System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja nic nie wiem o żadnych zamiennikach... Czyli jakbyśmy splacili te należności to mozna tego uniknąć ? On siedzi juz miesiąc a do wokandy jeszcze 2 tygodnie ponad...

jak siedzi już miesiąc i nic nie znaleźli to nic nie maja narazie, na samym początku bardzo dobrze szukają, tak opłacenie zaległości jest wolnym natychmiast

Tylko szkoda ze nie,posiadam takich kwot żeby splacic to w calosci . Wiec,pozostalo mieć nadzieje ze nie znajda nic do sprawy o dozór ?

jak nic nie dojdzie wyjdzie, tylko pamiętaj o tym ze wyjście na dozór jest czym innym niz wyjście na warunkowe.Dozór to znaczy ze jesteś cały czas pod jurysdykcją ZK oni maja do ciebie pełne prawa ,nie chce cie straszyć ale jak podczas dozoru dojdzie ci dolewa mogą cie zabrać prosto z mieszkania na ZK po zakończeniu dozoru, dlatego jest dobrze wszystko uporządkować

Yhy rozumiem , sadze ze jeżeli będzie odbywal kare w bransolecie to z pewnością,splaci ta grzywnę przez ten czas juz ja tego dopilnuje ...

suprax no własnie sie tego obawiamy ze moga go zabrac jak sie nie wstawi,składalismy wczesniej wniosek o wstrzymanie wykonania kary i posiedzenia nie było jeszcze a bilet zdazył juz przyjsc :(

misiekwz tak czytam Twoja wpisy. Mielismy podobna sytuacje mial do odsiadki rok bo nie placil alimentow no ale zadnych innych spraw ani zawiasow nie mial. 10stycznia go zamkneli a 26 lutego juz wrocil do nas:) stawalo wtedy na wokande 16 osob a wyszedl tylko on. Alimenty to zadne przestepstwo puszcza go bo przeciez jak tam siedzi nie moze placic... i my nie musielismy zadnych pism ze ma zalatwiona prace na wolnosci ani nic z tych rzeczy. a sad w zk dal mu od razu od poniedzialku do piatku 12h czyli maxymalnie w sobote 11h a w niedziele od 10 do 17 kolega z celi mu doradzil zeby wpisal kosciol zakupy bo na tygodniu nie ma jak bo pracuje i spacer z dzieckiem. Kazdy sie dziwi ze dostal az tak duzo czasu i szczerze mowiac nie odczuwamy tego dozoru. w lipcu polowa kary i mu ściągną. Ma fajna kuratorke nie robi mu zadnych problemow wolne na swieta dostal teraz bedziemy mieli wesele i tez da mu wolne takze luzz... Nie przejmuj sie bedzie dobrze. Ja tez sie przejmowalam i to na darmo! pozdrawiam i powodzenia

saxofonistka24, Twoja historia niekoniecznie jest reprezentatywna. Powiem więcej, prawie na pewno nie jest. Byłbym więc ostrożny z takim uspokajaniem.

saxofonistka24 napisał:
Alimenty to zadne przestepstwo

Jeśli niewywiązywanie się z obowiązku alimentacyjnego to żadne przestępstwo (bo rozumiem, że to masz na myśli) to jak to się stało, że "Twój" trafił do Zakładu Karnego?

Finister tylko i wylacznie dlatego ze nie podal swojego terazniejszego miejsca zamieszkania. Zadnych nieprzyjemnosci nie byloby gdyby podal! Doskonale wiesz ile jest luk w naszym beznadziejnym Polskim prawie?!

saxofonistka24 napisał:
tylko i wylacznie dlatego ze nie podal swojego terazniejszego miejsca zamieszkania. Zadnych nieprzyjemnosci nie byloby gdyby podal!

To trzeba było podać. W czym problem? Widocznie jemu na tym nie zależało. Tak jak i na dzieciach/dziecku. Nie uważam, że płodzenie dzieci, a potem ich olewanie i nie troszczenie się o zapewnienie środków na ich utrzymanie jest luką w prawie.

saxofonistka24 napisał:
Alimenty to zadne przestepstwo
Jak zatem wyjaśnisz ilość osób odbywających karę pozbawienia wolności w ZK, właśnie z uwagi na art. 209 par.1 kk ?

Finister ja rozumiem co piszesz ale tutaj jest nieco inna sytuacja. Mamy juz dowod ze dziecko nie jest jego wiec dlaczego ma placic alimenty? Juz sprawa w sadzie o zniesienie alimentow. Wiec jak wytlumaczysz mi zatem dlaczego kobieta wrabia faceta w dziecko a pozniej jak juz wychodzi na jaw ze to nie jego ona nie jest za to ukarana? I to coraz wiecej sie o tym slyszy!

saxofonistka24 napisał:
Wiec jak wytlumaczysz mi zatem dlaczego kobieta wrabia faceta w dziecko a pozniej jak juz wychodzi na jaw ze to nie jego ona nie jest za to ukarana?

Ale to jest temat o SDE, a nie o tym dlaczego kobieta wrabia faceta.
I nadal nie zmienia to faktu, że niealimentacja jest przestępstwem, a na utrzymanie dzieci trzeba płacić. I nie dam wiary w to, że facet o tym, że nie jest biologicznym ojcem dziecka dowiedział się akurat wtedy kiedy trafił do więzienia.

Finister z tym sie z Toba musze zgodzic. Wiedzial wczesniej ale zaklad karny wreszcie go zmobilizowal do badan dna. A jesli chodzi o SDE to tak jak pisalam wczesniej normalne zycie i tak akurat w tych godzinach pracowal a pozniej siedzielismy w domu:) do lipca damy rade;) pozdrawiam i wszystkim kobitkom oczekujacym na swojego faceta zycze szczescia i trzymam kciuki :*

Wczoraj byla wokanda i udalo sie :) dostal po 9 godzin,od poniedziałku do soboty i 4 godziny w niedziele . Kamien z serca :D

misiekwz no ja Ci mowilam zebys byla spokojna:) tutaj tez troche czlowieka strasza a wcale to nie wyglada az tak tragicznie. Ale kto nie jest doswiadczony to nie do konca ma pojecie. Chyba, ze Ci uczeni wiedza i sie wymadrzaja:) pozdrowienia

saxofonistka24 - Nie chodzi o to, że "uczeni" się wymądrzają tylko o to, że w swoich wypowiedziach o DE generalizujesz. Nie każdemu udaję się otrzymać zgodę na odbywanie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego więc nie ma co też za bardzo uspokajać tych którzy czekają na posiedzenie, bo każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie i na wpływ na wynik ma wiele czynników.

Jak myślicie czy po nowelizacji kodeksu karnego bedzie łatwiej o dozór elektroniczny, piszą o zwiekszeniu kar wolnościowych.

Moim zdaniem po nowelizacji k.k. będzie łatwiej uzyskać dozór elektroniczny, gdyż taki jest oczywisty kierunek wprowadzanych zmian.
Moim zdaniem bardzo ciekawym pomysłem jest również wprowadzenie łączonej kary krótkiego pozbawienia wolności z ograniczeniem wolności.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót