstrzymanie zostało odrzucone przez Sąd a sprawa o odroczenie ma być 9 grudnia ( co nic i tak nie pomaga).
Jestem osobą pracującą (staż ) oraz uczącą się.
Wstawienie się wczoraj do Zakładu Karnego spowodowałoby przerwanie stażu oraz złą opinię od pracodawcy. Jestem już po wywiadzie kuratora, oraz po wizycie ekipy technicznej od sprawdzenia sygnału . Na 28 października mam wyznaczone kolejne spotkanie z kuratorem oraz na 3 listopada sprawę w Sądzie w sprawie SDE..
Bardzo przeżywam , że moje nie wstawienie się w ZK może spowodować nie udzielenie mi zgody na odbywanie kary w SDE.
Proszę o radę czy należy coś złożyć aby tego uniknąć ? Dzwoniłam wczoraj do ZK i poinformowali mnie, że mogę ubiegać się o przesuniecię daty wstawienia się.. Czy jest to nadal możliwe ? "

Witam
Od 21.09.10 odbywam kare w systemie SDE
do wczoraj nie zdarzyło mi się naruszyć harmonogramu.
Lecz wczoraj pies wyskoczył mi przez okno (mieszkam na parterze) i poleciał gdzieś. Nic nie zauważyłem bo się już położyłem była jakaś 22:00. po czym poinformował mnie sasiad że pies szczeka i prawie pogryzł jakąś babkę i go zabiorę albo dzwoni po policje. Poprosiłem żeby go złapał ale mu się nie udało i musiałem po tego psa wyjść. Mieszkam na wiosce a obok budynku jest teren otwarty i las naprzeciw poszedłem złapać sukę ale trochę mi to zajęło. Zadzwoniłem do centrali dziś że miała miejsce taka sytuacja ale nie pamiętam godziny bo za szybko się działo i nie patrzyłem na zegarek a jak wróciłem byłem przemarznięty i schowałem się do łóżka. Powiedziano mi że muszę dzwonić do nich na centralę jak się coś takiego dzieje od razu nawet w nocy.
Dzwoniłem także do kuratorki na komórkę ale nie pamiętam ile mi to zajęło bo pytała się czy to był kwadrans czy więcej. Muszę jutro iść do kuratora i wytłumaczyć sytuację ale boje się że będą za to problemy bo nie dzwoniłem od razu i nie zapisałem godzin a przede wszystkim czasu ile mi to zajęło.

Czy powinienem pisać już jakieś pismo?
Czy może mi za to odwiesić kurator lub sąd karę ?
Nie ukrywam że bardzo się tego boję.
Może miał ktoś z Was taki lub podobny przypadek?

Z góry dziękuję za pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót