Ptasior
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 2 028
Przyjdzie Ci wezwanie listem.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeżeli sąd zarządzi wykonanie kary pozbawienia wolności tej pierwszej kary to możesz starać się o SDE ponieważ twoja kara do odsiedzenia nie przekracza 1 roku.Wiem, że można to mieć jak suma wyroków nie przekracza 1 roku ale nie do końca to rozumiem ponieważ mam niby 1 rok do odwieszenia ale suma moich wyroków wynosi 1 rok i 6 miesięcy.
Jest szansa.Drugie pytanie jest takie, czy jest szansa, że mi nie odwieszą pierwszego zawieszenia?
Trzeba było myśleć w czasie trwania rozprawy, żeby przedłużyć to i żeby wyrok przynajmniej nie zapadł w okresie próby pierwszego skazania. Wtedy te 6 miesięcy co mówi KK byś jakoś przeciągnął i do posiedzenia w celu zarządzenia wykonania kary by nie doszło. Kombinuj żeby przeciągnąć o zarządzenie sprawę o te 6 miesięcy teraz.że za dosłownie miesiąc kończy mi się to zawieszenie,
Art. 9 § 4. Złożenie wniosku o wydanie postanowienia w postępowaniu wykonawczym nie wstrzymuje wykonania orzeczenia, którego wniosek dotyczy, chyba że sąd, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, postanowi inaczej. Postanowienie w przedmiocie wstrzymania wykonania orzeczenia nie wymaga uzasadnienia.KKW Art.151 § 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do roku, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki. W stosunku do skazanej kobiety ciężarnej oraz osoby skazanej samotnie sprawującej opiekę nad dzieckiem sąd może odroczyć wykonanie kary na okres do 3 lat po urodzeniu dziecka.
§ 2. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności w wymiarze do 2 lat, jeżeli liczba osadzonych w zakładach karnych lub aresztach śledczych przekracza w skali kraju ogólną pojemność tych zakładów; odroczenia nie udziela się skazanym, którzy dopuścili się przestępstwa z zastosowaniem przemocy lub groźby jej użycia, skazanym określonym w art. 64 recydywa podstawowa i wielokrotna, § 1 lub 2 lub w art. 65 przestępstwo jako stałe źródło dochodu lub działanie w grupie lub w związku przestępczym, Kodeksu karnego, a także skazanym za przestępstwa określone w art 197-203 Kodeksu karnego popełnione w związku z zaburzeniami preferencji seksualnych.
§ 3. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednak łączny okres odroczenia nie może przekroczyć okresów wskazanych w § 1; okres odroczenia biegnie od dnia wydania pierwszego postanowienia w tym przedmiocie.
§ 4. Odraczając wykonanie kary pozbawienia wolności, sąd może zobowiązać skazanego do podjęcia starań o znalezienie pracy zarobkowej, zgłaszania się do wskazanej jednostki Policji w określonych odstępach czasu lub poddania się odpowiedniemu leczeniu lub rehabilitacji, oddziaływaniom terapeutycznym lub uczestnictwu w programach korekcyjno-edukacyjnych.
§ 5. Wykonując orzeczenie o odroczeniu wykonania kary pozbawienia wolności w stosunku do skazanego, który został zobowiązany do wykonania obowiązków określonych w § 4, sąd stosuje odpowiednioKKW Art 152§ 1. Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.
§ 2. Wniosek o warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności może złożyć również sądowy kurator zawodowy.
§ 3. Na postanowienie w przedmiocie warunkowego zawieszenia wykonania kary przysługuje zażalenie; w posiedzeniu ma prawo wziąć udział prokurator, skazany oraz obrońca, a także sądowy kurator zawodowy, jeżeli składał wniosek o wydanie postanowienia.Bzduraże w lipcu wejdzie w życie ustawa o SDE, aczkolwiek jego wychowawca powiedział, że karę w tym systemie będzie mogła odbywać tylko osoba, która nie przebywa w zk
Każdy skazany której łączny czas nie przekracza 1 roku pozbawienia wolności.Czy wiadomo kto będzie mógł się starać o SDE ?
Złóż wniosek o kolejne odroczenie, bo jak piszesz:Tom.tom. napisał:Otrzymałem odroczenie pierwsze na 6 miesięcy. Potem składałem o następne odroczenie i dostałem odroczenie na 5 miesięcy.
Kończy się okres odroczenia w sierpniu 2015r.
ale to już oceni sąd pod warunkiem, że odroczy Ci wykonanie kary jeszcze o miesiąc.Tom.tom. napisał:mam podstawy do tego tak myślę.
dziewczyna1234 napisał:lennar- nie powinno być problemu ze zmianą adresu. Ta procedura przechodzi przez kuratora.
dziewczyna1234 napisał:Wyjścia z domu- to załatwia się też przez kuratora. Można wnioskować o maksymalnie 12 godzin wolnych na dobę, np od 8:00 do 20:00. więcej nie dostaniesz. Jeśli jest dziecko, czy cokolwiek pozytywnego co wyciąga Ciebie z domu to jest szansa zwiększenia ilości godzin.
Czy jakiś wzór takiego pisma w sądzie uzyskam? I ile mniej wiecej trzeba czekać na rozpatrzenie takiego wniosku o zmianę miejsca odbywania kary?Finister napisał:Nie wiem co masz na myśli, ale wniosek o zmianę miejsca odbywania kary składa skazany. Kurator może co najwyżej przeprowadzić wywiad środowiskowy pod nowym adresem, o ile sąd taki zleci.
Do tego nie jest potrzeby żaden wzór. Napisz swoimi słowami o co Ci chodzi i dlaczego chcesz zmienić miejsce odbywania kary. Okres oczekiwani zależy od obciążenia sprawami w danym Sądzie - np. dwa tygodnie a nawet do miesiąca, dwóch.Czy jakiś wzór takiego pisma w sądzie uzyskam?