System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam. Mam pytanie mój narzeczony dostal dziś odpowiedź z sądu na złożony przez niego wniosek o sde i tam napisali, że zasięg był za słaby i wniosku nie rozpatrzą, ale że można składac skarge w ciągu 7 dni.,
A mam takie pytanie czy jeżeli teraz kupie wzmacniacz zasięgu to mogę napisać tą skarge że bede kupować ten właśnie wzmacniacz żeby znowu przyjechali sprawdzic zasięg? Czy musze cały wniosek składać jeszcze raz od początku? I czy muszę odczekać jakis czas żeby ponownie zlożyć wniosek? Prosze o szybka odpowiedz bo zależy mi na czasie bo mam tylko 7 dni prosze

Zadzwoń do Wydziału Penitencjarnego i zapytaj jak praktykują, czy w takiej sytuacji wystarczy skarga, czy lepiej złożyć od nowa.

czy składał ktoś zażalenie na nie przyznanie SDE przez Sąd Okręgowy konkretnie chodzi o Sąd w Kielcach a zażalenie się składa do Krakowa i czy miał już ktoś posiedzenie w Krakowie chodzi mi jakie są szanse na pozytywne rozpatrzenie zażalenia w Krakowie, proszę o odpowiedź.

Szanse na pozytywne rozpatrzenie zażalenia nie zależą od Sądu tylko treści zażalenia i okoliczności sprawy.
To prawda, że co do zasady w mniejszych Sądach jest łatwiej o pozytywny wynik w sprawie dozoru, ale nawet w ramach jednego Sądu różni Sędziowie mogą różnie orzekać.

Michał_Miller napisał:
To prawda, że co do zasady w mniejszych Sądach jest łatwiej o pozytywny wynik w sprawie dozoru,

AA z czego wynika ta zasada?

To opinia wynikająca z mojej praktyki. W mniejszych Sądach znacznie łatwiej przekonać Sędziego do udzielenia zgody na odbycie kary w dozorze niż np w Warszawie. Oczywiście w świetle prawa szanse dla wszystkich niezależnie od miejsca rozpatrzenia wniosku są równe ;)

Jestem Aplikantem Adwokackim.

Sde

Witam
Czytałam ostatnio o wejściu nowej ustawy co do SDE (Systemu Dozoru Elektrycznego) tzw bransoletek mają być wprowadzone dla osób z wyrokiem do 2 lat pozbawienia wolności. Pytanie moje brzmi tak czy skazani którzy odsiadują obecnie wyrok a do wolności zostanie im 2 lata mogą starać sie aby resztę kary odbyć w SDE? Czy to tylko tyczy się osób z wyrokiem do 2 lat?

RE: Sde

Paulinka199 napisał:
Witam
Czytałam ostatnio o wejściu nowej ustawy co do SDE (Systemu Dozoru Elektrycznego) tzw bransoletek mają być wprowadzone dla osób z wyrokiem do 2 lat pozbawienia wolności. Pytanie moje brzmi tak czy skazani którzy odsiadują obecnie wyrok a do wolności zostanie im 2 lata mogą starać sie aby resztę kary odbyć w SDE? Czy to tylko tyczy się osób z wyrokiem do 2 lat?

Nie mogą. Nawet jeśli wprowadzą dozór z wyrokami do 2 lat.

forg napisał:
a skąd wiesz, co wprowadzą?? Jasnowidz?

sejm przegłosował ustwę o zmianach w kk ,proszę po czytaj sobie artykuły z gazety wyborczej lub rzeczpospolitej lub strony ministerstwa sprawiedliwości.
Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2015rok.

WARSZAWIAK40 napisał:
sejm przegłosował ustwę o zmianach w kk

A jaki to ma związek z systemem dozoru elektronicznego, który to dozór reguluje całkiem inny przepis?

WARSZAWIAK40 napisał:
PROSZĘ ARTYKUŁ Z WYBORCZEJ..

I gdzie w tym artykule jest napisane, że

WARSZAWIAK40 napisał:
sejm przegłosował ustwę o zmianach w kk

Nie dość, że źródłem Twojej wiedzy prawnej są artykuły prasowe to jeszcze nie potrafisz ogarnąć tego co czytasz.

Pomozesz kiedys komus Forg? Czy tak zawsze w nicosc spychac ludzi bedziesz...
To ze kogos zdolujesz lub brutalnie przepisami rzucisz tylko, to nie jest pomoc.
Powiem tak, sa inne fora bardziej przyjazne i bez takich sfrustrowanych zyczliwych tetrykow jak ty.
Przepraszam ze odpisalem, ale pojawilo mi sie powiadomienie na mailu ktore juz usuwam.
To moj ostatni post FORG na tym forum dzieki Tobie.
Pomijajac moje problemy ktore sie wspaniale rozwiazaly, to zycze wszystkim innym forumowiczom aby znalezili pomoc tam gdzie mozna sie jej spodziewac, tu wszechobecny FORG, tylko dobic moze a nie pomoze.
Bye....bye...

PRZE PANI (forg) CZY MA PANI DEPRESJE, MENOPAUZE CZY CHLOPAK LATA NA BOKI I TRZEBA SIE OD STRESOWAĆ NA FORUM ZAMIAST POMÓC COS KOMUŚ?

NIESTETY NIE KAZDY MA DOSTĘP NA INNYCH SRODKOW INFORMACYJNYCH OPRÓCZ PODSTAWOWYCH PRASY RADIA TV.. WIEC JESLI KOPIUJE TUTAJ JAKIS ARTYKUŁ TO TYLKO Z INTERNETOWYCH WYDAN GAZET POCZYTALNYCH W POLSCE I MAJĄCYCH JAKĄŚ TAM REPUTACJE.. POD TAM TYM ADRSEM WWW NIE MA JUZ ARTYKUŁU O KTORYM WCZESNIEJ PISAŁEM WIEC WKLEJE TUTAJ COŚ PODOBNEGO I ZAZNACZY PANI FORG ABY MOGŁA DOCZYTAC I SIE TAK NIE RZUCAC KOMPLETNIE NIE POTRZEBNIE..

Projekt obszernych zmian w Kodeksie karnym, mających prowadzić do "zmiany filozofii karania" został w czwartek przyjęty przez rząd - podało Centrum Informacyjne Rządu. Ma to być największa nowelizacja kodeksu od 1997 r.
"W reformie chodzi o to, aby większa liczba sprawców odczuła wymierzone im kary. Nie musi to jednak być więzienie, tylko np. grzywna lub prace społeczne" - mówił PAP w końcu kwietnia wiceminister sprawiedliwości Michał Królikowski.

Jak wskazano w komunikacie CIR po posiedzeniu rządu, potrzeba przygotowania tego projektu wynikła z uznania, że "funkcjonowanie systemu karnego musi ulec gruntownej naprawie". "Polska, pomimo stopniowego spadku przestępczości i niewielkiego jej poziomu na tle niektórych krajów europejskich, znajduje się na czele niechlubnej statystyki dotyczącej liczby osób znajdujących się w więzieniach" - zaznaczono.

Głównym celem liczącego ponad 100 stron projektu ma być przede wszystkim doprowadzenie do częstszego stosowania kar ograniczenia wolności oraz grzywien przy ograniczeniu orzekania kar więzienia w zawieszeniu. "Kara zawieszona, orzekana w Polsce w około 60 proc. konkluzji procesowych, nie spełnia bowiem funkcji odstraszającej i wychowawczej" - wskazano.

Według zapowiedzi po uchwaleniu ustawy "kara pozbawienia wolności będzie zarezerwowana dla bardzo poważnych przestępstw albo dla sprawców, którzy nie rokują poprawy".

Z kolei kara ograniczenia wolności będzie mogła być połączona np. z systemem dozoru elektronicznego, wprowadzona zostanie również możliwość orzekania kary mieszanej tj. krótkoterminowej kary pozbawienia wolności połączonej następnie z karą ograniczenia wolności.

Zwiększona ma także zostać skuteczność grzywien. Zwiększeniu skuteczności ściągalności tej kary ma służyć obowiązkowe wpisanie osoby zalegającej z wpłatą do rejestru dłużników. Jednocześnie jest rozważane, aby zapłacenie grzywny powodowało zastosowanie szybszej ścieżki zatarcia przestępstwa.

Maksymalny wymiar kary ograniczenia wolności ma zostać wydłużony z roku do dwóch lat. Orzekanie kary pozbawienia wolności w zawieszeniu będzie natomiast możliwe jedynie wobec kar w wymiarze nieprzekraczającym roku - obecnie są to dwa lata - i tylko jeżeli sprawca przestępstwa nie był już wcześniej skazany na karę pozbawienia wolności.

W projekcie chodzi także o to, aby wobec przestępczości "ciężkiej" można było stosować represje surowsze niż dotychczas. Wprowadzona ma być w związku z tym maksymalna kara więzienia do lat 20 (obecnie to 15 lat), obok dotychczasowych kar 25 lat więzienia i dożywocia.

Nowelizacja ma także określić nowe zasady wymierzania środków zabezpieczających oraz zastąpić oddzielną ustawę o wykonaniu kary w systemie dozoru elektronicznego poprzez wpisanie tego dozoru w kodeksowy system kar, środków karnych i zabezpieczających. Obecnie technicznie możliwe jest jednoczesne objęcie dozorem elektronicznym 7,5 tys. osób, ale do 2017 r. ma to już być 15 tys. skazanych.

Projekt określa też nowe zasady orzekania kary łącznej, reguluje kwestie kontaktów telefonicznych osób tymczasowo aresztowanych i precyzuje możliwości ich kontaktów z konsulem i obrońcą oraz dotyczy przepisów o przepadku korzyści majątkowej. "Wyeliminowany zostanie tzw. mechanizm łańcuszka św. Antoniego, gdy mienie przekazywane jest na kolejne podstawione osoby uniemożliwiając tym samym jego przepadek" - poinformował resort sprawiedliwości.

Zmiany - podobnie jak uchwalona już przebudowa procedury karnej wprowadzająca zasady tzw. procesu kontradyktoryjnego - mają wejść w życie latem 2015 r.

POZDRAWIAM

WARSZAWIAK40 napisał:
PRZE PANI (forg) CZY MA PANI DEPRESJE, MENOPAUZE CZY CHLOPAK LATA NA BOKI I TRZEBA SIE OD STRESOWAĆ NA FORUM ZAMIAST POMÓC COS KOMUŚ?

Pani?
Po drugie - nie krzycz (w internecie wielkie litery oznaczają krzyk).
Po trzecie - stwierdziłeś, ze Sejm przegłosował ustawę. I sam podajesz tekst artykułu, w którym jest napisane, że Sejm przyjął PROJEKT zmian. To jest bardzo istotna różnica.

Przeczytałam temat i znalazłam kilka informacji, stąd pozwolę sobie zadać pytanie dla potwierdzenia:

Wniosek o SDE został złożony z wolności ( jest to pierwszy złożony wniosek o SDE ), po kilku dniach z racji, że jeszcze nie został rozpatrzony osoba została przewieziona do AŚ, w dniu jutrzejszym ma odbyć się już komisja ws.dozoru.

Moje pytanie jest następujące: czy ta osoba wychodzi tego samego dnia? taką informację znalazłam na forum ale przeczytałam też, że w przypadku złożenia wniosku po raz pierwszy podobno mogą wypuścić dopiero po 7 dniach, jest to czas na ewentualne odwołanie się przez prokuratora.
Jak wygląda to w rzeczywistości?

no pani pani bo zachowujesz sie jak baba.. nie pomoże a sie wymadrza.. jesli przyjął projekt zmian o ustawach kodeksu karnegp co to co to za roznica czlowieku.. przyjął to znaczy ze podobało sie i wejdzie ewentualnie zmienią jakies pierdoły ale zarys ogólny będzie taki jak jest w projekcie.. po za tym przeciez to dla nich na ręke jest bo kaszta im spadną utrzymania wieznia w ZK a chyba o to chodzi.. raczej nikt nie wierzy w to ze robia to dla ludzi zeby zylo sie lepiej.. TYLKO DLA KASY.. nie jestem internetowym skrzatem ktory sie orientuje czy z duzej litery to krzyk.. daj spokoj.. forum służy do pomocy a nie do czepiania sie czy z duzej czy z malej czy to i tam to.. wiec koncze panie wstydu sobie oszczędz.. ;)

do 7 dni rozpatruja .. znaczy ze moze byc 24h 48h i 4 dni.. jak im bedzie pasowało.. wazne ze dali..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót