System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie bardzo rozumiem o co pytasz... Harmonogram ustalił Ci Sąd, również na podstawie Twojego wniosku. Zmienić harmonogram można tylko w szczególnych okolicznościach - to nie koncert życzeń. Każdą sytuację uzasadniająca ewentualną zmianę harmonogramu najlepiej udokumentować.

Chciałbym wystosować wniosek o zmianę adresu odbywania kary. Wiem , że zadnego gotowego pisma na to nie ma, lecz mniej więcej ktoś mogłby powiedzieć jak takie pismo powinno wygladać?

Jak każde pismo procesowe.
Twoje dane, adresat ( Sąd Okręgowy ..., Wydz. Penitencjarny .. ).
Podaj sygnaturę postanowienia o udzieleniu zgody na odbywanie kary w SDE, sygn. wyroku , z jakiego odbywasz karę.
Zwracasz się z prośbą o zgodę na zmianę miejsca odbywania kary, uzasadnienie, adres, pod który chciałbyś odbywać karę. Jeśli zmienią się współmieszkańcy - ich pisemna zgoda. Aktualny numer telefonu. podpis.

mnow8 napisał:
Jak każde pismo procesowe.
Twoje dane, adresat ( Sąd Okręgowy ..., Wydz. Penitencjarny .. ).
Podaj sygnaturę postanowienia o udzieleniu zgody na odbywanie kary w SDE, sygn. wyroku , z jakiego odbywasz karę.
Zwracasz się z prośbą o zgodę na zmianę miejsca odbywania kary, uzasadnienie, adres, pod który chciałbyś odbywać karę. Jeśli zmienią się współmieszkańcy - ich pisemna zgoda. Aktualny numer telefonu. podpis.

Współmieszkańcy zmienią się gdyż wynajmuję to sam z narzeczoną. A nie będzie problemem to, że jest to mieszkanie wynajmowane? Co prawda nie od zupelnie obcej osoby, tylko od cioci ze strony mojej narzeczonej. Ona zapewne również będzie musiała taka zgodę wyrazić na to? I czy takich zgód nie będzie zbierać dopiero kuratorka przy ewentualnym wywiadzie?

Dzisiaj dzwoniłem do kuratorki która sie mną zajmuję i jak powiedziałem że do końca mam nie całe 4 msc to powiedziała, żeby dać sobie spokój bo to dodatkowego koszty dla sądu , dla tej firmy która musi przyjechać. Ew coś wspomniała o harmonogramie ,że tak ustali abym mógł sie widywać z narzeczoną i córką lecz gdy zacznę pracę a bedzie to juz za 2 tygodnie to wtedy już braknie mi dnia na jakiekolwiek dodatkowe wyjścia a niestety nie ma u mnie warunków mieszkalnych aby narzeczona z dzieckiem mogły sie wprowadzić

Juz wszystko wiem odnośnie zmiany adresu. Pozostaje tylko kwestia dostarczenia zaświadczenia o pracy. Pani kurator powiedziała że nie musi być to konieczne umowa tylko zaświadczenie że faktycznie tam pracuje. Czy takie zaświadczenie bez problemu sam pracodawca może mi wystawić. Jest to branża budowlana także napewno godziny muszą być od 7-17 i godzina na powrót i dojazd. Co jeśli np wypada teraz długi weekend z racji na święto? Mając już te godziny pracy to w ciągu dnia gdy jest święto oddalić się mogę z domu tylko że nie do pracy a do rodziny w tych samych godzinach?

lennar napisał:
Czy takie zaświadczenie bez problemu sam pracodawca może mi wystawić.
Może a wręcz powinien.
lennar napisał:
Jest to branża budowlana także napewno godziny muszą być od 7-17 i godzina na powrót i dojazd.
Niech Ci napisze w zaświadczeniu w jakich godzinach pracujecie. Powiedz mu o co chodzi. Chyba że nie będzie chciał w pracy gościa co odbywa karę w SDE...
lennar napisał:
Mając już te godziny pracy to w ciągu dnia gdy jest święto oddalić się mogę z domu tylko że nie do pracy a do rodziny w tych samych godzinach?
System będzie widział przykładowo: od poniedziałku do soboty od godz. 6:00 do godz. 18:00 a niedziele powiedzmy od 11:00 do 14:00. Jeśli dzień wolny wypadnie na tygodniu (Boże Ciało w czwartek) możesz swobodnie oddalić się w godz. 8-18 nieważne gdzie. Jeśli zaś Boże narodzenie wypadnie w niedzielę będziesz mógł wyjść z domu tak jak w niedzielę. Rozumiesz?

Wszystko jasne. To jest znajomy u którego już pracowałem zanim zaszła ta cała sytuacja. Bez problemu powiedział , że mnie weźmie do siebie bo kiedyś miał podobną sytuacje. Tylko zastanawiam się czy samo zaświadczenie poprostu wystarczy czy musi być jakas umowa zlecenie czy o dzieło? Niby kuratorka powiedziała, ze może byc zwykłe zaświadczenie w jakich godzinach pracuje. Dla mnie o dla niego na początek byłoby to wygodniejsze niż jakakolwiek umowa.

Odnośnie wyjść już wszystko doskonale zrozumiałem. Dziękuje za konkretnie sprecyzowaną odpowiedź

Ptasior napisał:
Jeśli dzień wolny wypadnie na tygodniu (Boże Ciało w czwartek) możesz swobodnie oddalić się w godz. 8-18 nieważne gdzie.

Z tym "nieważne gdzie" to się nie rozpędzaj.

Tzn. Gdzie nie może iść? Tylko zauważ że nie znamy uzasadnienia postanowienia sądu.

To akurat panowie najmniej mnie martwi. Wiadomo tych świąt co wypaadają w tygodniu jest jak kot napłakał . Wiadomo,że nad morze sobie nie pojadę przecież :) Z ciekawości zapytałem bo w przyszłym tyg tak wypadają dwa dni. Wracając do tego zaświadczenie to nie musi być do tego jakiś specjalny druk, ważne żeby było w nim zawarte w jakich godzinach pracuje i w jakie dnie no i pieczątka właściciela firmy?

Zgadza się. Normalnie jak zaświadczenie, może być np. wydrukowane.

Super, dziekuję wam ślicznie. I ostatnie pytanie. Duży problem może być aby móc oddalić się na boże ciało na całe 24 h z domu, w celu wyjazdu do rodziny?

lennar napisał:
Duży problem może być aby móc oddalić się na boże ciało na całe 24 h z domu, w celu wyjazdu do rodziny?
To już zależy tylko i wyłącznie od kuratora.

Aha, czyli najlepiej osobiście z kuratorem porozmawiać otwarcie o tej sytuacji. Liczy się tylko jego dobra wola, tak ?

Ostatnia edycja:
zbychu1 napisał:
Byłem w takiej samej sytuacji i szczerze powiem, że tracisz czas. W moim przypadku sąd na drugim posiedzeniu wydał decyzję odmowną podając te same argumenty co za pierwszym razem.

Bzdury, znam osobiscie 2 systuacje ze skazany (na wolnosci) otrzymal odmowe na SDE na pierwszej sprawie. Zlozyl zazalenie i wtedy otrzymal.

Tak wiec zdecydowanie warto probowac.

Witam . Jak wygląda sprawa zdjęcia warunkowo dozoru po upływie połowy kary? Czy to się liczy odkąd trafiłem do ZK? Czy od tego momentu gdy dostałęm dozór elektroniczny?

Od momentu jak trafiłeś do ZK minus te dni od wyjścia do założenia obrączki.

Tylko że chyba średnio mi się to opłaci. Zostalo mi 109 dni do końca ze 180. Czyli mógłbym już złożyć o zwolnienie z SDE lecz zanim to rozpatrzą to zostanie z półtora miesiąca. Lepszą opcją już chyba będzie zmiana tego adresu odbywania kary. Jeśli chodzi o owy wniosek do sądu penitencjarnego o zmianę adresu to jakoś w miarę szybko się tym zajmują czy tak samo jak z przyznaniem dozoru ?

Dodaj do tego na 95% dozór kuratora na okres próby...
Jeśli chodzi o owy wniosek do sądu penitencjarnego o zmianę adresu to jakoś w miarę szybko się tym zajmują czy tak samo jak z przyznaniem dozoru ?
Różnie, zależy od obciążenia w danym Sądzie- obiektywnie rzecz biorąc nie jest to szczególnie pilna sprawa...

To faktycznie z tym kuratorem poźniej na dwa lata to zupełnie nie opłacalna rzecz. Z tego co wiem to w sądzie w Łodzi akurat sprawy przebiegają w miarę szybko , tak powiedziała pani w sekretariacie. Chyba że można zaznaczyć aby było to szybciej rozpatrzone? Zależy mi na tym gdyż moja narzeczona nie ma po prostu z kim zostawiać dziecka ani nie ma kto go odbierać z przedszkola . Ułatwiła by to sprawa gdybym tam był gdyż kończąc pracę o godzinie 16 miałbym czas aby odebrac dziecko z przedszkola i być z nim cały czas. Narzeczona często kończy pracę po godzinie 18 czasem nawet później. Również to zaznaczę we wniosku. W gruncie rzeczy teraz musi dużo dni w pracy zawalać gdyż niema kto sie zająć dzieckiem. Myślicie, że jest to powód aby sąd szybciej się tym zajął ? I jeśli tak to w jaki sposób to zaznaczyć ? Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót